Pulja, tipična scenografija iz starih italijanskih filmova iz najboljih vremena

Arhaični južnoitalijanski gradovi-riznice kao božićna čarapa nižu se kako se jadranskom obalom spuštate niz potpeticu Italije. Tipična scenografija iz starih italijanskih filmova iz najboljih vremena, sve odiše toplinom, Italija u nostalgičnom, retro stilu.

Štrumfovski Alberobelo

Pri prvom susretu sa ovim gradom osetila sam se kao Alisa u zemlji čuda i setila kraljičinih reči: „Kada sam bila tvojih godina ponekad sam znala da poverujem u čak šest nemogućih stvari pre doručka“. Dolazak u Alberobelo za mene je bio upravo jedna od tih nemogućih stvari. On nije ni nalik nijednom gradu koji sam videla do sada. Kućice kao iz bajke, samo nedostaje da Štrumfovi uskoče u kadar.

 

Male kuće jedinstvene arhitekture izgrađene su od krečnjačkog kamena bez vezivnog materijala, sa neobičnim konusnim krovom po kome su iscrtani različiti religijski i magijski simboli. Truliji potiču iz 17. veka, a maštoviti dizajn je ustvari građanska neposlušnost iliti odgovor stanovništva na visoke poreze vlasti. Legenda kaže da je idejni tvorac dizajna, vojvoda Đanđirolama II Akvaviva od Aragona, formirao svoj feud, a za izgradnju svake kuće bila je potrebna dozvola sa napuljskog dvora. Želeći da izbegne poreze, vojvoda je naredio meštanima da zidaju kuće bez maltera, koje su mogle brzo da se sruše ako poreznici naiđu. Nema kuća, nema ni poreza. Kada poreznici odu, kuće se ponovo izgrade na istom mestu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Južnjačka snalažljivost, primer masovne divlje gradnje ili maštovitost graditelja, tek ovo je jedno od najbajkovitijih mesta na planeti. Za svoju svetsku slavu Alberobelo može da zahvali jednom Japancu koji je začuđen izgledom grada i pričom kako su nastale truli-kućice, poslao fotografije Unesku… Ostalo je istorija.

Kastelana pećina, magično delo prirode

Zapanjujući pejzaži Pulje očekuju vas u Kastelana Grote, još jednom interesantnom gradiću, u kome je vreme stalo. Ovde se nalazi jedna od najvećih atrakcija Italije, krečnjačka pećina, dužine 3.000 metara, ukrašena magičnim nakitom prirode: stalaktitima i stalagmitima.

  

San Đovani Rotondo, simbol južnoitalijanskog identiteta

U srcu nacionalnog parka Gargano smestio se još jedan nestvaran grad – San Đovani Rotondo, jedno od najvažnijih svetilišta Italije, posvećeno Svetom Padri Piju, simbolu južnoitalijanskog identiteta i slikoviti gradić Monte SantAnđelo, u kome se nalazi poznato mesto hodočašća, pećina-kapela posvećena Svetom Arhangelu Mihailu.

Kastel del Monte, dragulj Pulje

Još jedan dragulj Pulje, Kastel del Monte, oktagonalni dvorac sa osam kula, izvrsno je očuvan i jedna je od najsofisticiranijih građevina srednjeg veka. Kastel del Monte je od izuzetne univerzalne vrednosti u svom formalnom savršenstvu i njegovom harmoničnom mešanju elemenata kulture Severne Evrope, muslimanskog sveta i klasične antike. To je jedinstveno remek-delo srednjovekovne vojne arhitekture koja odražava humanizam svog osnivača Fridriha Hoenštaufena – ovim rečima 1966. godine Uneskov komitet za svetsku baštinu uključio je ovaj zamak, izgrađen oko 1240. godine, na Listu svetske kulturne baštine.

    

Zagonetni Otranto

Kod Otrantskih vrata, tamo gde se spajaju Jadransko i Jonsko more i gde je Italija najbliža Balkanu, smestio se zagonetni Otranto. Okružen tirkiznim morem i aragonskom tvrđavom, tzv. „Dijamantskom glavom“, drevni grad svoju istoriju čuva u veličanstvenoj katedrali istovetne simbolike kao Ćele-kula u Nišu.

U kapelici katedrale nalaze se kosti 800 otrantskih mučenika koje su ubili Turci 1480.godine jer su odbili da prime islam, a Papa ih je kanonizovao 2013.godine. Katedrala je sagrađena u stilu romanike sa vizantijskim elementima, a posebnu pažnju privlače prekrasni podni mozaici sa motivima iz Biblije. Tragovi Vizantije vidljivi su i na Crkvi Svetog Petra, u kojoj se nalaze spektakularne vizantijske freske.

Očaravajući Leće

„Stvarnost je lepša od mašte“, ote mi se kada sam ugledala očaravajuće Leće, najlepši grad regije, sa fasadama od čipke, Firencu juga…  Izgledao mi je poznato, nostalgično, kao da sam se našla u Felinijevom kultnom filmu „Sladak život“, a sve u ritmu Al Banove „Sreće“.

    

U smiraj dana baroko lećeze fantazija igra se u krhkom kamenu, lokalnom tufu koji upija zlatne sunčeve zrake i pretvara ih u svetlucav bljesak boje meda i ćilibara. Može se jednostavno lutati ulicama diveći se raskošnim crkvama, zagonetnim palatama, trgovima, fontanama, veličanstvenim fasadama, balkonima i upijati život dok lagano teče noseći sa sobom prtljag znanja, duge istorije i tradicije.

 

Pulja – Walking on sunshine

Pulja je najveći proizvođač maslinovog ulja i vinski podrum Italije. Ovde se proizvode neka od najboljih italijanskih vina – Primitivo di Manduria i Negroamaro.

Šarmantna Pulja je regija u kojoj Italijani najviše letuju, samo jedan pogled na neku od prelepih plaža na Salentinskom poluostrvu i jasno je zašto. Zbog sedefastog peska, tirkizne boje i kristalne prozračnosti morske vode ovu regiju nazivaju i Maldivima Italije.

Beli grad ili Beograd, kako na italijanskom glasi ime gradića Ostuni, baš podseća na pitoreskna mesta na Kikladama, a plaže u okolini grada važe za najlepše plaže u Italiji.

Barokna Martina Franka, arhaični Monopoli, slikoviti Polinjano a Mare, samo su neki gradovi-riznice koje treba videti u ovom skrivenom kutku raja. Pravila sam planove kako da stignem do drevne Matere, iz susedne Bazikilate, jednog od najstarijih gradova u Evropi, mističnog gradića uklesanog u stene, graditeljstvo iz vremena kasne praistorije. Mora da je neverovatan osećaj živeti u kućama u kojima su vaši preci živeli pre 9.000 godina, ali ostavljam za neki drugi put!

Trejler za romantični mjuzikl, Walking on Sunshine, sniman u Pulji, možete pogledati ovde.

https://www.youtube.com/watch?v=7wSzBGZwWD4

Autor: Rada Sević

Prevod: Marija Đurđević

 

 

 

Povezane objave