Podvodne misterije Italije – mesta pod vodom

Znate li kakve misterije Italija krije pod  vodom? Da li ste čuli za sela, potopljena u zelenim vodama alpskih jezera ili  cele rimske podvodne luke?

Postoji popriličan broj mesta u Italiji koja su u potpunosti nestala sa karte i koja su danas samo u memoriji lokalne zajednice. Što ta sela imaju zajedničko? Odgovor je: brane.

Kada su, svojevremeno, izabrane brojne doline kao savršene lokacije za moderne brane, njihovo postavljanje je dovelo do nestajanja brojnih predela pod vodom.

Fabbriche Di Careggine (Fabrike Di Kaređine)

Fabbriche di Careggine je verovatno najpoznatije od svih italijanskih podvodnih sela i nalazi se u prekrasnom Garfagnana, u pokrajini Lucca. Fabbriche di Careggine vidi svetlost dana obično na svakih deset godina, kada se brana prazni za redovne radove održavanja.

Ako ste u pokrajini Lucca u ovo doba, možda ćete biti svedoci nečeg sasvim jedinstvenog i nezaboravnog!

Tužna sudbina Fabbriche di Careggine je pomogla rođenju mnogih legendi: najpopularnija kaže da se, noću kada je pun mesec, crkveno zvono sa stare crkve pod vodom oglašava…

Curon Venosta (Kuron Venosta)

Godine 1950.  dva od tri velika alpska jezera su ujedinjena kroz izgradnju velike brane. Zbog toga, staro selo Curon Venosta u pokrajini Bolzano u celosti je potopljeno i obnovljeno na planini.

Nasuprot onome što se događa Fabbriche, Curon Venosta nikada ne vidi svetlo sunca i sačuvalo je svoj tihi, podvodni san još od 50-ih godina.

Međutim, možete videti neke delove starog Curon Venosta: zvonik stare crkve, sada pod vodom, vidi se na mirnoj površini jezera, pa čak se može doći pešice tokom zime, kada se jezero zamrzne!

Osiglia (Ozilja)

Osiglia je danas malo selo, na obalama istoimenog jezera u Val Bormida (Savona). Ali, baš kao što se događa sa Curon Venosta, moderni Osiglia skriva nešto pod mirnim vodama svog jezera: svog starijeg sebe.

Stari Osiglia je malo srednjovjekovno selo, napušteno 1937. kako bi se omogućila izgradnja brane i stvaranje bazena. Svakih deset godina, jezero se isprazni za održavanje brane i stara Osiglia je vidljiva svima.

Madonnuccia (Madonuča) 

Mannuccia je mala varoš u pokrajini Arezzo (Areco), u Toskani. Pod dubokim zelenim vodama jezera Montedoglio (Montedoljo), leži tajna: stari Madonnuccia.

U priči sličnoj onima od sela koje smo već nabrojali, Mannuccia, je, takođe, žrtva napretka, te je potopljena kada su zaključeni radovi za izgradnju bazena.

Madonnuccia je izbrisan sa karte relativno nedavno, 1980, pa živi u sećanjima lokalnog stanovništva: neki od njih su prikupljeni u dirljivom i zanimljivom dokumentarcu, Il Paese Sommerso.

Carstva pod vodom

Italijansko bogatstvo arheoloških nalazišta poznato je svuda u svetu: Mediteran je bio glavna trgovačka ruta od samog početka civilizacije, tako da nije iznenađenje da njegove vode kriju istorijska i arheološki relevantna nalazišta.

Portus Iulius (Julijeva luka)

Rimljani su bili veliki pomorci i dominirali su morima kako u ratovima, tako i u trgovini. Portus Iulius je važna lokacija. Bio je aktivan od 1. veka pre Hrista do 4. veka posle Hrista te se smatrao bitnim strateškim položajem.

Njegov položaj, naravno, bio je zaštićen, što je bilo jako važno kada je došlo do potrebi spašavanja ili popravka ratnih brodova.

Ovaj neverovatni podvig rimske tehnologije i arhitekture danas je u potpunosti pod vodom: nakon što je preživeo vulkansku eksploziju u 16. veku, Portus Iulius je doslovno potopljen u more vekovima.

Bio je ponovno otkriven samo 1956, zahvaljujući fotografijama koje je snimio Raimondo Bucher, vojni pilot. To su bili prvi dokazi koji pokazuju prisutnost onoga što se ispostavilo da je veliki kompleks od oko 10 hektara.

Danas, Portus Iulius se može videti jako dobro sa vrha Monte Nuovo, kada je oblačan dan: nacrt luke tada je jasno vidljiv pod kristalnim plavim vodama zaliva.

Istina je, mnoga od tih mesta nisu dostupna javnosti, odnosno vidljiva su samo u određenim trenucima, ali njihov šarm je neverovatan.

Sve su to mesta nekada puna života, ljudi i emocija, večno ućutkana dolaskom napretka i potrebama savremenog života…

Izvor: http://www.najboljeizitalije.rs/

 

 

 

Povezane objave