Romantična Tosa de Mar – muzej na otvorenom i plavi raj Katalonije

U današnjem članku otkrijte zašto je romantičnu Tosu de Mar, ljupko letovalište na obali Kosta Brave, slavni slikar Šagal nazvao plavim rajem.

Romantična Tosa de Mar – muzej na otvorenom

Tosa de Mar (Tossa de mar) je prefinjeno letovalište, pravi muzej na otvorenom, destinacija za putovanje kroz vreme.

Mesto gde se praistorijski ostaci preklapaju sa rimskom Turisom, srednjovekovnom Turšom i današnjom Tosom, stecištem umetnika i intelektualaca.

Mediteranski gradić smešten je na obali Kosta Brave, na stotinak kilometara od čudesne Barselone i granice sa Francuskom.

Simbol gradića, prekrasno srednjovekovno utvrđenje iz 12. veka, Vila Vela, okružuje ga kao amfiteatar sa jedne strane, dok ga prozračno plavetnilo mora grli sa druge strane, čineći ambijent očaravajućim.

Plavi raj, kako ju je slavni slikar Mark Šagal nazvao, odiše sofisticiranom, intimnom atmosferom, pleni šarmom i mirom. Zavodi kamenim stazama, blještavo belim ulicama, šarenim balkonima sa cvećem, bujnim mediteranskim rastinjem, mirisima i ukusima katalonske kuhinje.

Ne zna se da li je lepša danju, obasjana zlaćanim zracima sunca ili noću po mesečini, dok povetarac šapuće ljubavne tajne moru.

Inspirisan nesvakidašnjom lepotom, čuveni impresionista Šagal poklonio je Tosi jednu od svojih najlepših slika, koja se danas čuva u Muzeju umetnosti.

Ava Gardner kao turistička atrakcija

Prelepa Ava Gardner smeši se u izlogu tradicionalne poslastičarnice sa poslužavnikom na kojem su uredno poslagane najveće puslice koje sam videla u životu. I probala. Bila sam u dilemi da li izabrati puslice sa čokoladom, kokosom, jagodom, lešnikom, limunom ili kafom? Biram jagodu i čokoladu. Savršene, tope se u ustima.

U svetu filma, Tosa de Mar proslavila se 1951. Godine, kada je popularna holivudska diva Ava Gardner ovde snimila film Pandora i ukleti Holanđanin. Slobodno vreme provodila je u istraživanju obale Kosta Brave sa svojim partnerom, čuvenim pevačem Frenkom Sinatrom.

U znak zahvalnosti meštani su slavnoj glumici 1998. godine podigli spomeniku bajkovitom okruženju, koji je postao jedna od najvećih atrakcija mesta. Ava Gardner je toliko volela Španiju da je čak nekoliko godina živela u Madridu. Kičasta, bronzana statua u prirodnoj veličini, sa čežnjom u očima gleda prema zalivu.

Šarmantni stari grad i prekrasna Vila Vela

Stari grad je šarmantno mesto, u kome je vreme stalo. Gradski muzej, Guvernerova palata, Dom svetog platana, srednjovekovna bolnica, ostaci romaničke i gotičke crkve, znamenitosti su koje treba videti.

Prekrasno srednjovekovno zdanje, Vila Vela, obraslo mediteranskim rastinjem, u prošlosti je korišćeno kao zaštita od upada severnoafričkih gusara, a danas je magnet za turiste.

Na putu ka vidikovcima i vrhu zamka, ređaju se restorani, kafei, radnje, galerije, ambijentalno uklopljeni sa kaldrmisanim ulicama, cvećem i zelenilom. Ukazuje se prvi vidikovac, zatim drugi, treći.

Spektakularan panoramski pogled koji se pruža sa dobro očuvane arhaične tvrđave, sa zidina drevne gotičke crkve ili sa topova usmerenih ka moru, čini da zaboravite na strme staze i uspone.

Raskošna priroda iliti plavi raj

Raskošna priroda u ovom toplom podneblju očarava, pogled bludi na splet litica i vidikovaca okruženih zelenilom i plavetnilom. Vidik se širi dalje na simbol mora, svetionik, ušuškane zalive Tose, ka otvorenom moru i ostavlja bez daha.

Obasjano zracima jutarnjeg sunca morsko ogledalo svetluca, dok po nepreglednom plavetnilu mile bele barke, brodići, jahte i gube se daleko na pučini.

Skrovite plaže i male uvale igraju igre skrivanja sa kristalno čistom vodom i nemirnim talasima. Mirisi borovine, morske soli, ruzmarina i majčine dušice, rasplinjuju se po vazduhu i podsećaju na lepotu života i važnost uživanja u svakom trenutku! Putniku biva jasno zašto je Šagal Tosu nazvao plavim rajem.

Gradsku plažu, Platja Gran, časopis National Geographic proglasio je za jednu od dvadeset i pet najboljih na svetu. Šarmantna tvrđava u pozadini daje joj notu romantike i misterioznosti i stvara nesvakidašnji ugođaj.

Ukusi i mirisi Katalonije

Brojni restorani načičkani su uz obalu i po okolnim ulicama, poznati specijaliteti španske kuhinje mame mirisima i ukusima, bude sva čula.

Tapasi ili meze, sir manćego, paelja, gaspačo supa, fabada (čorba od pasulja), tortilja, kosido espanjol ili olja (lonac), čuveni katalonski sosevi: sofrito, samfana, pikada, ali-oli ili romesko, morski specijaliteti od ribe i morskih plodova, puding flan i naravno, ćurosi… Treba probati.

Ljubazni, nasmejani, gostoljubivi domaćini, odmah stupaju u komunikaciju, prilaze da se fotografišu… Nema gužve, buke, najezdi turista, glasnih evropskih tinejdžera. Opuštena i lagodna atmosfera prisutna je na svakom koraku.

Šoping

Brendirane radnje i autleti izazov su za svaku ženu. Usudite se da uđete u radnje i bićete prijatno iznenađeni. Kvalitetni komadi odeće brendova Šanel, Riplej, Miks Sisti, Kelvin Klajn, mogu se kupiti po vrlo pristupačnim cenama.

Glavna komercijalna zona nalazi se u ulicama Ferran Agullo i Costa Brava, Pou de la Vila, Socors, Portal & La Guardia, uglavnom u pešačkoj zoni.

Ručno rađena keramika, interesantnih motiva i živopisnih boja, zanimljiv je poklon koji me uvek podseti na ovaj dragulj katalonske obale.

Flaša sangrije neizbežan je suvenir za uspomenu i oživljavanje emocija.

Tosa de Mar – idealno mesto za miran odmor

Bilo da volite izležavanje na plaži, ispijanje sangrije, vina ili koktela, degustiranje jela španske kuhinje ili uživate u obilasku muzeja, galerija, istorijskih znametnitosti, Tosa de Mar biće odličan izbor.

Kosta Brava i romantična Tosa de Mar pravo su mesto za svakog ko traži miran i sadržajan odmor u bajkovitom okruženju.

Čini mi se da reči nisu dovoljne da opišu ovu neizrecivu lepotu, stoga pogledajte video: https://www.youtube.com/watch?v=aRgg4qUdkoQ

Korisne i praktične informacije o destinaciji, možete dobiti na sajtu turističke organizacije Tosa de Mar: http://www.infotossa.com/en

Autor: Rada Sević

Povezane objave