Pisac sačinio tipologiju od osam vrsta čitalaca – II deo

Nastavljamo članak o tipologiji čitalaca koju je sačinio švajcarski autor fantastike za tinejdžere, Žilijan Irt.

Bibliotekari

Većinu čitalaca prvenstveno interesuje sadržaj knjiga. Osim bibliotekara. Njima se sviđaju knjige kao predmeti.

Knjiga je, što se njih tiče, nešto što se svojim koricama ističe na policama u knjižari. Onda se oktriva naslov tog grafički privlačnog predmeta odgovarajućih boja.

Tu je i kvalitet papira, miris poveza, zvuk koji prave stranice kad ih listaju, a bogami i prelom teksta, font i veličina slova, ilustracije ako i hima.

Ukratko, bibliotekari su senzualna bića. Njima knjiga pruža uživanje pre nego što počnu da je čitaju, a sadržaj je samo prijatan produžetak tog užitka.

Kako im udovoljiti?

O tome kako će izgldati knjiga odlučuje urednik (osim ukoliko autor nije samizdat). To ne znači da pisci ne smeju da izraze svoje mišljenje, iako ono nije uvek dobro došlo.

Ali zašto ne biste ugodili bibliotekarima kada je estetski aspekt knjige u pitanju? Ako u vašu knjigu može da se umetne neka karta, ilustracija, neki ornament – što da ne?

A ništa vas ne sprečava da dok potpisujete knjigu zadenete mežu njene korice neki lep bukmarker ili vizitkartu koju ćete svojeručno potpisati  bibliotekari će umeti da cene takav znak pažnje.

Kako ih oterati?

Sa bibliotekarima je najlakše posvađati se tako što ćete im reći da vašu knjigu možete naći samo na elektronskom čitaču. Samo će se okrenuti i otići. Za njih knjiga nije samo fajl. A kad nema fizičko obličje, onda nije ni zanimljiva.

Odvažni

Oni vole snažna osećanja, da ih protrese adrenalin dok čitaju. Oni žele akciju, borbu, penjanje, skakanje… već shodno literaturi koju čitaju.

Ovi zahtevni čitaoci ne žele da se dosađuju : ako ih roman uspavljuje, oni ga odlože ; ako ima dugačkih opisa, preskaču stranice.

Ako čitaju fantastiku, onda su nestrpljivi da junak isuče mač iz korica, u trilerima iščekuju hice, a ako čitaju ljubavne romane, onda sa nestrpljenjem očekivati erotske scene.

Kako im udovoljiti?

Samo da se nešto dešava! Smanjite udeo opisa, i povećajte dozu akcije.

Kako ih oterati?

Osim opisa, čuvajte se i lirskih pasaža. Odvažni mrze opise oniliko koliko vole akciju. Izbegavajte i duge uvodne scene u kojima se ništa ne dešava.

Ako su informacije o tome kako se odigravaju policijski protokoli važne, ili je od suštinskog značaja da se objasne ekonomski mehanizmi grupe pljačkaša – potrudite se da ih vešto upletete u akciju da vam se odvažni čitaoci ne bi uspavali. 

Fanovi

Grupiji vole junake. Slična porodica su fanovi koji kad otkriju jednog pisca, serijal ili naprosto žanr – verno ga slede.

Fan se ni po čemu ne razlikuje od nekog drugog tipa čitaoca, makar prvi put kada se upozna sa nekim romanom. Ako im se dopadne vaš prvi roman, garantovano će im se dopasti i sledeći.

Ako im se dopada sve što ste napisali, budite sigurni da će doći na svako vaše književno veče ili potpisivanje knjiga, i znaće o vama više nego što vi sami o sebi znate.

Kada se strastveno povežu sa nekim delom, oni osećaju potrebu da je neprestano pretresaju kako bi se prisetili svih elemenata zbog kojih su je zavoleli.

Kako im udovoljiti?

Najteže je privoleti ih da otkriju vaše delo. Kad to uspete, i naravno, pod uslovom da im se dopadne, fan će nastaviti da čita sve što napišete. Znači, ključno je da mu u startu privučete pažnju.

A to nije tako teško: dovoljno je da uporedite svoje delo sa delom nekog drugog autora. To možete uraditi kroz postove ili na književnim susretima tako što ćete opisati svoj roman kao „veštu mešavinu Meri Higins Klark i Lavkrafta”…

Kako ih oterati?

Shvatili ste – fanovi su verni. Ali, ljubav je mač sa dve oštrice : ako radikalno presečete sa stilom koji im se toliko dopao u početku, okrenuće vam leđa.

Još gore : ako se upustite u dekonstrukciju svog dela, pa razmiontirate svoje teme i razbarušite svoje junake koje ste do tada obrađivali, nikada vam neće oprostiti. Za jednog fana, njegova odanost je sveta stvar, a sve što je dovodi u pitanje je skrnavljenje.

Kritičari, pisci prikaza

To su oni koji čitaju da bi pisali – prikaz, utisak, blog ili snimili video koji će postaviti onlajn. Za njih je roman predmet proučavanja i komentarisanja, pre nego uživanje.

Dok čita knjigu, kritičar će u glavi beležiti delove koji ga intrigiraju, što ih podstiče na razmišljanje. Ta interaktivna dimenzija će nahraniti njihovo uživanje u čitanju i postati njegov neodvojiv deo.

Zbog potrebe da piše, kritičar će možda menjati pravac svog interesovanja, pa će čitati različite knjige. Ali će biti i zahtevan : kada mnogo čitamo i analiziramo, bolje od većine ljudi razumemo kako se gradi priča i šta funkcioniše bolje ili gore.

Kako im udovoljiti?

Osim besplatnih primeraka knjiga koje PR sektoru izdavačkih kuća služe da osvoje mesto u medijima, da biste osvojili srce jednog kritičara potrebno je da mu ponudite kvalitetno delo.

A ako vas kao autora direktno kontaktiraju, onda se potrudite da im budete dostupni, predusretljivi, čime ćete zaraditi poene kod njih (iako to ne znači obaveuzno da će nahvaliti vašu knjigu ako im se ne dopadne). Većina njih je veoma aktivna na mrežama, pa je važno da reagujete pravovremeno.

Kako ih oterati?

Ako napišete hiljaditu po redu sagu o vampirima koji žive na društvenoj margini, budite sigurni da vam nikada neće oprostiti što ste ih propisno ugnjavili.

Autor: Žilijen Irt

Izvor: julienhirtauteur.wordpress.com

Prevod: Ivana Mirislić

Povezane objave