Salerno grad po meri hedoniste i luka umetnika

Salerno, savršena letnja destinacija, grad po meri hedoniste, od novembra do januara,  pretvara se u luku umetnika.

Salerno je šarmantan, živahan mediteranski grad na Tirenskom moru, na jugu Italije. Od Salerna se prostire izvanredan primer mediteranskog krajolika, sa izuzetnim kulturnim i slikovitim prirodnim vrednostima, spektakularna Amalfijska obala, koja slovi za jedno od najlepših mesta na planeti.

Salerno grad po meri hedoniste

Istorijski centar grada je uređen, čist, bezbedan, sa nekoliko prelepih crkava. Posebno bih istakla veličanstvenu katedralu i kriptu, posvećenu Svetom apostolu Mateju, crkvu Svetog Đorđa sa raskošnim freskama i monumentalnu crkva Svetog Petra na sudu.Katedrala

Nesvakidašnji pogled na salerntinski zaliv pruža se sa tvđave Areki. Simboli grada su zelena oaza Vila Komunale, znamenito pozorište Verdi, kao i Palata Pinto, pinoteka sa brojnim umetničkim delima.

Ovde se nalazi najstarija botanička bašta u Evropi, bašta Minerva, ali i jedna od najpoznatijih medicinskih škola u Evropi.Salerno crkva

Dugačko šetalište Trieste Lungomare duž mora, ukrašeno je sa tri reda drvoreda, prepuno palmi i raznovrsnog  mediteranskog cveća i zelenila.

Dobra veza i blizina Amalfijske i Čilentinske obale (Cilento), ostrva Kaprija, veza sa Napuljem, Rimom, Kalabrijom, Siciijom čine ga atraktivnim mestom. Takođe i mestom za život po meri čoveka, po meri hedoniste.

Grad mi se posebno dopao,  jer je prilagođen čoveku, nema sjaja, raskoša ali ni bede, prosjaka na ulicama. Najjači utisak su mi ostavili ljudi, veseli, otvoreni, srdačni. Salerno

Sve komšije se ljubazno javljaju u liftu, na ulici, plaži. Spremni su da pomognu, objasne, iako govore samo italijanski.  Preporučujemo da pročitate članak: http://pslanguagecafe.com/novogodisnji-praznici-u-magicnom-napulju-prestonici-italijanskog-sujeverja/

Još kada dodamo mediteransku klimu, ukusnu hranu, sjajnu muziku, opuštajuću južnjačku atmosferu, mogu Salerno  da opišem kao mesto gde se prirodni i ljudski elementi spajaju u gotovo mitskoj harmoniji.

Salerno Salerno Minerva

Salerno luka umetnika

Rekoše naši domaćini: obavezno dođite za novogodišnje praznike, tada ovo prekrasno mesto pokazuje drugačije čari.

 

 

Savršena letnja destinacija, u vreme božićnih praznika pretvara se u luku umetnika.

Od novembra do januara, grad je ukrašen divnim svetlima i umetničkim instalacijama i tada Salerno postaje mesto iz mašte, iz bajke.

Koliko su ove godine kreativni stanovnici Salerna, pogledajte u prilogu: https://www.youtube.com/watch?v=3CWUq4kMO4I

Fotografije na: http://www.livesalerno.com/luci-d-artista

 

 

Autor: Rada Sević

 

 

 

Povezane objave

One Thought to “Salerno grad po meri hedoniste i luka umetnika”