Rovinjska vrata u vreme puževa i sunovrata

Ako volite da čitate na odmoru, a uz to ste jugonostalgičar, knjiga Rovinjska vrata u vreme puževa i sunovrata, pravo je štivo za vas.

Rovinj je nekada bio omiljeno letovalište srpskih turista. Svoje impresije o tom dobu prenosi autorka Ivana-Vonka Prokić u knjizi Rovinjska vrata u vreme puževa i sunovrata u izdanju Lagune.

Rovinjska vrata u vreme puževa i sunovrata – Ivana-Vonka Prokić

U sinopsisu Lagune piše:

Kad te detinjstvo odvede u svoj grad.

Sedamdesetih godina XX veka, u vreme kad je Velika Jugoslavija bila najveća, ili se bar u to verovalo, jedna devojčica je u svoje srce ucrtavala najznačajnije slike svog života.

Svako leto koje je provodila u Rovinju skidalo je sloj po sloj njenog sveta, u kojem je mama bila najsigurnije utočište, a deda ravnopravan drug i saputnik.

U njen život ulaze i druga deca, sudara se s pravom jačeg, otkriva i seksualnost, grižu savesti zbog tajni nepoverenih majci, kao i duboku tugu zbog roditeljskih odnosa, nad kojima strepi osećajući da tu nešto nije kako treba.

A kad se ukaže istina, u sasvim neočekivanom i živopisnom obliku, prizvaće i ostale tajne da se otkriju i tako slože mozaik jednog sazrevanja i preobražaja – koji se neće odnositi samo na devojčicu.

Duhovitost, suptilnost i uzbudljiva naracija, udruženi sa melodičnim jezikom koji budi nostalgiju i promišljanjem koje joj ne dopušta da se razmahne, otvaraju Rovinjska vrata svakome ko je dovoljno odrastao da dopusti svom detinjstvu da ga povede svojim stazama.

A ovako je to bilo jednom u jednom Rovinju.

Izvor: laguna.rs

Foto: Nebojša Sević

Povezane objave