Slavni srpski vojskovođa Živojin Mišić – sećanje na velikana

O slavnom srpskom vojvodi i vojskovođi, Živojinu Mišiću, piše njegov zemljak, Jovan Radojičić iz Struganika.

Vojvoda Živojin Mišić (19. jul 1855. – 20. januar 1921.)

U selu Struganik, nadomak varoši Mionice nalazi se rodna kuća vojvode Živojina Mišića. Kuća je otvorena za posetioce iz svih krajeva sveta i predstavlja autentičan spomenik vojvodinom životu i radu.

Vojvodina kuća je pretvorena u muzej i nalazi se pod zaštitom države od 1972. godine. On je u njoj živeo sa svojom mnogobrojnom porodicom. Imao je dve sestre i šestoricu braće koji su jedini bili živi od  trinaestoro dece.

Mišić je u zrelim godinama sa svojom suprugom Lujzom dobio šestoro dece. Tri sina: Radovana, Aleksandra i Vojislava. Tri kćeri: Eleonoru, Olgu i Anđeliju. O supruzi vojvode Mišića, heroini Lujzi Mišić, pisali smo u članku: http://pslanguagecafe.com/lepa-nemica-lujza-misic-heroina-i-zivotna-saputnica-slavnog-vojvode-misica/

Školovanje

Prvog oktobra 1865.godine, sa 10. godina Živojin Mišić započinje osnovnu školu u Ribnici. Tu ostaje dve godine i na inicijativu svog rođenog brata Lazara, narednika u Kragujevačkom garnizonu, biva premešten 1867. godine u Kragujevac.

U Kragujevcu je završio dve školske godine za jednu i 1868. godine upisuje gimnaziju. U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji je završio prvi i drugi razred. Treći, četvrti i peti u Prvoj beogradskoj gimnaziji.

Šesti razred je završio u Kragujevcu. 20. septembra 1874. godine bio je primljen u 11-u klasu Vojne akademije, tada poznatije kao  ,,Artiljerijska škola”. 1876. godine  mobilisan je i upućen na front. Posle srpsko – bugarskog rata, od 1886. do 1903. godine se dalje usavršavao i napredovao.

Prvi srpsko-turski rat: ( 30. jun 1876. – 28. februar 1877. )

Živojin Mišić je pred sam polazak na front dobio unapređenje u čin narednika. Za ispoljenu hrabrost odlikovan je zlatnom medaljom za hrabrost. Unapređen je u čin pešadijskog potporučnika 10. decembra 1876. godine i postao komandir voda četvrte čete Trećeg bataljona vojske.

Drugi srpsko – turski rat: ( 13. decembar 1877. – 5. februar 1878.)

Živojin je 1. januara 1877. godine stupio na novu dužnost. U avgustu iste godine je premešten u Beograd i postavljen za vodnog oficira u prvoj četi Sedmog bataljona. Na toj poziciji je dočekao novi rat. Srbija je u ovaj rat ušla kao saveznica Rusije.

Srpsko – bugarski rat: ( 14. novembar 1885. – 28 novembar 1885.)

Tokom ovog rata Mišić je bio u rezervi. Austrougarska je zaštitila Srbiju i Bugari su potpisali primirje u Bukureštu 2. marta 1886. godine.

Prvi balkanski rat: ( 8. oktobar 1912. – 30. maj 1913.)

Početkom Prvog balkanskog rata Živojin Mišić se nalazio na položaju pomoćnika Načelnika štaba Vrhovne komande i bio je desna ruka generala Radomira Putnika.

Drugi balkanski rat: ( 29. jun 1913. – 31. jul 1913.)

Bugarska je objavila rat: Srbiji, Crnoj Gori, Grčkoj, Rumuniji i Turskoj. Mišić je penzionisan na kraju rata i iz Beograda se seli u Prokuplje.

Ponovo je penzionisan 1904. godine. Ovog puta nije puno čekao na svoje ponovno vraćanje u službu i odlikovan je brojnim ordenima za zasluge u oba balkanska rata.

Prvi svetski rat: ( 28. jul 1914. – 3. novembar 1918. )

Srbija se u ovom ratu sukobila sa ,,Savezom centralnih sila” koji su činile: Austrougarska, Nemačka, Turska i Bugarska. Povod za rat je bio atentat na Austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, koji je  izvršio Gavrilo Princip 28. juna 1914. godine, na Vidovdan u Sarajevu.

Pred sam početak Prvog svetskog rata Mišić je ponovo aktiviran i vraćen u službu. Postavljen je za pomoćnika načelnika štaba Vrhovne komande.

On je u ovom ratu pokazao izuzetne veštine, njegove bitke u Prvom svetskom ratu, na Ceru i Kolubari, izučavaju se na svetskim vojnim akademijama. Ostaće zabeležen kao jedan od najčasnijih i najsposobnijih srpskih vojskovođa.

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca: ( 1918. – 1921. )

Vojvoda Živojin Mišić je za Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca dao ogroman doprinos i tada je dobio svoja poslednja odlikovanja, među kojima se ističu:

Američka srebrna medalja Crvenog krsta, Albanska spomenica i spomenica rata za oslobođenje i ujedinjenje od 1914. do 1918. godine. Među brojnim odlikovanjima i priznanjima su: Srebrna zvezda, orden Karađorđeve zvezde sa mačevima IV stepena, Orden Danila I za nezavisnost II stepena, Orden Engleskog društva Crvenog krsta, spomenica za ,,Osvećeno Kosovo”, Orden Karađorđeve zvezde II stepena sa mačevima, Grčki orden Svetog spasitelja I stepena, orden Italijanske krune I stepena.

Čin vojvode 4-og decembra 1914. godine, Američka srebrna medalja Crvenog krsta, Albanska spomenica i spomenica rata za oslobođenje i ujedinjenje od 1914. do 1918. godine.

Vojvoda Mišić je preminuo 20. januara 1921. godine. Bio je izuzetno hrabar i plemenit čovek, svet ga pamti po njegovim neustrašivim delima i mudrim rečima.

,,Ko sme, taj može, ko ne zna za strah taj ide napred”! 

O vojvodi Mišiću,  pogledajte u videu: https://www.blic.rs/slobodno-vreme/vesti/neustrasivi-vojvoda-misic-drzak-ne-uvek-poslusan-ali-briljantan-srpski-vojskovoda-u/2y653rp

 

Autor: Jovan Radojičić

Foto: https://www.banjavrujci.info i Vikimedija

 

 

 

 

Povezane objave