Slikoviti San Đulijano Borgo ili Amaborg – mesto sačuvano srcem

Vremešni kvart Riminija, živopisni San Đulijano Borgo proteže se pored Tiberijevog mosta i odiše emocijom Italije iz Felinijevih filmova.

Šareno selo – San Đulijano Borgo ili Amaborg, duh boemskog Riminija

Kako da znate da se nalazite u San Đulijanu Borgu? Jednostavno, pogledajte samo zidove kuća. Ručno oslikani zidovi pričaju priče i prikazuju pejzaže vezane za luku, more i život njegovih stanovnika, stvarajući jedinstvenu celinu i poseban šarm.

San Đulijano, nekada staro ribarsko selo, a danas drugačija, lepša slika Riminija i turistička atrakcija sačuvana srcem i zalaganjem meštana. Autentično mesto pleni atmosferom, duhom i emocijom Italije iz Felinijevih filmova.

Drevni sokaci popločani su kaldrmom, protkani malenim trgovima, starinskim kućama sa pitoresknim fasadama koje su oslikane muralima, kao omaž tradiciji i slavnom Feliniju.

Stari meštani su se se uglavnom raselili u San Đulijano Mare ili druge delove grada, kuće su obnovljene, došli su neki novi ljudi. Novi vlasnici se ne stide da ponekad pokažu unutrašnjost svojih domova ili da pozovu prolaznike u posetu, posebno za vreme festivala.

Među njegovim arhaičnim sokacima i trgovima, naićićete na interesantne murale i uz table sa kućnim brojevima šarene keramičke pločice sa imenima, nadimcima, postavljene u znak sećanja na one koji su nekada tu živeli.

U ovom siromašnom, starinskom kvartu u skromnim, niskim kućama podignutim oko Crkve Svetog Đulijana i reke Marekije, nekada su živeli pomorci, zanatlije, mornari, ribari, pralje, kočijaši, ali i dame sumnjivog morala i delinkventi.

Crkva Svetog Đulijana datira iz 16. veka, a poznata je po slici sveca koju je izradio venecijanski renesansni slikar Paolo Varonese, Palazzo dell’Arengo e del Podesta.

Fešta San Đulijano Borgo – zavirite u tradicionalni Rimini

Svake druge godine, u prvom vikendu septembra meseca, primorsko selo otvara vrata svojih kuća putnicima namernicima i svim posetiocima koji žele da upoznaju tradiciju, lokalne običaje i identitet ovog šarmantnog mesta.

Ove godine festival je održan 1. i 2. septembra. Imala sam savršenu priliku da prisustvujem brojnim događajima širom kvarta, pozorišnim, muzičkim i umetničkim perfomansima, izložbama, kreativnim radionicama…

Kulinarske čarolije jedno su od obeležja fešte. Meštani pripremaju lokalne specijalitete (pjadina je obavezna), hrana se služi na dugačkim stolovima duž ulice. Restorani, konobe i tratorije pripremaju posebne menije za vreme proslave.

Festival se završio koncertom na vodi i spektakularnim vatrometom iznad Tiberijevog mosta!

Kakav je vatromet priređen, pogledajte u videu: https://www.youtube.com/watch?v=hY-dKMEZOOM

Prvi put zabava je održana 1979. godine kao građanska inicijativa i odgovor na uredbu grada po kojoj je ovaj kvart trebalo srušiti i izgraditi novo, moderno stambeno naselje.

Kao vid protesta protiv odluke grada, preduzimljivi meštani odlučili su da organizuju zabavu kako bi pokazali vrednost zajednice, komšiluka i identiteta svim građanima Riminija. Što se ispostavilo kao odličan potez, mesto je spaseno, a festival je prerastao u tradiciju.

Prelepi murali su nastali tokom drugog festivala. Prvi su se pojavili na starim, oronulim kućama. Iako su tokom vremena mnogi murali uništeni zbog renoviranja, običaj je sačuvan i nastavljen i dan-danas.

Godinu dana posle smrti slavnog režisera, 1994. godine, festival je bio posvećen najpoznatijem stanovniku Riminija. Na zidovima su svoje mesto našle poznate scene i likovi iz filmova Federika Felinija.

Ovaj kvart je omiljeni Felinijev deo grada, iako je reditelj rođen na suprotnom kraju Riminija.

San Đulijano Borgo je romantično mesto koje je uspelo da pronađe sklad između tradicije i modernog života. Što se može videti i u videu: https://www.youtube.com/watch?v=vUMHXmG_-rI

Foto: https://www.borgosangiuliano.com/festa-del-borgo/ i privatna arhiva

O Riminiju sam pisala i u članku: http://pslanguagecafe.com/kako-je-bilo-na-godisnjem-odmoru/

Autor: Rada Sević

Povezane objave