Palmanova – zvezda utopija

Kakvu priču krije Palmanova i  zašto je zovu zvezda utopija, otkrijte u članku koji sledi.

Prva asocijaciju na Palmanovu, gradić u severnoistočnoj Italiji je tržni centar, no malo ljudi zna da se o nastanku grada krije interesantna priča.

Grad-tvrđava Palmanova se nalazi u severoistočnoj Italiji, nedaleko od Udina i Trsta. Dok poreklo grada vodi unatrag hiljadama godina, moderna Palmanova je izgrađena u 16. i 17. veku.

Grad je danas poznat po svom zvezdastom obliku koji je nekada bio najmoderniji dizajn za tvrđave, jer su strelice zvezde, njih ukupno devet, mogle braniti jedna drugu od napada. Unutrašnjost grada je napravljena u kružnom obliku, a oko njega je iskopan i kanal kao dodatni sloj zaštite.

Palmanova – zvezda utopija

Palmanova je, naime, zamišljena kao utopija koju će naseliti samoodrživi trgovci, zanatlije i poljoprivrednici. Pored zaštite koju oblik zvezde pruža, takođe je zamisljen kao stecište za bogatije društvo.

Zamišljeno je i da svaki stanovnik ima jednaku količinu zemljišta, jednaku odgovornost, kao i da svaki mora igrati određenu ulogu u gradu. Međutim, uprkos naizgled odličnim uslovima, u grad se niko nije doselio. Iz tog razloga, vlada je pomilovala određeni broj zatvorenika i 1622. godine im dala imovinu u Palmanovi.

Iako je tehnički tvrđava, Palmanova nikada nije doživela pravu borbu, a uprkos tome što je izgrađena kao neosvojiva tvrđava, ona je zarobljena dva puta bez ikakvih problema i otpora.

Prvi osvajač bio je Napoleon, a zatim i Kraljevina Italija. 1960. godine, Palmanova je proglašena Nacionalnim spomenikom. Uprkos tome Palmanova je ostala beživotan grad do danas, kojeg posećuju samo istraživači renesansne arhitekture i profesionalni vojnici koji se i danas bave čuvanjem granica.

Ako ste u obilasku Palmanove, nezabolizna je poseta tržnom centru. Više informacija, pogledajte na sajtu: http://www.palmanovaoutlet.it/en/home

Izvor: http://www.najboljeizitalije.rs/

O Udinama i Trstu, pisali smo u člancima: http://pslanguagecafe.com/poetske-divcibare-zivopisni-kranj-ili-sarmantne-udine-kuda-na-docek/ i http://pslanguagecafe.com/?s=trst

P. S. Mnogo mi nedostaje Italija. Raduje me da se situacija polako vraća u normalu. Sigurna se da ćemo i mi dobiti bitku sa virusom, te sa nestrpljenjem iščekujem naredno putovanje.

Možda to bude kafa u Trstu i šoping u Palmanovi i Noventi. Što da ne?

 

Povezane objave