Osam razloga da posetite San Marino

Najuzvišenija republika San Marino je odredište koje rado posećuju ljubitelji istorije, zaljubljenici u slikovite panorame i predivnu prirodu.

Jedna od najmanjih i najstarijih republika, San Marino, tehnički, nije Italija. Ali je okružena je italijanskim regijama Emilija-Romanja i Marke.

Nalazi se u blizini Jadranskog mora, što je čini pogodnom za izlete iz gradova kao što su Firenca ili Bolonja.

Ovo su neki od razloga zašto da posetite ovu prelepu državicu.

San Marino – jedna od najmanjih država na svetu

Osnovan u 4. veku, San Marino se ponosi kao jedna od najmanjih, najstarijih nezavisnih država.

Zemlja je malena, sa ukupnim stanovništvom od oko 30.000 ljudi (grad Rim ima više od 2.600.000!) i dom je mnogih znamenitosti koje su pod zaštitom UNESCO-a, kao što su planina Titano (najviša tačka San Marina), Borgo Maggiore ..

Bilo da ste u mogućnosti da ga posetite u jednodnevnom izletu ili za vikend, do San Marina je lako doći iz centralnih italijanskih gradova kao što su Rimini (30 min), Bolonja (1,5 sat) i Firenca (2,5 sata).

O Riminiju sam pisala u člancima:
http://pslanguagecafe.com/kako-je-bilo-na-godisnjem-odmoru/ i http://pslanguagecafe.com/slikoviti-san-djulijano-borgo-ili-amaborg-mesto-sacuvano-srcem/

Zelena oaza

Ova malena zemlja, je bukvalno zelena oaza – idealno mesto za opuštanje i uživanje u mirnom okruženju. Zajedno s netaknutom prirodom, brežuljcima, vinarijama i tvrđavama, San Marino je idealna alternativa gradskoj vrevi popularnih turističkih gradova Italije.

Kada je vedar dan, možete čak i baciti pogled na obližnje Riviera Romagnola plaže!

Tražite krpice italijanskih robnih marki  ili originalan suvenir?

Dođite u San Marino! Usprkos svojoj veličini, ova zemlja ima na stotine šik trgovina i butika, tržne centre kao što su Atlanta i Azzurro i autlete kao što je San Marino Factory Outlet i Queen autlet, u kojima možete naći bukvalno sve- tehniku, odeću, obuću, suvenire…

Kuhinja San Marina je jednostavna i veoma ukusna, sa kombinacijama ukusa iz susednih regija pomešanih sa lokalnim travama i začinima.

Topla preporuka je da potražite Faggioli con le cotiche (supu od graška i slanine), zečiji gulaš i Torta tre Monti (kolač sa čokoladom, oblandama i lešnikom). Kompletirajte obrok ukusnim domaćim vinom.

Ulazak iz Italije u San Marino je vrlo jednostavan: ne postoji granična kontrola, tako da vam ne treba pasoš za ulazak … ali možete tražiti pečat u turističkom odeljenju kao suvenir!

Lokalna valuta je evro, a službeni jezik je italijanski, iako se većina trgovina i restorana služi engleskim (proverite  koliko dobro poznajete italijanske fraze).

San Marino – grad muzeja

San Marino ima širok spektar muzeja… od tradicionalnih slika do nekonvencionalnih kolekcija.

Izdvajamo Državni muzej (sadrži veliku zbirku slika, kovanica i arheoloških predmeta), San Francesco muzej (sa slikama 16. veka), Muzej antičkog oružja, Muzej moderne i savremene umetnosti, Muzej voštanih figura, Muzej neobičnih objekata i Ferrari i Abarth Muzej.

Kao nezavisna država, San Marino ima svoju vojsku – jednu od najmanjih na svetu!

Fascinantna je tradicija smene straže od aprila do septembra, svakih pola sata od 8 do 6 popodne u Palazzo Pubblico.

Šta čekate? Pakujte kofere!

Izvor: http://www.najboljeizitalije.rs

Povezane objave

2 Thoughts to “Osam razloga da posetite San Marino”

  1. Greetings! I’ve been following your web site for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from New Caney Texas! Just wanted to tell you keep up the good job!

    1. pslangua_admin

      Thank you.