Savršeno uživanje u đakonijama od čokolade i kafe

Poklonite sebi hedonističko putovanje u Trst na sajam vrhunske kafe ili u Peruđu na  Eurochocolate Festival i obradujte nepca božanstvenim đakonijama od čokolade.

Jesen u Italiji je vreme posvećeno radosti hrane i kulturne baštine: očekuje vas hedonističko uživanje u idiličnom ambijentu, brojni festivali i sajmovi posvećeni njenom veličanstvu – hrani.

 

Obilazak sajma kafe, najpoznatije pržionice i tradicionalnih kafea Trsta

Na spektakularnom  Trgu italijanskog jedinstva (Piazza dell’ Unità), najvećem i najlepšem trgu u slavnom Trstu, možete uživati u magičnoj aromi kafe u slikovitom ambijentu. Tamo gde se umetnički i arhitektonski sklad  nadmeće sa lepotom plavog Jadrana.

TriestEspresso,  sajam espreso kafe organizuje se svake druge godine za međunarodne stručnjake iz industrije kafe u mediteranskoj luci Trst, mestu gde je kafa prvi put stigla u Evropu.

Ovogodišnji, deveti sajam po redu, biće održan od 25. do 27. oktobra.
Domaćini kažu da je sajam pre svega, namenjen profesionalcima, organizuju se brojni sastanci, okrugli stolovi sa različitim aktivnostima koje su fokusirane na obrazovanje i inovacije od zrna do šoljice.

Grad Trst, zavičaj je čuvenog brenda kafe “Illy”, najbolje kafe na svetu, sa dugom tradicijom i bogatim iskustvom od preko 300 godina u sektoru kafe. Statistika govori, da prosečan Tršćanin popije se oko 10 kilograma kafe godišnje. Kako se vi uklapate u ovu statistiku?

U mitski grad na Jadranu, dobrodošli su svi ljubitelji crnog napitka! Ovo je idealna prilika za uživanje u “ispijanju” kafe, šarmu,  kultnim kafeima i boemskoj atmosferi Trsta.

O Trstu, njegovim kultnih kafanama, pisala sam u člancima: http://pslanguagecafe.com/trst-duh-boemije-koja-ne-iscezava/

i http://pslanguagecafe.com/trst-grad-istorijskih-kafeterija-i-zavicaj-cuvenog-brenda-illy/

Više o sajmu pročitajte na zvaničnom sajtu: http://www.triestespresso.it/it/

Najslađi festival na svetu – Eurochocolate

Eurochocolate je jedan od najvećih međunarodnih festivala u Evropi, posvećen njenom veličanstvu – čokoladi.

Jubilarni 25. Eurochocolate Festival 2018 će se održati u Peruđi, od 19 do 28. oktobra 2018. godine, koja u to vreme postaje grad čokolade.

Na radost ljubitelja čarobnog napitka od kakaa, od 1993. godine, festival se održava svake godine i zvanično je priznat  kao jedan od najvećih čokoladnih festivala u Evropi.

U svetu čokolade, ovaj grad je prepoznatljiv i po neodoljivim čokoladnim poljupcima koji se proizvode u lokalnoj fabrici „Peruđina“. 

Za desetak dana u oktobru, oko milion ljudi poseti Peruđu i jednu od najslađih manifestacija na svetu.

Za sve sladokusce, Festival nudi uživanje bez premca, eksperimentalne degustacije, časove kuvanja, predstave, vajarske i likovne prikaze, a sve uz lajtmotiv – čokoladu.

Na godišnjem Danu čokolade organizuju se sastanci, radionice i degustacije raznih vrsta čokolade.

Pred posetiocima su brojni izazovi poput najrazličitijih ukusa čokolade iz kultura širom sveta, nesvakidašnjih kombinacija ukusa i mirisa i najboljih čokolada na planeti.

Čarobni svet čokolade, čokoladni sneg, svet Euročokolade, čokoladne skulpture suveniri, majice, šoljice, lizalice… Sve što možete da zamislite dobija formu čokolade. Pravi raj za sve ljubitelje crnog zlata!

Ulaz i većina aktivnosti su besplatni. Na festivalu se mogu kupiti Chococard uz koju gosti dobijaju posebne povlastice, popuste, takmičenja, nagrade i besplatne degustacije.

O programu Festivala čokolade 2018 godine, pogledajte više na: https://www.eurochocolate.net/programma-eurochocolate-2018/

Kako je bilo prošle godine, pogledajte u kratkom videu: https://www.youtube.com/watch?v=ZFM5NRF4Kws

Foto: najboljeizitalije.rs i pixabay

Rada Sević

 

Povezane objave