Romantični Sorento ili ti Surrentum – Zemlja sirena

Romantični Sorento, fascinantni južnoitalijanski grad limuna, pomorandži, cveća i sirena, smešten je na strmim liticama Tirenskog mora.

Sorento je idealna baza za posetu rajskom Kapriju i prelepim gradićima duž Amalfi obale.

Sa Napuljem, Pompejom, Herkulaneumom, Vezuvom odlično je povezan Ćirkumvezuvijanom (Circumvesuviana) ili Krugom oko Vezuva. Ova železnička mreža dobro je organizovana, sa čestim polascima i jeftinim cenama karata.

Šetnja kroz Sorento

Sorento je mali, slikovit gradić, jednostavan za obilazak. U centru grada je pjaca Taso, nazvana po slavnom pesniku koji je rođen ovde. Njegovo najpoznatije delo Oslobođenje Jerusalima (Gerusalemme liberata), u kojem je opisao opsadu Jerusalima, sukob hrišćana i muslimana, smatra se najreprezentativnijim delom     italijanske književnosti.

Gde god da krenete uskim i kaldrmisanim uličicama, bićete nagrađeni božanstvenim panoramama, zanimljivom arhitekturom i omamljujućim mirisima. Raskošni hoteli, elegantne vile, živopisni vrtovi, zanatske radionice, tradicionalni restorani kampanijske kuhinje…

Priča kaže da je limončelo, ukusni liker od limuna, nastao u manastiru koji se nalazi u brdima iznad Sorenta.

Ne čudi što na svakom koraku nailazite na limun: u baštama, radnjama, na suvenirima, kao mirisna nota u parfemima, kao motiv na vijetrijskoj keramici, kao dodatak slanim i slatkim jelima…

Možda ćete, kao i ja, ostati zatečeni prizorom u najlepšem pokrajinskom muzeju Italije, Muzeju Koreale (Museo Correale di Teranova), arheološkom muzeju i umetničkoj galeriji koji čuva fantastična dela.

  

Pažnju privlači graciozna katedrala, posvećena Svetom Filipu i Jakovu, sa prepoznatljivim simbolom, zvonikom sa satom i glavnim vratima iz Konstantinopolja iz XI veka.

Zaštitnik Sorenta je Sveti Antonino, a unutrašnjost crkve krasi arkada sa 12 stubova koji su povezani lukovima od mermera. Svake godine 14. februara, njemu u čast priređuje se veličanstvena procesija. Prema legendi, on je spasao dete koje je progutao kit i zaštitio Sorento od kuge i invazije.

U jedinstvenom Muzeju intarzije (Museobottega della Tarsialigne) možete videti dela najpoznatijih sorentinskih majstora intarzije XIX veka. Intarzija je ukrašavanje proizvoda stolarske zanatske umetnosti umetanjem ornamenata od sedefa, slonove kosti, raznobojnih komadića drveta, metala i dr.

Vila Komunale je najveća javna bašta u Sorentu i prava turistička atrakcija. Ukrašena je egzotičnim, cvetnim aranžmanima i bujnim, senovitim drvećem. Ovde sam prvi put videla drvo bibera. Božanstveni pejzaži koji se pružaju prema Kapriju, Sorentskom zalivu ili Vezuvu ostavljaju bez daha.

Srećna pokrajina

U pešačkoj ulici Korzo Italija naročito je lepo: elegantno odevene porodice sa decom šetaju promenadom sa sladoledom u rukama, pozdravljaju se sa prijateljima, radosno čavrljaju, pritom izražajno gestikuliraju i glasno se smeju…

Izgledaju bezbrižno i veselo. Potpuno se uklapaju u stereotipnu predstavu o Kampaniji, kao o srećnoj pokrajini, koja vuče korene još iz doba Rimljana.

Fantastičan sladoled, božanstvenih ukusa i mirisa, možete probati u čuvenoj poslastičarnici Primavera u ulici Korzo Italija.

Šta izabrati? Moj omiljeni, osvežavajući od limuna ili od indijske smokve (iliti jestivog kaktusa), krokant amarene, od oraha i sorentinske smokve, sa ukusom karamela, badema, lešnika, od jagoda, narandži, sa nutelom, sa đumbirom, sa čokoladom, crnom, belom, gorkom, sa rikotom, vanilom, pa sa ukusom kasate sicilijane?

Izbor je ogroman, a svaki je najukusniji na svoj način. Uživanje i za oči i za nepca…

U Marina Grande, na morskoj rivi, u nesvakidašnjem ambijentu, poznata tratorija Emilija, još od 1947. godine nudi tradicionalna kampanijska jela po povoljnim cenama: domaće njoke na sorentinski način, ručno pravljene paste, različite vrste riba i morskih plodova, a mene su ukusom posebno osvojile grilovane lignje. Možda jednom u Italiji uspem da slikam nešto pre nego što pojedem… 

Napolitanske pesme

Pijuckam božanstveni napitak limončelo, liker od sfuzato limuna, koji se ovde pravi po tradicionalnoj recepturi, a zalivom se razliva dirljiva i setna napolitanska pesma, za koju Crnjanski kaže da je najlepša stvar, ne najlepša pesma na svetu.

Torna a Surriento (Vrati se u Sorento), jedna od najlepših napolitanskih pesama, proslavila je Sorento širom sveta. Pevali su je najveći tenori, poput Pavarotija, Karuza, Bočelija… Ako očekujete romantičnu priču o ljubavi, razočaraćete se. Verovali ili ne, pesma je posvećena muškarcu.

Ovde su političari umešali svoje prste. Godine 1902. u posetu Sorentu najavio se premijer Italije Đuzepe Zanardeli. Lukavi gradonačelnik Tramontano osmislio je originalno iznenađenje. Sa idejom da podstakne premijera da ulaže u razvoj Sorenta, Tramontano je zamolio braću De Kurtis da napišu pesmu.

Pesma posvećena premijeru nastala je za nekoliko sati, a Zanardeli je naravno bio oduševljen. Ne znam koliko je premijer pomogao gradu, pošto je sledeće godine umro. No, ostala je pesma koja poziva milione posetilaca da se vrate opet u Sorento.

Na mene je najjači utisak ostavila prelepa kancona Te voglio bene assaje i spektakularni zalazak sunca nad Sorentom. Na kamenom rtu načičkane pitoreskne kuće, na jedva primetnom vetriću drevne masline šapuću svoje čežnje modroplavom moru.

Septembarski suton brzo se spuštao nad Sorentom, u vatrometu boja od sjajnožute, tamnooranž, svetloružičaste, purpurne, crvene poput kampanijskog vina Taurasi, rojalplave i naposletku sve postaje magličasto i neprozirno poput sfumata na renesansnoj slici. 

Mesec, zlaćani luk na nebu, ostavlja za sobom tajanstvenu stazu na mirnoj površini Tirenskog mora, a daleko na horizontu nejasna silueta Kaprija ili Iskije nazire se pod večernjim zvezdama i čini se poput sna o ostrvu!

 

Poslušajte Te voglio bene assaje u izvođenju Karuza i Luča Dale: https://www.youtube.com/watch?v=iytCZkDyPtE 

Rada Sević

 

 

Povezane objave