Novogodišnji običaji za sreću širom planete – drugi deo

Pokušavamo da odgonetnemo kako započeti Novu godinu da bi bila srećna i uspešna – novogodišnji običaji za sreću širom planete – drugi deo.

Rusija

12 sekundi pre ponoći u potpunoj tišini svi pomišljaju želju za Novu godinu, a u ponoć se otvaraju vrata da Nova godina uđe u dom.

Tradicija je i da zapišu svoju želju na parčetu papira, koji zatim zapale, a pepeo stave u čašu sa šampanjcem i popiju pre ponoći.

Ako im prvi u goste dođe muškarac smatraju to vesnikom sreće. Po izlasku na trgove, jedni druge časte suvim šljivama koje su napunjene orasima.

Brazil

U Brazilu se Nova godina dočekuje pored okeana. Brazilci imaju običaj da Novu godinu dočekuju obučeni u belu odeću koja predstavlja sreću i mir, a nakon slavlja u ponoć, vatrometa i večere, odlazi se na plažu kako bi se preskakalo “sedam talasa”, bacalo cveće u okean ili palile sveće kako bi Nova godina donela sreću i bogatstvo.

Foto:  http://www.inewyearwishes.com

Filipini

Okrugli oblici (kao simbol novčića) kod Filipinaca simbolizuju uspeh u narednoj godini, zato brojne filipinske porodice za Novu godinu ukrase trpezu i kuću sa mnogo voća okruglog oblika.

Slično kao i Španci, neke filipinske porodice veruju da će tako što pojedu tačno 12 voćki u ponoć obezbediti uspeh u narednoj godini, a neki čak nose odeću sa tufnicama za sreću.

Finska

Duga finska tradicija omogućava predviđanje dešavanja u narednoj godini uz pomoć sipanja rastopljenog kalaja u posudu sa vodom.

Na osnovu oblika metala koji se ohladi u vodi tumači se predviđanje za sledeću godinu – tako oblik srca ili prstena predviđa venčanje u porodici, brod simboliše putovanje, a prase berićetnu godinu u kojoj će biti obilje hrane.

Panama

Tokom novogodišnjih praznika, u ovoj zemlji se organizuju lomače na kojima se spaljuju lutke sa likovima poznatih ličnosti koje su obeležile prethodnu godinu. To može da bude lik iz nekog filma, poznati sportista ili političar.

Ideja vodilja ovog običaja je da se spaljivanjem lutke, koja predstavlja nekoga ko je obeležio prethodnu godinu, teraju zli duhovi i omogućava se svež početak za sledeću godinu.

Foto: firstminuteponude.rs

Izrael

Jevrejski narodi za novu godinu jedu samo slatka jela, jer to simbolizuje plodnost i dugovečnost, slatke jabuke s medom i kolač od meda za doček ili kolač od šargarepe za umnožavanje sreće, a proslava Nove godine je duhovni praznik.

Ovaj praznik još nazivaju i praznik truba, koji traje 48 sati kao uvod u post i desetodnevno pokajanje.

Haiti

Obavezno oblačenje nove odeće i razmenjivanje poklona kao način za prizivanje sreće.

Singapur

Obavezan vatromet i puštanje balona koji nose želje napisane na papirićima.

Ekvador

Pale se sve slike koje podsećaju na loše stvari ili događaje u staroj godini.

Portoriko

Prosipaju kofe pune vode dok čekaju Novu godinu, u želji da na taj način očiste sve loše što im se dogodilo u prethodnoj godini.

Rumunija

U novogodišnjoj noći se razgovara sa životinjama i saopštavaju im svoje želje za predstojeću godinu.

Čile

U ponoć se pojede puna kašika sočiva za uspeh u poslu, čišćenjem kuće se oslobađaju negativne energije, a u pojedinim gradovima se masovno odlazi na groblja, da bi se Nova godina dočekala sa pokojnicima.  

Peru

Kod njih postoji Takanakuy festival, što bi u prevodu značilo “krv koja ključa”. Ovu manifestaciju obeležavaju tuče u ringu među prijateljima. Iako su tuče realne i gotovo gladijatorske, krajnje su prijateljske. Za njih to predstavlja svež početak Nove godine.

Kolumbija

Kako bi mnogo putovali u narednoj godini, Kolumbijci se tokom novogodišnje noći šetaju sa praznim koferima.

Škotska

Škotima je veoma bitno ko će im prvi doći na prag nakon što otkuca ponoć, jer ta osoba nosi poklone u vidu hleba, soli, novčića, viskija ili uglja i oni predstavljaju hranu, ukus, toplinu, blagostanje i dobro raspoloženje.

Argentina

Kako bi privukli novu ljubav, Argentinci u Novu godinu ulaze noseći ružičasti veš i pored toga imaju običaj da tačno u ponoć iskorače prvo desnom nogom.  

Novi Zeland

Novozelanđani obožavaju da dočekuju Novu godinu lupajući šerpe i lonce.

O neobičnim običajima smo pisali i u članku: http://pslanguagecafe.com/neobicni-obicaji-u-novogodisnjoj-noci/

Izvor: N1

Povezane objave