Pisma Juliji – Julijin odgovor

Pisma Juliji – uživajte u priči o ljubavi, romantičnoj komediji i zapletima glavnih junaka koji krstare Veronom i čarobnim brežuljcima Toskane u potrazi za srodnom dušom. Preporučujem vam savremenu bajku i romantiku, čudesnu knjigu Julijin odgovor Glena Diksona.

Pisma Juliji (Letters to Juliet) – film

Mlada Amerikanka Sofi dolazi u Veronu, grad u kom je rođena Julija – slavni lik iz još slavnijeg Šekspirovog dela. Ubrzo se pridružuje grupi dobrovoljaca koji odlučuju da odgovaraju na pisma u kojima se od Julije traže ljubavni saveti.

Sofin odgovor na pismo iz 1951. godine inspirisaće njegovu autorku da posle mnogo godina doputuje u Italiju u potrazi za davno izgubljenom ljubavlju. Taj dolazak pokreće niz neverovatnih događaja u kojima će svi likovi upoznati pravo značenje reči ljubav i doživeti trenutke o kojima nikad nisu sanjali…pisma Juliji - scene

Film je režirao Geri Vinik, a glavne uloge tumače: Amanda Sifrid, Gael Garsija Bernal i Vanesa Redgrejv

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=prc50Uod_vQ

Julijin odgovor – Glen Dikson

Preporučujem vam savremenu bajku i romantiku, čudesnu knjigu – Julijin odgovor Glena Diksona u izdanju Lagune.

Potraga jednog čoveka za ljubavlju i neuhvatljivim lekom protiv ljubavne patnje. U toj lepoj Veroni, gde se radnja zbiva…

Kada mu ljubav prezrivo okrene leđa, Glen Dikson učini nešto neobično – otputuje u italijanski grad Veronu. Dobrovoljno se javlja da odgovara na hiljade pisama koja stižu Šekspirovoj Juliji – pisma napuštenih ljubavnika iz svih krajeva sveta koji žude da proniknu u tajne ljudskog srca.

pisma Juliji - zidU dražesnoj Veroni, Glen uči običaje njenih žitelja i počinje da se bavi otkrivanjem istine o Romeu i Juliji… Jesu li ti ljubavnici zaista postojali? Jesu li živeli u Veroni? Zašto već vekovima ostaju u žiži srca i umova? Čemu mogu da nas nauče kada je reč o ljubavi?

Istovremeno saznajemo o Glenovoj neuzvraćenoj ljubavi – Kler. Da li je ona istinski bila njegova srodna duša ili je, poput Rozaline iz Šekspirovog klasika, puki predmet zaljubljenosti koji izbledi čim mu u život uđe njegova prava Julija?

Kada se vrati kući u Kanadu i ponovo preuzme dužnosti nastavnika engleskog jezika, Glen se poduhvata čitanja Romea i Julije sa svojim učenicima, koje suočava s prošlim i budućim ljubavima. U zanimljivom preokretu sudbine i sreće, njegovi učenici – zajedno s jednom starom prijateljicom – podučavaju ga pravom značenju ljubavi i gubitka.

Poput savremene ljubavne priče prožete romantičnim običajima minulih doba, ovi memoari muškarca u potrazi za ljubavlju razgaliće vam dušu. Poželećete da odmah rezervišete let za Veronu.

Julijin odgovor Laguna

Julijin odgovor nežno razbija stereotip o čvrstom muškarcu i u žižu stavlja mušku patnju zbog ljubavnih jada (Toronto Star)

Interesantno napisane memoare o ljubavi i gubitku, Julijin odgovor, možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

P. S. Priželjukujem filmsku adaptaciju romana Julija, En Fortije. Glavnu mušku ulogu bih dodelila Raul Bovi ili Đuliju Berutiju. Ko bi mogao da igra ulogu Đulijete Tolomej? Šta vi mislite? Napišite u komentarima…

 

Priredila: Rada Sević

 

 

 

 

 

Povezane objave