Novogodišnji praznici u magičnom Napulju, prestonici italijanskog sujeverja

Magični Napulj, nikoga ne ostavlja ravnodušnim: ili ga vole ili mrze. 

Mene je opčinio živopisnom atmosferom prepunom misterije, bogatom istorijom, raskošnim kulturno-istorijskim spomenicima i božanstvenom prirodom. La bella Napoli,  grad je sa hiljadu kontrasta, boja, mirisa, zvukova. Autentičan duh mu daju srdačni, ponosni, ljudi vulkanske energije i čarobne napolitanske melodije koje se mogu čuti na svakom koraku.

Napulj – italijanska prestonica sujeverja

Podzemni grad sa katakombama, tunelima i prostranim sobama, samo pojačava mističnost grada. I daje povod za različite legende i mitove koji se pletu i raspredaju o “najlepšem podneblju veselih ljudi, sa najviše sunčanih dana u godini, najboljom hranom i pesmama”.

Vrh pakla, koji se uzdiže iz raja, Vezuv, jedini je evropski vulkan na kontinentu.  Jedini pravi gospodar Kampanije, izvor je protivrečnosti i svakodnevno podseća Napolitance na prolaznost života. Napolitanci veruju da njihov grad od Vezuva čuva sam Bog i Sveti Đenaro, zaštitnik grada, čija se krv kao relikvija čuva u prekrasnoj katedrali. 

Svečeva krv se prekapa prve subote u maju, zatim 19. septembra i jednom u decembru. Krv je stalno tekuća, ukoliko nije, strahuje se da će se nešto desiti Napulju. 1944. godine, kada krv Svetog Đenara nije potekla, Vezuv je proradio. Dok krv teče, Napulj je miran!

Napolitanci luduju za fudbalom. Slavni fudbaler Maradona fudbalska je ikona Napulja. I ne samo fudbalska. Maradonin oltar sa uramljenom kosom, boce sa suzama navijača Napolija, mogu se videti  u baru Nilo.  Brojni murali posvećeni fudbalskoj legendi krase ulice Napulja.

Neobični simboli

 

Simbol Napulja je crveni rog, koji podseća na čili papriku, verovatno ima veze sa temperamentom ovdašnjih ljudi. Crveni rog sam dobila na dar od uličnog prodavca suvenira. Reče da će me zaštititi od urokljivih očiju i zlih duhova. Da bi doneo sreću, treba neko da vam ga pokloni. Ne može se sve kupiti novcem!

Izrada nesvakidašnjih božićnih jaslica i drugih zanimljivih ukrasa deo je tradicije.  Na ulicama ovog bučnog grada ukrasi se mogu kupiti tokom cele godine, ne samo za vreme božićnih praznika.

Volšebni mozaici na podu galerije Vitorio Emanuele imaju neobično značenje za posetioca. Svi treba da stanu na mozaik svog horoskopskog znaka.

Legenda kaže da će se u grad vratiti oni koji su rođeni u horoskopskom znaku koji je najviše zastupljen među prisutnim posetiocima. U mom slučaju je upalilo!

Interesantan način da upoznate napolitansku kulturu je i napolitanska tombola sa 90 slikovitih simbola. Svaki ima, drugačije značenje. Mistično, razume se.

  • Katedrala Napulj

Pošto sam se oprobala i pobedila u igranju iste, u šali rekoh: Mora da je ovo znak da idem u Napulj na doček Nove godine. Usledio je usplahiren odgovor moje profesorese Frančeske: Ne, nikako Rada, ne idi u Napulj za vreme božićnih i novogodišnjih praznika, nije bezbedno. Može  neki od komada starog nameštaja ili aparata da te  pogodi u glavu.

Kako veseli Napolitanci slave Novu godinu?

Na glavnom trgu organizuju se celodnevna dešavanja, nazvana Lo Sciuscio, koja okupljaju brojne muzičare i druge ulične umetnike. Ako želite da vas dobra sreća prati naredne godine, darujte artiste novčićima ili slatkišima, svejedno.

Pre ponoći Napolitanci izbacuju kroz prozor stare stvari koje ne žele da unose u novu godinu, bez obzira koliko one bile velike i teške. Razbijene mašine za veš, mali šporeti i frižideri nisu neuobičajena pojava na ulicama grada koje postaju toliko zatrpane odbačenim stvarima da saobraćaj biva blokiran satima, a nisu retki ni slučajevi da su prolaznici povređeni kućnim aparatima bačenim kroz prozor.

Ovim neobičnim činom raščišćavaju se stare i nepotrebne stvari iz prošlosti i stvara prostor za dobru sreću u godini koja dolazi i ulazi na vrata.

Tačno u ponoć, svi izlaze na svoje terase i krovove i pale vatromet, pritom se specijalni efekti i čudesan bljesak ukazuju na napuljskom nebu. Imate utisak da se Vezuv probudio i eruptira. U daljini je moguće videti i igru svetlosti sa čarobnih ostrva, Kaprija, Iskije i Proćide.

Novogodišnje iluminacije nad gradom traju oko pola sata i za to vreme skoro da je nemoguće bezbedno šetati ulicama, ne samo zbog petardi koje prete na svakom koraku, već i zbog gore pomenute italijanske tradicije koja Napulj čini najveselijim, ali i vrlo opasnim mestom u novogodišnjoj noći. 

Zamalo da zaboravim još jednu zabavnu lokalnu tradiciju koja donosi sreću.

Na Trgu Plebišito (Piazza del Plebiscito) prošetajte se između dva bronzana konja zatvorenih očiju, okrenuti leđima ka Palati napuljskih kraljeva (Palazzo Reale). Dobro je da to bude u društvu, jer sreća je lepa samo kada se deli sa drugima, a pomoć će vam dobro doći da bezbedno prođete između statua.

Magični Napulj 

Jedinstveni Napulj mi se predstavio u najlepšem svetlu: pravo pozorište na otvorenom! Dramatičan i teatralan nastup ljudi, glasan govor, južnjački mentalitet, haos i živost na ulicama, praznična atmosfera, učinili su ga još privlačnijim. 

Duga gastronomska tradicija i najukusnija hrana na svetu nisu mit. Volim da natenane pojedem Margaritu, u Brandiju, kod Mikela, kod Matea ili u piceriji Belini, a onda svratim u Gambrinus i zasladim se sfoljatelama – lisnatim testom u obliku školjke punjenim rikotom i sušenom korom narandže i babàma – ukusnim kolačima sa rumom, i sve to zalijem espresom. Ovaj mali ritual sam izmislila i uvek me iznova vraća u Napulj!  Magija novogodišnjih i Božićnih praznika u Gambrinusu izgleda ovako:

https://youtu.be/xqC4h0EIU-U

Ako razmišljate vredi li čudesni Napulj posetiti za vreme praznika ili u neko drugo vreme, reći ću da ovaj grad treba posetiti barem jednom u životu!

Napuljski diplomata

Preporučujemo vam da obavezno pročitate knjigu Napuljski diplomata, genijalnog Marija Liguorija, italijanskog pisca koji odlično piše na srpskom jeziku…

Mario Liguori

„Napuljski diplomata“ – Mario Liguori

Mario Liguori nam u svom romanu upečatljivo pripoveda o istoriji dveju država i protivrečnostima dva velegrada. Prateći život mladog diplomate koji se iz Napulja seli u Beograd, autor živopisno oslikava dve geografski udaljene, a po duhu tako bliske zemlje. Stranac i autsajder, junak romana “Napuljski diplomata” postaje ključni svedok za razumevanje dve kulture, dva jezika, dva naroda, dva podneblja i dva grada. Dva raja u kojima đavoli obitavaju.

 

Autor: Rada Sević

Povezane objave