Pod okriljem Svetog Spiridona

Ako se ovih dana nađete na Krfu, u Pargi, Sivoti ili okolini, preporučujemo vam da posetite ostrvo Krf i učestvujete u litiji koju Krfljani organizuju u čast Svetog Spiridona, zaštitnika ostrva.

Crkva Svetog Spiridona

Simbol ostrva i prvo što putnik vidi kada pristaje na ostrvo Krf jeste crvena kupola veličanstvene Crkve Svetog Spiridona, u kojoj se čuvaju mošti sveca, zaštitnika ostrva.
Blistava kupola sa starim satom sa rimskim brojevima i zlatnim kazaljkama, bdi nad ostrvom i poziva putnika da napravi hodočašće u ovu veliku svetinju.

Crkva je sagrađena 1589. godine u starom delu grada, tik do slikovitog trga Liston.


Unutrašnjost hrama krase freske, pozlaćeni oltar i poseban izdvojeni deo, u kojem se nalazi srebreno-zlatni sarkofag sa moštima voljenog sveca. Prednji deo ikonostasa urađen je od mermera. Na plafonu su oslikani život i čuda Svetog Spiridona Trimifuntskog.

Putnik će preduzeti neizostavno hodočašće u ovaj hram, čiji ukrasi tinjaju u senkama kao svetlucanje plamenog opala. Poljubiće poštovanu ikonu, upaliće sveću i smestiti je u visoki svećnjak. Osetiće miris tamjana i bosiljka, toplinu i nesvakidašnju energiju.

Dok izgovara molitvu osetiće najdublje emocije, mir i ljubav u svojoj duši… Kao dar i blagoslov sveca.
Ko god jednom kroči u ovu svetinju, poželeće da se vrati ponovo.

Sveti Spiridon, episkop Trimifuntski

Rodom sa Kipra, svetitelj je bio poznat po svojim isceliteljskim sposobnostima zbog kojih je nazivan čudotvorcem. Sveti Spiridon se upokojio 12. decembra 358. godine i sahranjen je na ostrvu Кipar.
Кada su Arapi napali Кipar, vernici su odlučili da prenesu njegove mošti u Кonstantinopolj. Našli su očuvane mošti i grob koji je mirisao na bosiljak.
Posle Turske okupacije 1453. godine, svetiteljeve mošti i grob su preneseni na Krf, gde se i danas čuvaju.

O žitiju Svetog Spiridona pročitajte više na:
http://www.spc.rs/sr/zhitije_svetog_spiridona_chudotvorca_1

Sveti Spiridon – zaštitnik ostrva Krf

Кrfljani smatraju Svetog Spiridona zaštitnikom svog ostrva. Hroničari beleže da je svetac u nekoliko navrata spasao ostrvo od epidemija bolesti i osvajača. Zahvaljujući njemu Turci nikada nisu osvojili Krf, a u čast svog nebeskog pokrovitelja, najčešće muško ime na ostrvu je Spiridon ili Spiro.

Poznato je da je Sveti Spiridon pomogao da se venecijanska vojska odupre napadu Turaka 1716. godine. Posle 22 dana opsade Turci su se povukli, nakon što su neki od vojnika tokom noći videli lik svetitelja koji je mahao svetlećim mačem i pretio im.
Među brojnim čudima Svetom Spiridonu se pripisuje i spasavanje ostrva od kuge. Tokom tri noći narod je video svetlost na zvoniku crkve i svetitelja koji je sa krstom u ruci odagnao bolest.

Čuveni pisac i diplomata Lorens Darel beleži: “Pred izbijanje poslednjeg rata, Italijani su koristili ostrvo za vežbe u gađanju i time gradu naneli ogromnu štetu. Za vreme najvećeg napada, građani su ušli u crkvu i izbegli da budu ozleđeni, jer je to bila gotovo jedina javna zgrada koja je izbegla pogodak”.

I dodaje: “Ostaje činjenica da su čak i Turci, kada su iskrcali 30.000 vojnika i poharali ostrvo 1537. godine, osetili nešto dvosmisleno u vazduhu što ih je nagnalo da zaklimaju glavama od pospanosti”.

U znak zahvalnosti svetitelju svake godine tradicionalno se održavaju četiri litije, tokom kojih se čudotvorne mošti pronose kroz grad.
Prva na Veliku Subotu, druga – 11. avgusta u znak sećanja na spasavanje Krfa od Turaka, treća – prve nedelje novembra, posvećeno spasavanju ostrva od kolere 1673. godine i četvrta – 12. decembra na dan Svetog Spiridona.

Tradicionalna litija

Ako se ovih dana nađete na Krfu, u Sivoti, Pargi ili okolini, ne propustite tradicionalnu svečanu litiju koja se održava kao znak sećanja na dan kada su 1716. godine Krfljani izneli mošti Svetog Spiridona na bedeme grada posle jednomesečne opsade Turaka.
Molitvom svom svecu zaštitniku izazvali su buru koja je uplašila osvajača, nakon čega su Turci odustali od dalje opsade grada.
Za vreme litije oglašavaju se zvona sa svih crkava na ostrvu Кrf, a vernici obasipaju ulice cvećem i lovorovim grančicama.

Kako dolikuje prazniku, okićeni su prozori i balkoni na zgradama (zastavama i ćilimima), na sve strane svečane odore, tu su i filharmonijski orkestri.
U litijama učestvuje sveštenstvo, svi građani, od obdaništa i škola, preko gradskih čelnika, tu su desetine hiljada turista, kao i poklonici iz cele Grčke i pravoslavnog sveta, među kojima je puno Srba. U znak zahvalnosti što je svetitelj spasao srpsku vojsku i narod.

U uspravnom staklenom kivotu koji je optočen zlatom i srebrom iznose se mošti sveca koga Кrfljani najviše slave. Nepropadljivo telo svetitelja nosi se uspravno, kako bi mu vernici videli lice.

Dostojanstvena povorka prolazi kroz staru gradsku četvrt: sveštenici i kaluđeri, vojska, mornarica, orkestri, verujući narod, sa svojim sjajnim crkvenim zastavama dignutim u vis, sa strukom bosiljka u rukama koji podseća da mošti i grob sveca mirišu na ovu biblijsku biljku.

Molitve se čitaju na svakoj raskrsnici, kod znamenitih znakova prošlosti ovog divnog grada.

Svetac je među svojim narodom, u neprestanoj molitvi i bdenju… Sve to budi mnogo lepih, iskrenih emocija.

Pogledajte u videu: https://www.youtube.com/watch?v=CXJ_ZHW6RJk

Crkva Svetog Spiridona postoji i u Trstu, o čemu sam pisala: http://pslanguagecafe.com/mitski-trst-plemeniti-tragovi-srpske-istorije-i-kulture/

Priredila: Rada Sević
Foto: spc.rs; vikimedija

Povezane objave