Najraskošniji italijanski vrtovi – sve čari, boje i mirisi  prirode

Tragajući za lepotom, skladom, vrhunskom estetikom, bojama, čarima i mirisima prirode, otisnula sam se u šetnju čarobnim vrtovima Italije.

La Cervara, Sveta Margerita Ligurijska, Ligurija

La Červara (La Cervara) je božanstveni renesansni vrt uređen u italijanskom stilu koji se nalazi u mestu Sveta Margerita Ligurijska, na ligurijskoj rivijeri.

La Červara rajski vrtovi su jedinstveni po tome što su direktno okrenuti prema Ligurijskom moru, gotovo u celosti okruženi morem i obalom – na jednoj strani živopisnim zalivom Tigullio, a na drugoj bajkovitim rtom Portofino. 

O Portofinu sam pisala u članku: http://pslanguagecafe.com/love-in-portofino/

Villa Carlotta, Jezero Komo, Lombardija

Sa pogledom na poluostrvo Belađo (Bellagio), na jezeru Komo, italijanski vrt Vila Karlota (Villa Carlotta) je izgrađen u kasnobaroknom stilu Lombard.

Vilu Karlota (Villa Carlotta) krasi sofisticirana botanička bašta sa 800 raznovrsnih biljnih vrsta, 1.000 stabala, 400 kamelija, 250 rododendrona i 200 ruža.

Villa D’Este, Tivoli, Lacio

Fascinantni vrtovi i fontane Vile d’Esteu Tivoliju, u blizini večnog Rima,  inspirisali su razvoj pejzažne arhitekture u celoj Evropi.

Giardini delle meraviglie,  remek delo su renesansne arhitekture (nalaze se na UNESKO listi), dok ovalna (dell’Ovato) fontana predstavlja jedno od prvih svetskih “vodenih pozorišta”. Spektakularni prizori.

Trauttmansdorff Castle Gardens, Merano, Trentino i Južni Tirol

Bašte Trauttmansdorff Castle nude nesvakidašnji spoj atraktivnih baštenskih pejzaža, prirode, kulture i umetnosti. Maestralna kombinacija različitih stilova, dominira klasičan italijanski renesansni stil i engleski stil.

U prekrasnom okruženju rastu biljke iz celog sveta i stvaraju impresivne trajektorije. Bronzana bista carice Sisi čuva uspomenu na prelepu Elizabetu Austrijsku, koja je bila čest gost Merana i čuvenih vrtova.

Giardini di Giusti, Verona, Veneto

Đardini di Đusti (Giardini di Giusti) jedan je od najreprezentativnijih uzoraka italijanskih vrtova. Sa prefinjenim stilom dizajnirani vrtovi, lavirint, statue i terasa, nude posetiocu veličanstven pogled na grad ljubavi – Veronu.

Za jedinstveni vrt je vezana legenda, prema kojoj su oni koji se uspeju pronaći u malom lavirintu, doživeće večnu ljubav.

Oasi di Ninfa, Latina, Lacio

Izgrađeni na ruševinama drevnog etrurskog grada, koji preseca rečica Ninfa sa vodopadima, Ninfina oaza (Oasi di Ninfa), jedno su od najromantičnijih mesta u Italiji.

Njujork Tajms nazvao je ove vrtove najlepšim na svetu. Ulaz i poseta u idilični park su ograničeni radi zaštite prirode.

Vrt Vile Rufolo, Ravelo, Kampanija

Opuštena atmosfera romantičnog vrta „duše“ sa odjekom tišine i Bokačove poezije sa dahom renesansne svežine, čini ga nesvakidašnjim mestom.

Ostavljaju bez daha bajkovite panorame: magični zaliv vijuga oko modroplavog Tirenskog mora, bele jedrilice klize kao mrlje, vrhovi stenovitih planina štrče ka nebu, dok se beličaste magle lagano povlače i idu u susret oblacima.

Pogledajte video: https://www.youtube.com/watch?v=71wFuCsK47s

O bajkovitom Ravelu, pisala sam u članku: http://pslanguagecafe.com/zemaljsko-mesto-najpribliznije-raju-bajkoviti-ravelo/

Foto: http://www.cervara.it, http://www.villacarlotta.it/, https://www.trauttmansdorff.it, Fondazione Roffredo Caetani, http://www.giardinogiusti.com, http://www.livesalerno.com, privatna arhiva

Nastaviće se…

 

 

 

Povezane objave