Šetnja kroz Trst kao filmski set

Da li znate da su u Trstu i njegovoj okolini snimani filmovi kao što su: Kum (drugi deo), Engleski pacijent, Julija i Julija, film iz 1987. godine u kome glumi čuveni Sting ili naš film Montevideo, vidimo se?

Zahvaljujući novoj tehnologiji, imate mogućnost da istražite poslednjih 20 godina filmskih setova u Trstu, u zgradama koje obično nisu otvorene za javnost. Šetnje organizuje filmski kritičar Nikola Falčinela i pomaže učesnicima da otkriju najvažnija mesta na određenim lokacijama i osete pravo oduševljenje kada uporede okruženje u kome se trenutno nalaze sa filmskim sekvencama.

Zvuči kao sjajna ideja i zanimljivo iskustvo za ljubitelje sedme umetnosti!

Preporučujem vam tri filma koja su snimana u Trstu i čije bih lokacije volela da vidim.

Nora (2000)

Film snimljen prema biografskoj priči o slavnom piscu Džejmsu Džojsu (Juan Mekgregor) i njegovoj voljenoj ženi Nori Barnakl (Suzan Linč), u režiji Pata Marfija.

Desetog juna 1904. godine, u jednoj šetnji Dablinom, Džejms Džojs je ugledao visoku mladu ženu, ali njegovo drsko obraćanje naišlo je na tek nešto manje drzak odgovor, koji je, ipak, omogućio da se započne razgovor.

Svojim očigledno ne preterano izraženim detektivskim sposobnostima, Nora je po kapi koju je nosio neznanac zaključila da je ovaj svakako mornar, a po njegovim plavim očima – da je Šveđanin. Po načinu na koji je Nora govorila, Džejms je lako zaključio da mlada dama potiče iz provincije, tačnije iz pokrajine Golvej.

Nora je ne samo pojavom već i poreklom nosila u sebi suštinu onog tipičnog, tradicionalnog i arhaičnog irskog duha.

Džojsova pisma Nori svedoče o ljubavi, strasti i ljubomori kojima je, naročito u prvim godinama, bio obeležen njihov međusobni odnos, ali i put na koji ga je ova romansa povela…

Fantastičan film, a evo i trejlera:

https://www.youtube.com/watch?v=JT367gsMEvo

 

Nevidljivi dečak – Il ragazzo invisibile (2014)

Žanr: fantastika, drama

Režija: Gabriele Salvatores, režiser briljantnog filma Mediteraneo, koji je osvojio Oskara za najbolji film na stranom jeziku

Uloge: Ludoviko Đirardelo (Ludovico Girardello), Valerija Golino (Valeria Golino), Fabricio Bentivoljo (Fabrizio Bentivoglio).

Majkl ima trinaest godina i živi u mirnom pomorskom gradiću. Nije popularan u školi, nije dobar učenik, a ni spretan sportista. Ipak, duboko u sebi on ne mari za to. Majkl samo želi da privuče pažnju Stele, devojke u koju ne može da prestane da gleda tokom časova. Oseća da je ona potpuno nesvesna njegovog prisustva.

 

Jednog dana monotoniju normalnog života razbija neverovatno otkriće. Majkl se pogleda u odgledalo i shvata da je nevidljiv. Najuzbudljivija avantura njegovog života može da počne…

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=fYZSjApokDk

 

Nepoznata žena (La sconosciuta), 2006

Italijanski psiho-triler koji je režirao Đuzepe Tornatore pokupio je brojne nagrade na festivalima u Evropi. Ovo je napeta drama o kućnoj pomoćnici u potrazi za porodičnom tajnom.
Žena iz Ukrajine, Irina, sračunato se ubacuje u imućnu italijansku porodicu. Ona ima prošlost prostitutke koje želi da se oslobodi i živi miran život.

Irina u porodici Adaker, porodici zlatara, brine o kućnim poslovima i njihovoj ćerki Tei, sa kojom izgrađuje snažan odnos. Rizikujući da bude razotkrivena, radi sve kako bi saznala identitet svoje ćerke. To nisu jedini problemi sa kojima se susreće, u njen život se vraća stari „prijatelj”.

Uloge: Ksenija Rapoport, Mikele Plačido, Klaudija Gerini, Alesandro Aber

Režija: Đuzepe Tornatore, poznati italijanski režiser, koji potpisuje film Malena, koji je proslavio fenomenalnu Moniku Beluči.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=DblDnJ5k1rk

Povezane objave