Šarmantna Kavala – beli grad u duhu Mediterana i Balkana

Zašto Kavalu zovu “beli grad” i kakav je uticaj u arhitekturi i životima ljudi ostavilo 600 godina pod Turcima, čitajte u današnjem putopisu o šarmantnoj Kavali.

Kavala, šarmantan grad sa kućama bele boje, mesto susreta različitih kultura: hrišćanstva, antike, Rima, Vizantije, islama, odiše duhom Mediterana i Balkana.

Grad hrišćanstva

Istočna Makedonija i Trakija neotuđiv su deo razvoja hrišćanstva i pravoslavlja u Grčkoj i Evropi. Zato naše putovanje kroz vreme započinjemo od Crkve Svetog Nikole, ispred spomenika posvećenog apostolu Pavlu, tamo gde je on kročio prvi put na evropsko tlo.

O Filipiju, mestu nastanka hrišćanstva, gde je Sveti apostol Pavle krstio prvu hrišćanku u Evropi, Svetu Lidiju pisala sam u članku: http://pslanguagecafe.com/filipi-mesto-pocetka-hriscanstva-u-evropi-i-raskrsnica-kultura/
U gradu se nalazi i saborni hram zaštitnika Kavale, Svetog Pavla, sa žitijima svetaca koje su oslikali monasi Svete Gore. Interesantna je i Crkva proroka Ilije podignuta na steni.

Simboli Kavale

Simbol grada je veličanstveni akvadukt izgrađen u vreme Sulejmana Veličanstvenog od strane Ibrahim paše, koji je bio Grk, poreklom iz Parge.
Uskim kaldrmisanim ulicama uz strme uspone stiže se do kamene tvrđave Kavale, iz 15. veka, koja je sagrađena na ruševinama vizantijskog akropolja.

U njoj se danas nalaze zanimljiv kafe i čudesna pozornica na otvorenom, namenjena za razne kulturne događaje. Sa kule i osmatračnica se pruža impresivan pogled na beličastu Kavalu i okolinu. Putniku postaje sasvim zašto Kavalu zovu beli grad.

U starom gradu turski jezik se čuo na svakom koraku, najviše turista sretosmo iz Turske i nešto manje iz Bugarske.
Spustismo se do Ali-begovog kompleksa i Džamije muzike, pored šarenih kuća pokrivenih ćeramidom, sa cvetnim balkonima. Dalje čaršijom uz mirise gurabija, pored Imareta izađosmo na lep trg na kome je smeštena rodna kuća i spomenik posvećen Muhamed Aliju.

O Muhamed Aliju i njegovoj nesvakidašnjoj zadužbini Imaretu, pisala sam u članku: http://pslanguagecafe.com/imaret-remek-delo-kasnoosmanske-arhitekture-dostojan-seherzade/

Mešanje kultura

Na prostranom trgu se nalazi se lepa crkva posvećena Presvetoj Bogorodici po kojoj je ovaj deo grada i dobio ime Panagia. Tu je i čudesan svetionik.

Za predah od šetnje, tu je orijentalni kafe opremljen u rustičnom stilu gde služe kafu u bakarnim ibricima, i sve to uz prekrasan pogled na luku i ostrvo Tasos.

Mešanje kultura i običaja vidljivo je i u arhitekturi na zgradi Gradske kuće (minijatura mađarskog zamka), manastiru Lazaritsa (nekada francuskom konzulatu), opštinskoj muzičkoj školi, na Gradskom skladištu duvana pretvorenom u kulturni centar, na zgradi Adolfa Viksa, nemačkog barona, na muzejima…

U Kavali muzeji ne rade nedeljom, a ponedeljkom su otvoreni. U Muzeju duvana izloženi su alati, oruđa, fotografije i druga arhivska dokumenta koja govore o tome da je Kavala nekada bila “Meka duvana”.

Ulaz u Pomorski muzej koji čuva vredne eksponate beše besplatan.

Kosmopolitska Kavala

Kosmopolitska Kavala živi svoj život nezavisno od turističke sezone. Pored luke, u starom gradu, u kvartu Sveti Nikola, u četvrti Sveti Jovan, na trgu Eleterias, u ulici Kiprou, u ulici Aleksandra Velikog, u tržnim centrima Omonia i Venzilou, svuda je živa atmosfera, puno je mladih.

U bilo koje doba dana i noći, restorani, kafići, taverne, sve je puno. Teško je pronaći slobodno mesto. Čovek mi mogao da stekne varljiv utisak da ovde nema krize.

U Kavalu se dolazi pre svega, zbog prelepih peščanih plaže i čistog mora. Može se svaki dan otkrivati nova plaža: Toska, Batis, Paljo, Amolofi, Kalamica, Rapsani, Perigiali…

Neki su u luku Kavale došli putem ljubavi, neki putem istorije, turisti sa željom da upoznaju bogato istorijsko nasleđe ali pre svega da uživaju u Egejskom moru, suncu, ukusima mediteranske kuhinje u kojima prednjače razne vrsta riba i plodova mora.

Dugačka promenada duž mora okružena je ribarskim čamcima, jahtama, brodićima, egzotičnim palmama, brojnim kafićima, tavernama, restoranima iz kojih se dopirao zvuk sirtakija i širio se miris sveže pripremljenih specijaliteta što slanih, što slatkih. Prosto vas mame da svratite i prepustite se.

Kavala je interesantan grad, sa puno šarma. No, imala sam utisak da sam u Turskoj. Preferiram ostrvsku atmosferu, te priznajem da su mi pomalo nedostajali plavo-beli grčki motivi.
Mada, lepo je ponekad videti i nešto drukčije.

P. S. Ako se ovog leta uputite put ostrva Tasos, naša preporuka je da obavezno odvojite jedan dan i posetiti beličastu Kavalu.

Još malo motiva Kavale, pogledajteu galeriji.

 

Autor: Rada Sević

Povezane objave