Osmi mart, praznik žena – dan za raznolikost

Osmi mart je mnogo izgubio na popularnosti. Šteta, jer bila je to lepa prilika za druženje, darivanje, lepe reči, a takve prilike ne treba propuštati nego ih grabiti oberučke.

Moja sećanja na ovaj praznik su divna, to je pravljenje poklona za mamu i baku, nestrpljenje sa kojim sam žurila da ih predam i čekala njihovu reakciju. Bilo je tu i originalnih poklona, kao što je teflonski tiganj (to je bilo u ono vreme dok nismo znali od čega nam sve preti opasnost, blaženo neznanje), tatina ideja, naravno. Mama je još morala i da peče palačinke na svoj praznik, baš se obradovala.

Osmi mart – i prazno i razno

Ja se radujem Osmom martu i ozarenom licu moje ćerke i sa nestrpljenjem očekujem da vidim šta je ove godine smislila. Šta god da mislite o Danu ženu, ne oduzimajte deci radost darivanja i uživajte u prilici. Praznik, kao što ova reč kaže, ima u sebi i prazno i razno, vreme da se stane i odmori od svakodnevnice i na najrazličitije načine koje možete da zamislite obojite dan koji je u zvaničnim kalendarima obeležen nekim posebnim značenjem.

A i lepo je kada iz zimske bezbojnosti odjednom ožive i zamirišu trgovi i ulice zahvaljujući prodavcima cveća.

Retki su muškarci koji bez nervoze dočekuju ovaj praznik, a sve je više žena koje ga ignorišu i nalaze mu mane, tako da je postao ugrožena vrsta i preti mu nestanak! Izaberimo da gledamo na Osmi mart kao na dan u kome ćemo svi uživati. Ne treba se opterećivati ni poklonima, evo sad ću vam pokazati da su najčešće dovoljne samo reči (recept je upotrebljiv i za ostale praznike i razne druge prilike).

Maštovite ideje

Prisetite se nekih lepih stihova ili ako ne možete ničega sami da se setite potražite na netu, zatim ih odštampajte krasnopisnim fontom, docrtajte detalj… Da pomognem: https://www.poezijasustine.rs/, ovde ćete naći kilometre i kilometre stihova, domaćih pesnika, svetskih, afirmisanih i neafirmisanih… Ili se usudite da budete iskreni, verujte, ništa ne može da obraduje više od reči (ali ni da povredi, zato budite pažljivi sa njima).

Ne brzajte sa porukama, morate biti dvostruko pažljivi kad pišete, jer bez izraza lica teško se može dokučiti osećanje, pa primećujem na ovom polju brojne nesporazume!

Iskoristite putopis sa Langugae cafe-a za koji znate da će naići na oduševljenje, poklonite makar maštanje o jednom prolećnom putovanju i upoznavanje prelepih predela tako što ćete poslati mejl-čestitku vama dragoj dami.

Ispecite kolače, Rada nam je dala niz recepata! Nije bitno kako će ispasti, računa se namera. Napravite čajanku za svoje bake, mame, tetke (radi atmosfere u čaj dodajte malo ruma). Sa devojkama i suprugama nazdravite uz čašu vina, evo prilike da vas podsetim na čuveni karlovački bermet, slatko i aromatično piće dostojno kraljevskih putira.

Povedite je u šetnju! Čak i par stotina metara, na primer od kuće do reke, može biti dovoljno za putopis ili za pesmu…

Samo usporite, da se zaustavimo malo u sveopštoj trci sa obavezama i vremenom, sa samima sobom. Smanjite planove, očekivanja i ispunite dan radostima za sebe i druge.

Radost praznika je u davanju koliko i u primanju!

 

Branka Tarbuk

Povezane objave