Novogodišnja čarolija: Krakov ili Prag?

Mnogo volim novogodišnje i božićne praznike! Oni bude večito dete u meni. U ovo doba godine posebno volim da posećujem bajkovite gradove, koji oblače svoj ukrasni beli plašt i nude nam novogodišnju magiju za pamćenje. Novogodišnja čarolija Krakov ili Prag? Šta izabrati?

Svaki grad je poseban i jedinstven za vreme praznika. Nebitno da li ste ga već posetili, tokom praznika (ako imate sreće još i da pada sneg), doživećete novogodišnju čaroliju koju ćete prepričavati.

Kada biramo destinaciju za Novu godinu, svako se odlučuje prema svojim afinitetima. Neko voli destinaciju koja obećava dobar provod, a neko da upozna čaroliju kojom taj grad odiše.

Kako bismo uporedili ova dva grada?

Krakov je idealna destinacija za mlade i nezaboravan doček u nekom od klubova ili na trgu. Poljaci jednostavno prave ludu atmosferu do ranih jutarnjih časova.

Poseta Aušvicu u ovo doba godine ostavila je poseban pečat na mene. Hladno i sumorno vreme pomešano sa ovakvom pričom – čovek ne može a da ne zaplače i ne naježi se zbog svega što na ovom mestu doživi u tih par sati posete. Jednostavno vam ostane urezano u pamćenju.

Odlazak u rudnik soli i razgledanje različitih statua izrađenih od soli bilo je zanimljivo iskustvo, ali samo zato što sam imala utisak kao da kroz hladne tunele tražimo Deda Mraza i da će svakoga trenutka iskočiti njegovi verni pomoćnici patuljci da nastave sa gradnjom slanih statua.

Ima i Krakov svoje bajkovite momente, doduše nema ih mnogo i možda nisu idealni za ove zimske uslove, ali su zanimljivi.

Možete se provozati u kočiji (samo ako imate nekoga da vas ugreje), slikati se unutar ukrasa ili ukrašenih jelki širom grada ili, što se meni najviše dopalo, šopingovati čokoladice u obliku Deda Mraza, Sneška Belića, irvasa, zvončića i slično u jednoj predivnoj prodavnici u samom centru.

 

Meni je lično draži Prag, bajkovit u bilo koje doba godine, a možete li tek da ga zamislite u vreme praznika? Jelka koja peva i pleše, novogodišnji market, magični sat na trgu uz koji možete da odbrojavate vreme do 12h, razne atrakcije za decu, okićene radnje, da prosto ne znate ka kojoj prvo da se uputite, miris toplog kuvanog vina i novogodišnjih đakonija kojima ne možete da odolite. Izleti koje agencije nude (Karlove Vari i Drezden), sasvim su u duhu praznika i adekvatni za ovo doba godine. Odlazak u Karlove Vari, razgledanje šarenih kućica prekrivenih snežnim pojasom, novogodišnji štandovi, Deda Mrazevi koji pevaju…

    

Drezden je odlična destinacija za Novu godinu, grad koji odiše nekim posebnim šarmom i luksuzom. Možda mu malo veća uređenost oduzima na bajkovitosti, ali ga to ne čini manje vrednom destinacijom za posetu tokom praznika.

Moja preporuka vama bi bila odlazak iz Srbije, otvaranje ka novim avanturama, širenje ruku novogodišnjoj čaroliji, upoznavanje novogodišnjih običaja drugih zemalja… Ne propustite taj posebni osećaj kada se kazaljke poklope, koji je na svakoj tački sveta drugačiji, neponovljiv i nezamenljiv.

   

Želim vam da u novoj godini upoznate mnogo novih destinacija, kultura, sklopite nova prijateljstva, naučite nove jezike, pronađete nove ljubavi ili ostanete čvrsto ušuškani uz one stare, da uvek budete nasmejani i širite pozitivnu energiju!

Autor: Jovana Milovanović

Povezane objave