Sivota – tamo gde priroda i plaže ispunjavaju vaša očekivanja

Sivota ima petnaest plaža za svačiji ukus, svako će pronaći barem jednu koja mu odgovara. U zavisnosti od toga šta preferirate možete da birate da li ćete posetiti plažu Pisinu, Mega Amos, Zeri, Dei, Zaviju, Belu Vraku…

Boja mora varira od vremenskih prilika, pa tako po sunčanom danu boje bivaju raskošnije i dostižu plavetnu, tirkiznu notu. Nema baš azurno plave kao na Lefkadi, ali zato ima mnogo prirodne hladovine, borovine i maslinjaka. Kada je oblačno vreme, zbog gajeva koji se uzdižu nad obalom more dobija smaragdnu boju.

O kakvim je lepotama reč, pogledajte u video zapisu: https://www.youtube.com/watch?v=8FV5PfOn8LA

Spektakularan zalazak sunca na Galikos Molosu

Da krenemo od najbliže, gradske plaže, Galikos Molos. Svima koji su smešteni u centru Sivote i u blizini luke, najbliža je gradska plaža Galikos Molos, do koje se stiže uređenom i obeleženom stazom. Prilično dugačka, uska, šljunkovita plaža sa kristalno čistom i toplom vodom. Ulaz u vodu u jednom delu je peščani ali većim delom je šljunkovit.


Na plaži se nalazi kafe bar sa lepo uređenim dvorištem i prirodnim hladom, a u pozadini su apartmani za izdavanje. Mada nisam baš sigurna da su u funkciji. Iza se nalazi nešto što podseća na mini zoo vrt, videsmo kozice, kokoške i petla koji se povremeno oglašavao.

Ovde je princip da uz piće dobijate dve ležaljke i suncobran na korišćenje (kafa 2,5e, piće 2-3e, pivo 3-3,5e ili sladoled oko 2-2,5e). Nisam sigurna kako je u sezoni. Korišćenje tuša se naplaćuje 0,50e.

Plaža mi se dopala. Na Galikos Molosu sunce ide na počinak kasno, oko 21-21.30 časova i ovde ćete uživati u spektakularnom zalasku sunca.
Nad morskim ogledalom, sunce prelazi čitav niz seoca koja se tiskaju između mora i brežuljaka, smešeći se razdragano i mameći me da ostanem tu na morskoj rivi i uživam u predstavi.

Prozračna belina brzo iščezava, zamenjuje je žuti i crveni bljesak zalazećeg sunca. Posmatram veče kako osvaja, boje kako lagano nestaju.
“More ide napred, malim, belim talasima, a sunce, prostirući svoju plamenu reku pravi plameni put od rastopljenog metala do same obale.”

Plaže Zeri i Stavedo – dobar izbor za porodice sa decom

Kada se produži na sever, ka Igumenici, na 900 metara od luke nalazi se plaža Zeri. Plaže Zeri i Stavedo su smeštene jedna do druge, deli ih samo jedan mol. Zeri je divlja plaža dok je Stavedo uređena i na njoj se nalazi taverna Stavedo, po kojoj je plaža dobila ime.

Lepa tirkizna boja mora, čista voda, mogućnosti za vodene sportove i mini akva park u pozadini karakterišu plažu Stavedo. Akva park sa bazenom i nekoliko tobogana u junu nije radio i izgleda kao da mu je potrebno ozbiljno renoviranje.


Plaža je uska, delom peščana, delom šljunkovita sa toplom vodom i relativno postepenim ulaskom u vodu, dok je dno prekriveno belim peskom, što je čini dobrim izborom za porodice sa decom.

Korišćenje ležaljki i suncobrana je uz poručeno piće. Na raspolaganju su tuševi i kabine za presvlačenje. Cene su iste kao i na gradskoj plaži. Za one koji dolaze kolima obezbeđen je besplatan parking. Na plaži se nalazi i maleni dok za čamce i brodiće, koji se mogu iznajmiti za obilazak Sivote.

Plaža Dei ili ti EPS – pod okriljem maslinjaka

Dei plaža ili električni stub, jer ispod nje podvodno idu kablovi koji vode struju na ostrvo Krf. Do plaže se može stići pešice, a od centra je udaljena oko 1,5 km. Dugačka plaža sa krupnim, belim šljunkom i čistom vodom predivne plavetne boje. Dubina počinje odmah, nema postepenog ulaza u vodu, a zbog krupnog šljunka i kamenčića patike za vodu su obavezan rekvizit.


Plaža je mirna i ušuškana, sa dosta prirodnog hlada (čak se i besplatan parking nalazi u hladovini), a krasi je veliki maslinjak u pozadini. Na raspolaganju je i kafe bar sa ležaljkama i suncobranima, mada niko nije prilazio da naplati.

Ukoliko ne želite da koristite usluge kafića, na samoj plaži ili ispod drveća ima dovoljno prostora da postavite svoj mobilijar. Pored nje je plaža koju zovu Kanapče, vrlo intimna, delom nudistička, a do koje se stiže uz pomoć kanapa! Mi do Kanapčeta ne stigosmo.


Zaneo me je čaroban pejzaž na Dei plaži: vrelo sunce, vedro nebo, spori i sjajni talasi igraju se sa belim jedrilicima što puze po pučini ka čudesnom Krfu, koji se nazire u daljini.

Plaža Bela Vraka – tamo gde se more može prepešačiti

Priznajem da smo imale sreće u našem osvajanju plaža Sivote.
Jeste da bi fotografije sa Bele Vrake izgledale mnogo lepše da je bilo više sunca, no bilo bi vrlo naporno ići uzbrdo-nizbrdo pešice po vrućini. Stiže se za 15-20 minuta laganog hoda iz centra mesta.
Pre skretanja za Belu Vraku, obeležen je prilaz luksuznom Sivota Diamond spa rizortu. Malo sam zavirila po kompleksu ali nisam fotografisala… Bazeni na ivici izgledaju baš senzacionalno, no preferiram kupanje u moru.

Foto: flickr/Henrick Bach Nielsen

Do atraktivne plaže Bele Vrake dolazi se iz luke uzbrdicom koja vodi od hotela Filakas. Kada dođete do najviše tačke, videćete obeleženo odvajanje, jedno do plaže Karvuno, drugo do hotela Agios Nikolaos i Ornela i treća do plaže Bela Vraka.
Bela Vraka je jedan od simbola Sivote, prepoznatljiva po svom peščanom sprudu koji spaja kopno sa ostrvcetom Murtemeno, divljim i nenaseljenim. Specifičnost ove plaže je što se ovde more može prepešačiti. Nesvakidašnji ugođaj, koji ne treba propustiti!

Plaža je mala, peščana, plitka, smeštena među šumama, brežuljcima i luksuznim rizortima. Nije uređena, pa sve što vam je potrebno ponesite sa sobom. Patike za vodu su poželjne.
Ovde se nalazi britanska škola jedrenja, pa je uvek gužva, što pomalo kvari utisak.

Preporuka je da do ove plaže ne idete kolima, jer ne postoji adekvatan prostor za parkiranje. Put je veoma uzan i strm, a automobili parkirani duž puta, pa nemate gde da se okrenete. Mislim da je u sezoni situacija još gora.
Plaža je atraktivna za videti! A možete se oprobati i u sportovima na vodi.

Na ostrvcu Murtemeno

Ako se produži malo dalje, uzanim puteljkom kroz šumicu, na ostrvcu Murtemeno, izlazi se na bezimenu plažu.
Pozadina plaže je prilično neugledna i zapuštena. Postavljeno je par suncobrana i ležaljki i obeleženo je da je namenjena gostima hotela Sveti Nikola ili Agios Nikolas. Niko ne legitimiše turiste, pa je koriste i oni koji nisu gosti hotela na sat-dva, jer nema baš potrebe za dužim zadržavanjem.

I ova plaža je peščana, voda je čista, prijatna za kupanje, neke čudne zelenkasto smeđe boje, kao da nije Jonsko more. Da li zbog refleksije okolnog drveća ili nedostatka sunčeve svetlosti, ne znam.
Lep pogled pruža se na ostrvce Agios Nikolas, na kojem se nalazi ljupka plaža Diapori, do koje se može doći čamcem ili taksi brodićem iz luke.
Pogled bludi i na kontinentalni deo Sivote, gde su raskošni hoteli i vile sa fantastičnom panoramom, savršeno uklopljeni u pejzaž sa bogatim zelenilom šuma i zavodljivim lepotama Jonskog mora.

U prilog čemu govori i video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=53&v=IaqjzV_Vhxo

Romantična Karvuno plaža

Sa Bele Vrake u povratku svratismo na plažu Karvuno. Od luke je udaljena oko 600 m i do nje se može doći pešice, ali uz uspon.

Plaža je dobro organizovana. Ima besplatne tuševe, ležaljke i suncobrane čije se korišćenje naplaćuje 5e (set dve ležaljke i suncobran), dok je u sezoni skuplje. U tu cenu nije uključeno piće.


Karvuno je mala, interesantna plaža. Najvećim delom je posuta sitnim peskom i šljunkom. Nekada je bila kamenita, što se i vidi u jednom delu. Voda je savršeno čista i prilična topla. Smaragdne je boje zbog zelenila i šuma koje se spuštaju skoro do same plaže.

U zaleđini su načičkani elegantni hoteli i apartmani, što joj daje romantičnu notu.
Karvuno restoran i plažni bar nudi lagane obroke (sendviče, tostove, salate, pice) i riblje specijalitete. Cene su nešto više, tako npr. grčka salata ovde košta 7e, a svuda je oko 4-6e. Kao i na većini plaža, auto možete ostaviti na besplatnom parkingu.


Planirala sam da svratim i do lepo uređenih hotelskih plaža Agios Nikolas i Ornela, ali se naoblačilo, te sam promenila planove.

Nastaviće se…

Autor: Rada Sević

Povezane objave