Poetske Divčibare, živopisni Kranj ili šarmantne Udine – kuda na doček?

 

Šarmantne Udine, živopisni Kranj i poetske Divčibare, atraktivne su zimske destinacije i naš predlog za nezaboravan novogodišnji doček.

La mia bela Italija – šarmantne Udine

Šarm Italije nadaleko je poznat. Toliko je lepih mesta u ovoj divnoj zemlji, gde god da odete biće to pravi izbor.

 

Za ljubitelje zimskih sportova, šarmantne Udine su vrhunsko odredište.

Udine su smeštenena severoistoku Italije, blizu granice sa Slovenijom i Austrijom, a u prirodnom okruženju glasovitih Alpi.

Kao i svuda u Italiji, i ovde ćete naići na lepo uređen istorijski centar grada, gde su razbacani kao na kakvoj slici biseri arhitekture, katedrala, gradski trg, Gradska kuća, volšebni dvorac, brojne kafeterije, svaki sa svojom specifičnom pričom i prijatnom atmosferom.

U blizini samog grada nalaze se čuveni Dolomiti, prepoznatljivi po prirodnim lepotama, ali i mondenskim ski-rizortima.

Među njima je jedna od najpoželjnijih zimskih destinacija, grad koji je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara, glamurozna Kortina d’Ampeco (Cortina d’Ampezzo).

Mitski Trst, slovenačko-italijanski grad Gorica, srednjovekovni grad u obliku zvezde Palmanova, kod nas poznata po tržnom centru, samo su neki od ideja za izlete.

Slovenija, živopisni Kranj – poziv na ljubav

I Feel sLOVEnia čuveni je slogan Turističke organizacije Slovenije, koji podseća da je ovo jedina zemlja na svetu čije ime sadrži reč ljubav („Love“).

Živopisni Kranj nalazi se na dvadesetak kilometara od prestonice Ljubljane. Smešten na ušću reke Kokre u Savu, krasi ga čuvena klisura u centru i lepo očuvano istorijsko jezgro grada. Zovu ga prestonicom slovenačkih Alpi.

Okružuju ga kao bedemi moćne Kamniške i veličanstvene Julijske Alpe, najveći planinski masiv u Sloveniji, u čijem se podnožju ugnezdio gradić Kranjska Gora, poznato zimsko turističko mesto.

Za gurmane prva asocijacija na grad su ukusne kranjske kobasice, slovenačko nacionalno jelo.

Užitak koji ne treba propustiti su slavna krem-pita i čarobne panorame na romantičnom Bledskom ili Bohinjskom jezeru, kao i pitoreskna Škofja loka.

Izazov je spustiti se do mora, mondenskog Portoroža i autentičnog srednjovekovnog Pirana.

O Sloveniji smo pisali u člancima: http://pslanguagecafe.com/bledski-vintgar-kanjon-reke-radovne-slovenija/ i

http://pslanguagecafe.com/logorska-dolina-jedna-od-najlepsih-alpskih-lednickih-dolina/

Netaknuta priroda poetskih Divčibara – dobrodošli

Ušuškane pod snežnim pokrivačem, vazdušna banja Divčibare odličan su izbor za novogodišnje praznike, posebno za ljubitelje netaknute prirode i zimskih sportova.

Nalaze se na atraktivnoj lokaciji, na 40-tak kilometara od Valjeva, a od Beograda i Novog Sada su udaljene dva sata vožnje.

U Turističkoj organizaciji Valjevo pozivaju da upoznate prirodu Divčibara, uživate u skijanju, istražite pešačke staze i prelepe vidikovce.

Ove godine Grad Valjevo organizuje doček Nove godine na Divčibarama, razlog više da prve dane nove 2019. provedete na ovoj srpskoj lepotici.

Opustite se u zimskim čarolijama, poetskim pejzažima Divčibara, udahnite svež planinski vazduh i napunite se pozitivnom energijom! Idealno za novi početak!

Dobrodošli!

Foto: http://www.divcibare.rs/

Rada Sević

 

 

 

 

Povezane objave