Podvodni muzej Peristera – Zaronite u bogatu istoriju Grčke

U blizini ostrva Alonisos otvara se podvodni muzej Peristera, u kojem će posetioci moći da vide ostatke antičkog broda.

Među njima i trgovački brod Peristeru, koji je 56. godine pre hrišćanske ere potonuo u blizini ostrva Alonisos i koji se smatra najvažnijim ovakvim arheološkim nalazištem klasičnog doba.

Naučnici su prethodno mislili da takvi brodovi nisu postojali do rimskog doba, i to nekih 400 godina kasnije, ali je ovaj nalaz potpuno promenio saznanja o sposobnostima drevnih brodograditelja.

Podvodno blago Grčke

Olupina se i dalje istražuje i naučnici tek treba da utvrde kako i zašto je brod potonuo, mada postoje indicije da je na njemu izbio požar.

Takođe se veruje da je nosio oko 4.000 amfora vina, od kojih se većina još uvek može videti na dnu mora oko broda.

Drvene konstrukcije broda su propale uticajem zuba vremena i vode. No, hiljade komada drevnih amfora rasutih po dnu Egejskog mora, spektakularan su prizor koji vredi videti!

Grčka je do 2004. branila ronjenje oko antičkih lokaliteta zbog straha od pljački, ali sada za javnost otvara i ovaj podvodni deo svog nacionalnog blaga.

Podvodni muzej Peristera

Peristera je prvi u nizu podvodnih muzeja koji će biti otvoreni u naredne dve godine. Peristera je malo ostrvo koje se nalazi u blizini Alonisosa i priprada ostrvima Sporada. Istorijsko ime ostrva, drevnog antičkog lokaliteta je Eudemia.

Ronioci će imati mogućnost da u vođenim obilascima vide olupine uživo, dok će oni koji ne rone sa lokalitetom moći da se upoznaju na kopnu, u posebnim informacionim centrima, zahvaljujući virtuelnoj realnosti.

Ne sumnjam da je ova jedinstvena atrakcija, privući pažnju brojnih turista širom sveta.

Ako narednog leta odmarate na ostrvima Sporada, iskoristite priliku da posetite ovu nesvakidašnju podvodnu atrakciju i zaronite u bogatu istoriju Grčke!

Pogledajte u videu:

O neobičnom podvodnom muzeju u Meksiku, pisali smo u članku:
http://pslanguagecafe.com/podvodni-muzej-umetnosti-musa/

O biseru Sporada, prelepom ostrvu Skopelos, pisali smo u članku: http://pslanguagecafe.com/sve-boje-cudesnog-skopelosa/

Izvor: travelmagazine.rs

Foto: https://www.gtp.gr

Povezane objave