Šarmantni Kan – u duhu francuskog šika

Kan – simbol luksuza i sjaja Azurne obale ili šarmantno ribarsko selo u duhu južnofrancuske kulture? Koja je vaša asocijacija na Kan?

Moj prvi susret sa mondenskim Kanom desio se pre nekoliko godina u ponoćnim časovima. Sve je blještalo, sijalo, pod svetlošću reflektora, uličnih svetiljki i farova luksuznih automobila.

Na sve strane glamurozni hoteli, bogati gosti, elegantni izlozi butika svetskih brendova. Blještava pozornica Kanskog festivala, pokrivena crvenih tepihom, tih dana ugostila je brojne filmske zvezde. Klizili su rols-rojsovi, lambordžiniji, poršei…vašar taštine…

Luksuzna luka, slavna La Kroazet, užurbano šetalište, pospano more, ušuškana Srpska ulica. Sve je blistavo, pompezno, raskošno, ali bez naročitog utiska. Barem za mene.

Šarmantni Kan

Sledeći put preskočila sam rutu turista i milijardera i uputila se u autentični, stari deo grada, na brdo Le Sukuet (Le Suquet), sa prekrasnom tvrđavom, Gospodarevom kulom, odakle se pruža zadivljujući pogled na ljupki Kan.

Istinski sam uživala u laganom ispijanju kafe u malenom lokalu, sa arhaičnim klavirom na kome stoji poziv za posetioce da odsviraju nešto.

Bilo je odvažnih koji su se usudili… Na zadovoljstvo svih prisutnih…

Posetu crkvama, galerijama, muzejima, ostavila sam za neki sledeći put.

Šetala sam vijugavim, kaldrmisanim ulicama prepunim tipičnih francuskih kafea, radnjica sa antikvitetima, uličnih umetnika i starinskog šika.

Dočekao me srednjovekovni ambijent, boemska atmosfera i čudesan šarm. Osećao se mir, spor tempo života, duh Mediterana i južnofrancuske kulture.

Rafiniran Kan u koji ću se vratiti ponovo…

Pogledajte galeriju…

Autor: Rada Sević

 

Povezane objave