Očaravajuća lepota toskanskih termalnih izvora

Kada posetite toskanske termalne izvore, shvatićete zašto su veliki hedonisti Rimljani voleli tople kupke!

Zamislite vruću vodu prepunu pare, koja u slapovima teče preko stena, okružena zatalasanim poljima, tajanstvenim čempresima i bogatim šumama…

Očaravajuća lepota toskanskih termalnih izvora okrepljuje i duh i telo.

Uživajte kao rimske lepotice!

Toskanski termalni izvori

Toskana je bogata prirodnim izvorima vruće vode koja izvire iz zemlje ispunjena mineralima. Ovi izvori su korišćeni kao lečilišta još od vremena Rimljana, koji su verovali da sumporna voda dolazi iz Hada, podzemnog sveta.

Danas je većina tih vrućih vrela vlasništvo spa hotela i medicinskih centara, ali još lepša i primamljivija od njih su divlja vrela koja se još uvek nalaze u toskanskim selima, gde potpuno besplatno možete uživati u ovoj očaravajućoj i neukroćenoj lepoti.

Toskanske termalne izvore možete posetiti u bilo koje doba dana ili noći, zimi ili leti. Ne zaboravite obući stari kupaći kostim, jer je miris sumporne vode prejak i ostaje čak i nakon pranja! Toliko je jak miris iskonske prirode…

Ovo su najpoznatija prirodna, divlja termalna kupališta u Toskani.

Banjo Vinjoni (Bagno Vignoni)

Ono što je u tradicionalnim mestima glavni trg, to je u Banjo Vinjoni veliki termalni bazen. Dokaz da su u ovoj termalnoj kupki uživali i Rimljani pokazuju nalazi ispod arkada crkve Svete Katarine (Santa Caterina).

Zahvaljujući neposrednoj blizini Via Francigena, važne saobraćajnice koja je spajala severnu Evropu italskog poluostrva, ovo kupalište je postalo veoma popularno tokom srednjeg veka.

Banjo Vinjoni je postao mesto gde su se zaustavljali i osvežavali brojni hodočasnici koji su putovali Franačkim putem (Via Francigena) za Rim, jedno od glavnih destinacija hrišćanskog hodočašća.

Termalne vode Vinjoni su korištene i za ličnu higijenu i za lečenje brojnih bolesti. Iz tog razloga spa je postao popularno izletište za poznate, ugledne ljude, kao što su papa Pio II Pikolomini (Piccolomini) i Lorenco Veličanstveni (Lorenzo il Magnifico) iliti Lorenco Mediči.

Ako ste gledali kultni film “Nostalgija” Andreja Tarkovskog, onda će vam scenografija ovog mesta izgledati poznato.

Banji di San Filipo (Bagni di San Filippo)

Smešten 40 minuta jugoistočno od Sijene, između vulkanskih vrhova brda Amiata, najviše planine u Toskani, i duboke šumovite Orča doline, San Filippo dobio je svoje ime po firentinskim pustinjacima koji se povukli ovde u 13. veku.

Poznat po svojih pet toplih izvora koji žamore iz zemlje, na 52 stepena, a bogati su sumporom, kalcijumom, magnezijumom i sumpor bikarbonatom, pa se smatra da su dobri za kožu, respiratorne bolesti i problemima sa kostima.

San Filipo je samo pola sata od Banjo Vinjoni i ima sličnu prošlost: vode San Filipo bile su poznate Rimljanima, postale još poznatije u srednjem veku, posećivane od strane brojnih čuvenih ličnosti, kao što su kneževi familije Mediči.

U srcu Val d’Orcia, San Filipo odlikuju karbonatni sedimenti od strane tople sumporne vode. Samo izvan malog grada, u šumi, možete birati između bazena uklesanog u steni ili možete preći mostić i prepustiti se kupki od blata.

Petriolo

Petriolo je najpopularnija termalna kupka u Toskani, verovatno zato što je najbliža  Firenci. Voda je oko 42° C i kontrast hladnog vazduha zimi i tople vode je zaista veliko iskustvo.

Bazeni su smešteni ispod uništenih zidova, jedinih ostataka utvrđenih rimskih kupališta. Meštani vole da glinu sa obala pomešaju sa termalnim vodama, jer se pretvara u neku vrstu mineralnog blata.

Voda, kažu, leči sve, od prehlade do artritisa i omekšava kožu. Glavni vir se izliva u niz malih kupki, doživljavajući vrhunac u velikom bazenu gde sede pod bujicom vode.

Saturnia

Jedan od poznatih toskanskih termalnih centara, Saturnia ima veoma dugu tradiciju. Drevna legenda tvrdi da je to najstariji grad na poluoostrvu, posvećen grčkom, a kasnije italijanskom bogu Saturnu.

Napravljen je za vreme Etruščana, pre nego što su ga osvojili Rimljani, koji su organizovali grad i zaokružili ga zidovima.

U divljini Marema područja južne Toskane, oko sat južno od Sijene, danas je to dramatični krajolik gusto pošumljen brežuljcima i dolinama, maslinjacima,  vinovim lozama i poljima pšenice, čempresima.

Voda je oko 37 ° C i odmah opušta telo, smanjuje bolove. Minerali su ovde sumpor, kalcijum, koji su dobri za kožu i bolne zglobove. Kada je previše vruće, tu je i reka Albegna gde se možete rashladiti.

Na ovom izvoru sagrađen je luksuzni kompleks “Saturnia Spa & Golf” sa golf igralištom, jednom od retkih na svetu čiji se teren zimi zagreva. Izgleda da je ideja bila da uživamo kao rimske lepotice!

Kada posetite toskanske termalne izvore, shvatićete zašto su veliki hedonisti Rimljani voleli tople kupke!

Sasvim je lako razumeti…

Pogledajte video: https://www.youtube.com/watch?v=PiNJZ4vg5ts

Izvor: http://www.najboljeizitalije.rs

O Toskani sam pisala i u članku:
http://pslanguagecafe.com/jesenje-slike-misticne-sijene/

Povezane objave