Slikoviti Pozitano, jedno od najfotogeničnijih mesta na svetu

Dok se smenjuju sunce i oblaci a beličasta magla povlači iznad vrhova brda, lagano prilazimo brodom u slikoviti Pozitano, jedno od najfotogeničnijih mesta na planeti.

Kuće pastelnih boja od oker, limun žute do pompea crvene, vertikalno umeštene među liticama, tiskaju se oko crkve boje kapućina, sa majolikom kupolom od šarene keramike.  Kaldrmisane uličice, cvetne skalinade i prolazi, spuštaju se do modroplavog Tirenskog mora. Spektakularan pogled kao sa razglednica! Kao da pristajemo u Raj!

Slikoviti Pozitano

Via dei Mulini (ulica Mlinova), jedna je od najlepših ulica Mediterana. Ljupka promenada prepuna je radnjica od bojene keramike, obuće rađene po meri i ukusu kupca, ručno slikane svile, umetničkih radionica, galerija… Sve je to smešteno u ambijentu botaničke bašte, prepune  ružičastih  bugenvilija i raznovrsnog mediteranskog zelenila i cveća.

Via Mulini

Raskošna Palata Murat ugneždena je na gradskoj promenadi, u okruženju predivnog vrta sačinjenog od džinovskih palmi, vinove loze i raskošnog cveća u kojem posebnu pažnju privlači čudovišna orhideja.

Egzotična stabla limuna, mediteransko rastinje, rascvetalo cveće, brojna umetnička dela, sofisticiran dizajn iz kojeg odiše italijanski šarm, ljubazno osoblje koje čini da se osećate istinski dobrošlim, pogled od kojeg zastaje dah. Prekrasni Hotel Sirene (Le Sirenuse) sa svojim eksluzivnim restoranom La Sponda sa Mišelinovim zvezdicama, najslikaniji hotel na obali.


Većina fotografija na netu iz Pozitana, slikane su sa terasa ovog elegantnog zdanja. Od hotela Sirene, ulica Kolumbo vodi dalje ka magistrali, a božanstven pogled puca na šljunkovito peščanu plažu Veliku plažu i okolna živopisna brda.

Crkva Santa Marija Asunta koja čuva ikonu tamnopute Bogorodice beše zatvorena. Na vratima piše da je radno vreme od 9 do 12 i od 16 do 20, ali se crkvena vrata  otvoriše tek u 17.  Bez obzira na upozorenje, da posetioci ulaze pristojno obučeni, poneki turista pokušava da uđe samo u šorcu, bez majice. Očigledno da pitanje pristojnosti, različito shvatamo.

Svet u malom

Šarolik svet obreo se na nevelikom trgu ispred crkve i klupicama za putnike namernike i one koji žele da predahnu. Japanski turisti škljocaju okolo najnovijim čudima tehnike, planinari entuzijasti sa rančevima na leđima i cokulama na nogama spremni su da osvoje Stazu bogova. Pažnju plene i skockana voditeljka u Valentino haljini i Prada cipelama na štiklu koja snima TV emisiju, bogati Arapi i Rusi sa roleks satovima.

Tu su bučni Englezi, Amerikanci u havajskim košuljama i kaubojskim šeširima, indijski radža sa porodicom kao iz serije, pokoji tihi Skandinavac, Nemci sa prepoznatljivim detaljom: čarapama u sandalama…

Promenada i gradska plaža

Na šetalištu, duž impresivne plaže mnoštvo interesantnih restorana, kafea, poslastičarnica. Iznajmljivanje ležaljki i suncobrana kreće se od 25 evra za dve osobe pa na gore, dok na obližnjoj plaži Fornilo (koja je moj favorit) košta 14 evra.
U šarmantnom restoranu L’Incanto nađosmo svoje utočište od sunca. U barskom delu ne plaća se koperto i espreso košta 1,5 evro a granita 3 evra.
U jednoj od poslastičarnica pored luke, preukusan sorbet od žutog zlata Amalfija, limuna, maštovito serviran u kori limuna, platih 8 evra. Nisam mogla odoleti.

 
Znameniti restoran Buca di Bacco nudi časove kuvanja za sve zainteresovane koji žele da nauče jednostavna jela sa juga Italije, koji se održavaju obično u popodnevnim časovima.
To me podseti da sam pre par godina, inspirisana serijom Kapri dobila ideju da pohađam časove kuvanja u ovom čarobnom kutku sveta.

Ko zna, možda mi se jednog dana i ostvari želja i to baš u fascinantnom restoranu Rada, umeštenom u steni na kraju plaže. Restoran nudi posetiocima interesantan spoj: italijanske specijalitete i atmosferu iz hiljadu i jedne noći! U ovom bajkovitom pejzažu, uvek se nađe poneki umetnik, talentovani slikar da ovekoveči tren.

Pravi, italijanski raj

Živopisnom stazom, pored mora otisnusmo se na drugi, mirniji kraj ka prelepoj plaži Fornilo i šarmantnom hotelu Pupeto, koji se nalazi na samoj na rivi, okružen predivnim mediteranskim vrtom.

U vazduhu se opojni miris borovine mešao sa mirisom limuna, morske soli, majčine dušice, bosiljka i ruzmarina… Brodići su se ljuljuškali na srebrnkastim talasima, čak su se ponegde u žbunju čuli i cvrčci. Ni traga od gužve, pravi italijanski raj!

Slikoviti Pozitano izgleda kao da su ga bogovi stvarali samo za sebe. Od Pozitana do živopisnog seoceta Noćele, odakle počinje Staza bogova vodi 1750 stepenik a. Do Noćele se može doći i autobusom ili kolima.

Složiću se sa Džonom Stajnbekom, američkim književnikom, dobitnikom Nobelove nagrade: To je mesto iz snova koje ne deluje realno dok ste tamo, i postaje privlačno kada odete.

O spektakularnoj Amalfi obali možete pročitati i u članku: http://pslanguagecafe.com/dobrodosli-u-svet-incuna-i-tuna-cetara-tipicno-ribarsko-selo-sa-malom-tvrdjavom-na-moru/

http://pslanguagecafe.com/spektakularna-amalfi-obala-dobrodosli-u-raj/

 

Autor: Rada Sević

Povezane objave