Selo koje je napravilo svoje sunce – Viganela (Viganella)

Ma koliko vam naslov zvučao suludo, istina je da je Viganela, malo planinsko selo na severu Italije, mesto koje je napravilo svoje sunce. 

Život bez sunca

Možete li da zamislite kako izgleda život bez sunca?

Život bez sunca je nezamisliv. Ljudi koji žive u maloj Viganeli, planinskom selu na severu Italije, najbolje to znaju.

 

Italijanska sela poznata su po fantastičnim panoramama, vinogradima, fasadama u pastelnim tonovima, muškatlama na prozorima i uvek nasmejanim stanovnicima, ali selo Viganela je po nečemu specifično.

Provodeći dane bez sunčevih zraka, iskoristili su tehnologiju, malo kreativnosti i uspeli su da naprave svoj izvor svetlosti i toplote.

Od sredine novembra, pa sve do početka februara, meštani ovog sela, bili su primorani da žive bez sunčeve svetlosti, jer sunce zađe za planinu, i tamo ostane 83 dana.

Vekovima se drugog februara slavio povratak Sunca, sve do 2006. godine, kada je problem rešen zahvaljujući briljantnoj ideji arhitekte Đakome Bonzanija i dizajnu inženjera Emilia Barloka.

Naime, oni su rešili da postave ogromno ogledalo koje će reflektovati Sunčevu svetlost pravo na Viganelu. Ogledalo je veličine 40 metara kvadratnih i postavljeno je na oko 870 metara iznad sela.

Ovo ogledalo je kompjuterski programirano da prati kretanje Sunca, kako bi moglo da reflektuje sunčeve zrake direktno na selo.

Ubrzo nakon postavljanja, Viganela je postala turistička atrakcija. Zahvaljujući savršenom skladu tehnologije i prirode ovo mesto je postalo poznato u svetu kao selo koje je napravilo svoje sunce.

 

Kako to izgleda pogledajte u videu: https://www.youtube.com/watch?v=kWiilCH1AO0

 

Izvor: najboljeizitalije.rs

Foto: http://madeinitaly4me.rs

Povezane objave