Neobično – obični festivali širom sveta

Šta mislite o svetskom prvenstvu u nošenju žena,  rvanju u blatu ili takmičenju u preskakanju beba? Predstavljam vam par neobičnih, originalnih manifestacija koje se organizuju širom sveta.

Svetsko prvenstvo u nošenju žena

Jedan od načina da pokažete da ste fizički spremni da “izdržite” vašu ženu! Godišnji festival u vidu čudnog sporta je u Finskoj (Eukonkanto) i sastoji se iz toga da oko vrata i na leđima muškarci nose svoje žene kroz različite prepreke, a pobednik je na onaj par koji prvi stigne do cilja. Staza je duga 253.5 metara, a jedino pravilo je da “svi učesnici moraju da se zabave”.

Kotrljanje sira

Ovaj popularni festival uključuje na stotine učesnika koji jure niz brdo za kolutom sira. Festival se održava u Velikoj Britaniji (Glaučester), a sledeća runda je 30. maja 2016. godine, pa ko voli da i sam postane kotrljajući sir, neka se uputi tamo!

Saidai-ji Eyo Hadaka Matsuri

Koliko čudno zvuči naziv ovog festivala u Japanu, verujte da je sam festival još čudnovatiji. Sa vrha hrama visine četiri metara, sveštenik baca par svetih štapića (shingi). 9.000 muuškaraca, koji su potpuno goli, osim male krpice koja im prekriva genitalije, bore se da uhvate ove štapiće, kako bi ih položili u veliku činiju sa pirinčem.

Zašto? Veruju da će tako imati sreću narednih godinu dana. Festival koji se odvija svake treće subote u februaru, datira još od pre 500 godina, pa zamislite koliko je tek tad to bila jedna znojava afera.

Rvanje kamila

Takmičenje u rvanju kamila, kao što i sam naziv kaže, podrazumeva dve kamile koje se rvu. Ne šalimo se. Ovom neobičnom događaju se može prisustvovati u Turskoj, a održava se jednom godišnje u periodu oko januara. Često se dešava da kamila koja izgubi meč potrči ka publici, pa je zgodno ako se tamo nađete da pazite da vas ne izgazi. Kamila rvača ima oko 1.200 u Turskoj i one se posebno treniraju i gaje.

festival blataFestival blata

Prvi put je održan 1998. godine u Južnoj Koreji (Boryeong). Festival blata danas poseti preko milion turista, a smatra se da je ovo blato bogato mineralima i specijalno se za ovaj festival dovlači sa Daecheon plaže.

Festival preskakanja beba

El Salto del Colacho, u prevodu znači “Skok đavola”, a podrazumeva festival gde muškarac obučen u zlog duha preskače novorođenčad, koja leže na ulici u gradiću na severu Španije. Kasrtiljo de Mursija (Castrillo de Murcia) je malo selo koje ovu tradiciju održava od 1620. godine.

Festival pomorandži

Borba pomorandžama održava se svakog februara u gradu Ivrea (Italija), gde stanovnici ovog mesta “uskoče” u srednjovekovne kostime i naoružaju se citrusima. Devet timova bacača pomorandži se bore jedan protiv drugog, dok se ostali učesnici poslužuju besplatnim voćem.festival pomorandži

 

Izvor: mondo.rs

 

 

Povezane objave