San Remo, prestonica Rivijere cveća, grad večitog proleća

Čuveni festival kancone i cveće, lajtmotivi su razglednice iz San Rema, grada večnog proleća.

Panoramsko razgledanje

Lokalnim autobusom uz panoramsko razgledanje krenusmo put prestonice Rivijere cveća, grada večnog proleća, San Rema.

Da je San Remo i grad relija uverio nas je vozač autobusa. No, ni ta luda vožnja nije narušila slikovitost predela kroz koje smo prolazile: ljupku Djano Marinu i šarmantnu Imperiju sa prelepim vilama, šetalištem i lukom koji ostavlja sjajan utisak.

Čuveni festival kancone i cveće, lajtmotivi su razglednice iz San Rema. Zahvaljujući svom položaju između obala Ligurijskog mora i Primorskih Alpa i blagoj klimi, grad je najveći centar proizvodnje i trgovine cvećem u celoj Italiji i zasluženo nosi naziv grada cveća i večitog proleća.

Prema dokumentima i svedočenjima, kada je ruska aristokratija otkrila ovaj grad u velikoj uvali između Crnog i Zelenog rta, on se od ribarske luke pretvorio u pravu turističku destinaciju svetskog glasa.

Davno su prošli dani kada su San Remom šetali Čajkovski i ruska carica Marija Aleksandrovna, Elizabeta od Austrije, ruski car Nikola II, Alfred Nobel i poznati pisac Italo Kalvino.

Šarm i luksuz

Šarm i luksuz se i danas vide u nekoliko grand hotela, kao i kockarnici, otmenim vilama (Nobel, Ormond), divno uređenim mediteranskim vrtovima.

Ako želite da budete viđeni u San Remu, prošetajte se glavnom promenadom Đakomo Mateoti, u kojoj se nalaze brojne bronzane ploče pobednika muzičkog festivala, luksuzni hoteli, restorani, radnje, Gradski muzej koji čuva lične predmete Đuzepea Garibaldija.

Na kraju ili početku promenade nalazi se i festivalska dvorana „Teatro Ariston“, u kojoj se od 1977. godine održava Festival kancone (prethodno je održavan u Kazinu „San Remo“).

Znamenita ruska crkva Svetog Nikole

Znamenita ruska crkva Svetog Nikole, u kojoj je bio sahranjen prognani crnogorski kralj Nikola I Petrović zajedno sa kraljicom Milenom, čija je kćerka Jelena Savojska bila italijanska kraljica i supruga poslednjeg italijanskog kralja Vitorija Emanuela III, budi najuzvišenije emocije. U vreme naše posete ova prelepa crkva je bila zatvorena zbog renoviranja.

U smiraj dana, srednjovekovni deo grada oko trga San Siro, pa dalje u četvrti La Pinja, izgledao je neobično lepo: krivudave ulice pune uspona, natkrivene lukovima što izlaze na male trgove sa crkvom, ukrašene tezgama cveća, dok igra sunca i senki kamenih zidina ovom delu daje orijentalni izgled.

Očekivano, grad je prepun cveća, zelenila i prekrasnih parkova koji vode do Francuske, a u Ventimilji (u blizini granice), u botaničkoj bašti vile Hanbury, raste preko 5.800 tropskih biljaka.

Poseban utisak ostavila je železnička stanica neobične arhitekture.

Ako mene pitate, šarmantni San Remo ostaje u senci Červa.

O prekrasnom Červu pisala sam u članku: http://pslanguagecafe.com/romanticni-cervo-zvanicno-jedno-od-najlepsih-sela-italije/

Rada Sević

 

Povezane objave