Osam filmova koje bi knjigoljupci trebalo da pogledaju


Ovih osam filmova, od „Ja u ljubav verujem“ (Notting Hill), koji je klasik, preko istorijskih drama kao što je „Udruženje ljubitelja knjige i pite ljuskuše“, oduševiće sve knjigoljupce.

Knjige su bile inspiracija za Holivud još otkako se ova industrija pojavila. Ranije su filmski hitovi mnogih bioskopa bile adaptacije književnih klasika kao što su „Čarobnjak iz Oza“, „Božićna priča“ i „Frankenštajn“.

I iako se ova „knjiška groznica“ nastavlja do današnjih dana, tokom godina žanr je uznapredovao i otvorio svoja vrata ne samo adaptacijama knjiga, već i knjigama i knjižarama koje su u većini slučajeva centralna tema filmova.

A samo neki od njih su „Klub zadovoljnih žena“ (Book Club) i „Priča o Džejn“ (Becoming Jane). Ispod možete pronaći osam filmova koje bi svaki zaljubljenik u knjige trebalo da pogleda.

„Knjižara“ (2018)

Priča filma se odigrava tokom pedesetih godina prošlog veka, i predstavlja mladu udovicu Florens Grin (Emili Mortimer) koja je bibliofil u svakom smislu te reči.

Međutim, kada odluči da se preseli u Hardboro, malo priobalno mesto u Engleskoj, i da otvori knjižaru, postaje jasno da ne dele svi njenu strast prema knjigama, jer uticajna stanovnica ovog gradića (Patriša Klarkson) želi da zatvori knjižaru po svaku cenu.

Sada je na Florens da zajednici u kojoj se obrela predoči koliko čitanje može biti magično. Film je snimljen prema istoimenom romanu Penelope Ficdžerald, a „Knjižara“ je odlično delo u kojem mnogo toga možemo saznati o knjigama.

„Udruženje ljubitelja knjige i pite ljuskuše“ (2018)

Lili Džejms igra glavnu ulogu u ovoj istorijskoj romansi u Netfliksovoj produkciji. Priča prati britansku spisateljicu koja odlazi na ostrvo Gernzi u potrazi za inspiracijom, jer treba da napiše kolumnu za The Times Literary Supplement u vezi sa knjigama i njihovim uticajem na ljude tokom rata.

Međutim, ono što je trebalo da bude jedan vikend na ostrvu u potrazi za materijalom za pisanje, dobija neočekivani zaokret i zaplet. Naša junakinja se zaljubljuje, otkriva, u najmanju ruku, neobičan književni klub i saznaje mnoge stvari o istoriji Gernzija u toku nemačke okupacije za vreme Drugog svetskog rata.

Film je snimljen prema istoimenoj knjizi iz 2008. godine koju su napisale Meri En Šafer i Eni Barouz i dočarava nam značaj knjiga i pisanja za održanje normalnih ljudskih potreba i težnji čak i u ratnim vremenima.

„Čering Kros Roud broj 84“ (1987)

Memoarska proza „Čering Kros Roud broj 84“ Helen Hanf poslužila je kao inspiracija za snimanje ovog filma. Imajući u vidu da je u pitanju istinita priča, filmska adaptacija fokusira se na životne okolnosti i dvadesetogodišnju razmenu pisama između Hanfove (En Bankroft), ljubiteljke književnosti koja je iz Njujorka, i prodavca knjiga Frenka Doela (Entoni Hopkins), koji živi u Londonu.

U filmu, Hanfova kontaktira sa Doelom u vezi sa primerkom knjige koju ne uspeva da pronađe. Pored toga što je on pronašao knjigu, ona osim knjige stiče i dvadesetogodišnje prijateljstvo.

Kako se radnja filma razvija, njih dvoje, pored književnosti, počinju da povezuju i moderna kulturna zbivanja, istorija, pa čak i jorkširksi puding.

„Smešno lice“ (1957)

Fred Aster i Odri Hepbern izabrani su za uloge Dika Ejverija, harizmatičnog fotografa čiji je posao usko vezan za modu, i Džo Stokton, opreznu ljubiteljku književnosti i radnicu u Embryo Concepts knjižari.

Kada Dik sasvim slučajno tokom iznenadnog fotografisanja knjižare u jednom od kadrova uhvati i Džo, ta fotografija će oboma promeniti život iz korena. Ovaj mjuzikl iz 1957. godine, čiju muziku potpisuju braća Geršvin, a za koji je Idit Hed krojila kostime, smatra se klasikom Zlatnog doba mjuzikla, pogotovu ako se ima na umu da ga je režirao Stenli Donen.

„Ja u ljubav verujem“ (1999)

Vilijam Taker (Hju Grant) vlasnik je staromodne putujuće knjižare u centru londonskog dela grada pod nazivom Noting hil. Razveden je i živi sa aljakvim, ali privrženim cimerom… očigledno je da mu na ljubavnom planu ne cvetaju ruže.

Međutim, te okolnosti se menjaju kada jednog dana u njegovu knjižaru ušeta Ana Skot (Džulija Roberts), jedna od najpoznatijih holivudskih glumica.

Jedna knjiga o Turskoj i prosuti sok od pomrandže po Aninoj košulji uvući će ovo dvoje u vrtlog romatike i strasti. „Ja u ljubav verujem“ (Notting Hill) je romatična komedija iz devedesetih koja poseduje šarm kakav samo knjige i knjiški susreti mogu da pruže.

„Odanost“ (1946)

Uspeh ovog klasika Zlatnog doba Holivuda svojim ulogama dodatno su pospešile glumačke legende poput Ajde Lupino, Olivije de Hevilend i Nensi Kolman. Film je zasnovan na priči koju je napisao Teodor Rivs, a koja je plod fikcije, i u centar zbivanja postavio En, Šarlot i Emili Bronte.

Njihove nevolje i nedaće sa pisanjem i ljubavnim životima okosnica su filma. Ispunjen ljubavlju, sukobima, a pre svega vrednovanjem književnosti i knjiga, ovaj film je savršeni spoj klasične književnosti, ali i prikaz filmske industrije u svom punom sjaju i zamahu.

„Klub ljubitelja Džejn Ostin“ (2007)

Sam naslov ove filmske adaptacije iz 2007. godine, čiju režiju potpisuje Robin Svikord, dovoljan nam je da shvatimo o čemu je reč. Ukratko, dve žene osnovale su književni klub čija su glavna tema bila dela Džejn Ostin, a sve to da bi na neki način zabavile sveže razvedenu prijateljicu, bibliotekarku.

Uz pomoć jedne nastavnice, koja je bibliotekarkina ćerka, i zaluđenika za naučniku fantastiku, ova grupica se okuplja da bi diskutovala o šest najpoznatijih romana Džejn Ostin.

Ono što niko od njih šestoro ne shvata jeste to da će diskutovanje o romanima koje je napisala Džejn Ostin pomoći svakome od njih da se nosi sa ličnim životnim krizama u kojima se nalaze u datom trenutku. „Klub ljubitelja Džejn Ostin“ filmski je omaž književnom radu Džejn Ostin i svepriustnim temama u njenim delima koje su i dan-danas aktuelne.

Trilogija „Fast Company“ (1938, 1939)

Holivud je ovu trilogiju tokom tridesetih godina prošlog veka snimio kako bi udovoljio obožavateljima Mirne Loj i Vilijama Pauela koji su imali uloge u serijalu filmova Thin Man. Naime, ljubitelji serijala su predugo čekali na svaki sledeći film, pa je „Fast Company“ bio vid izvinjenja zbog predugog čekanja.

Zasnovan na istoimenom romanu Marka Pejdža, film prati trgovce retkih knjiga, Džoela i Gardu Sloan (Melvin Daglas, Florens Rajs) koji pokušavaju da reše ubistvo.

U oba naredna filma, glumci su promenjeni, pa smo tako bili u prilici da, između ostalih, gledamo Rozalind Rasel i Franšoa Tona. Međutim, glumci u filmovima i nisu toliko važni, jer je svaki film svojevrsna komedija zasnovana na knjigama što je posebno radovalo gledaoce.

Autor: Samanta Ladvig

Izvor: realsimple.com/laguna.rs

Prevod: Nataša Đuričić Marković

O prazničnim filmovima smo pisali u članku:
http://pslanguagecafe.com/najlepsi-praznicni-filmovi-za-romanticne-duse/

Povezane objave

2 Thoughts to “Osam filmova koje bi knjigoljupci trebalo da pogledaju”

  1. Divne preporuke, neke sam i gledao ali ove novijeg datuma nisam.

    1. pslangua_admin

      Hvala najlepše na komentaru.