Najlepši vidikovci Rima: božanstvene panorame iliti La grande bellezza

Najlepši vidikovci Rima idealna su mesta da otkrijete magiju Rima i  vidite njegovu vanvremensku lepotu.

La grande bellezza

„Grad na sedam brežuljaka“, magični Rim, mnogi smatraju najlepšim gradom na svetu. Večiti grad i večiti izazov za putnika kojim se itinererom uputiti.

Da li stazama rimskog baroka, drevnog Rima, papskog Rima, stazama Miloša Crnjanskog ili pak stazama gastronomije? Možda pod uticajem Dena Brauna i njegovih Anđela i demona istražiti najlepše crkve? Izabrati samo par od preko 900 koliko ih ima, Sizifov je posao, zar ne?

Da li stazama rimskog baroka, drevnog Rima, papskog Rima, stazama Miloša Crnjanskog ili pak stazama gastronomije? Možda pod uticajem Dena Brauna i njegovih Anđela i demona istražiti najlepše crkve? Izabrati samo par od preko 900 koliko ih ima, Sizifov je posao, zar ne?

Ili poput princeze Ane u Prazniku u Rimu neobavezno na vespi obilaziti večni grad, njegove mostove, fontane, amfiteatre, muzeje, trgove, obeliske…

Biram najlepše vidikovce, mesta sa kojih se najbolje ocrtava njegova vanvremenska lepota.

Neki su najlepši u praskozorje dok se grad budi, neki u predvečerje pod zlatnim odsjajem sunca što odlazi na počinak a neki u kasnu noć pod iluminacijama dok kandelabri osvetljavaju pozornicu na otvorenom. La grande bellezza!

Božanstvena kupola Bazilike Svetog Petra

Božanstvena panorama sa vrha kupole Bazilike Svetog Petra je nešto što se mora videti barem jednom u životu. Senzacionalan pogled pruža se na čitav grad, Rim se prostire kao na dlanu. Opčinjava veličanstven trg u obliku ključaonice i intrigantne papske odaje okružene baštama i vrtovima.

Iz ove perpesktive putniku sasvim biva jasno da “svi putevi vode u Rim”. Iskrsavaju epohe, slavna prošlost, remek dela, blaga i misterije kolevke zapadne civilizacije.

Prestonica sveta, muzej pod nebeskim svodom deluje uzvišeno, aristokratski, pomalo nadmeno, kao istinski svedok ljudske moći “razbija iluziju da stvarnost oblikuju realisti”.

“Samo jedno znam: da me iz svakog komadića kamena gleda takva ljepota i takav mir i snaga, da sam često srećan i ponosan što je u ljudskoj svijesti moglo biti toliko ljepote i što su ruke čovjekove imale snage da joj daju oblik” – kazao je Andrić o Rimu.

Vidikovac Janikul – jedno od legendarnih mesta Rima

Uputila sam se u šetnju strmim ulicama iz čudesnog Trasteverea ka legendarnom Janikulu. Trud mi je nagrađen nestvaranim pejzažom što se pruža sa panoramske terase.

Sa jedne strane večni grad u svom punom sjaju, a sa druge strane pogled bludi sve do zaobljenih planina na istoku gde se grad penje prema nebu i tamo na liniji horizonta, u daljini, čini se kao da se stapaju u jedno, u večnost.

Svetska umetnička riznica pod otvorenom nebom: grandiozne kupole, rimske kule, balkoni i krovovi ukrašeni cvećem. Prozori svih oblika i stilova, rimske fasade, neverovatni monumenti, iskrsava mermer, terakota…

Ukazuje se zlatni presek ljudske istorije: rimski barok, renesansa, brdo Palatin sa starim ostacima rimske slave. Vile, parkovi, crkve, hramovi, reka Tibar…mogla bih danima da nabrajam.

https://www.youtube.com/watch?v=msV4x5DrhNE 

Ako dođete oko podneva imaćete nesvakidašnju priliku da prisustvujete jednom tradicionalnom ritualu. Tri vojnika izvućiće top i ispaliti jedan hitac da bi označili podne. Možda je to zbog zapanjujućih prizora, da vas zvuk vrati u stvarnost.

Očaravajući Park pomorandži i vidikovac Avetin

Zalutala sam u zanosni Vrt ruža, produžila malo dalje i zateklo me čarobno otkriće – scenografija iz filma “La grande bellezza” u Parku pomorandži. Prelep park pun mediteranske vegetacije, koridor od čempresa, čarobne pinije, obilje stabala narandži, ruža, magnolija…

Nedaleko odatle posetioce mame misteriozna vrata sa malenom špijunkom.

Reč je o ključaonici reda Malteških vitezova, Il Buco di Roma iliti „rimska buža“. Neka vas ne obeshrabri dugačak red turista što čekaju, vredno je truda. Kada provirite kroz špijunku, zastaće vam dah. Nestvaran pogled na Baziliku Svetog Petra i antički Tibar učiniće da vas Rim osvoji zauvek. Da provirimo virtuelno: https://www.youtube.com/watch?v=LvC3njc_TUw

Ako ste romantik, Park pomorandži, savršeno je mesto za odušak i idiličan piknik u prirodi. Na ovom mestu osetila sam dodir večnosti, magiju u vazduhu, čari prirode, zavodljive mirise vrtova što dišu, boje što opijaju.

To me podseti da je ovde, zagledan u bele magnolije pod okriljem crnih čempresa Crnjanski shvatio da je “Rim najlepša varoš na svetu”.

Slavni Кapitol

Centar društvenog života u starom Rimu, slavni Kapitol je vrh vrhova, najviši od sedam brežuljaka Rima, umešten između Foruma i Marsovog polja.

Kapitolskim stepenicama može se sići do trga Venecije odakle se jasno vidi Marčelov teatar, pored koga su se moje drugarice fotografisale misleći da je Koloseum.

Na Kapitolu se nalazi malo antičkih ostataka, ali je prekriven srednjovekovnim palatama, Kapitolskim muzejima, arhitektonskim biserima koje je projektovao genijalni Mikelanđelo.  Trg Kapitol sa Palatom Senatorio, koja je sedište gradske vlade, čarobni je kutak renesanse arhitekture u Rimu.

Negde sam pročitala “trg mu Kampidoljo kao krov sveta”. Osetitite atmosferu na volšebnom platou sa burnom istorijom i maštom, na mestu gde su carevi hodali između lukova i trijumfalnih kapija.

Dovoljan razlog da se upustite u avanturu i otkrijte draži istorijskog Rima i Rimskog foruma sa tri panoramske terase…Sigurna sam da ćete kao i ja poželeti da se ponovo vratite u Rim!

Palatin – srce starog Rima

Arhaično Brdo Palatin je srce starog Rima, na njemu je po predanju vučica pronašla Romula i Rema, osnivače grada. Arheolozi su potvrdili da je najstarije naselje na teritoriji Rima bilo selo sastavljeno iz koliba sa slamenim krovom i da se nalazilo baš tu, na brdu Palatin.

Na Palatinu su se nalazila najstarija rimska svetilišta: luperkal gde je po tradiciji vučica dojila Romula i Rema, Romulova kuća, svetilište boginje Pales, kurija Salijaca, hram Velike Majke, Viktoroje i Jupitera Statora.

Na ovom brdu, u hramu Vestalki, čuvao se večni plamen, koji je zaslužan da Rim dobije epitet večnog grada.

Istorijski podaci govore da su mnoge znamenite ličnosti, kao što su Marko Antonije, Hortenzije ili Ciceron, u ovom kraju imali svoje vile.

Prizovite duh prošlosti, hodajte kroz istoriju, kroz vekove… U podnožju brežuljka Palatin održavali su se izbori, okupljao senat, skoro da mogu da čujem Ciceronove slavne govore, pokliče vojnika koji se vraćaju sa svojih osvajačkih pohoda!

Danas je Palatin grandiozan park u kome je smeštena Flavijevska palata sa muzejom. Šetajte ulicama drevnog Rima, pod slavolucima, uživajte u svakom sačuvanom kamenu, temelju, stubu…

Pejzaž je spektakularan!

Impozantni Vitorijano

Oltar domovine ili Vitorijano, jedna je od novijih građevina u Rimu, sagrađena je u vreme Musolinijeve vladavine.

Arhitektura ovog interesantnog zdanja štrči u odnosu na okolne antičke građevine, ali itekako je vredna posete zbog prekrasnog pogleda koji se pruža na simbole drevnog Rima.

Sa vrha spomenika Vitorijano, posvećenog prvom kralju ujedinjene Italije, Vitoriju Emanuelu II Savojskom, pruža se zapanjujući pogled na Koloseum, Palatin, Rimski forum, Kapitol, Trajanovu pijacu, Jevrejski geto…

I ovde, kao i na svim lokacijama u Rimu, videćete senzacionalnu kupolu Bazilike kako bdi nad večnim gradom.

Bajkoviti Pinčo – u okviru parka Borgeze


Jedan od najlepših panoramskih pogleda na Rim očekuje vas na bajkovitoj promenadi Pinčo, pod okriljem raskošnog parka Borgeze. Sa terase jedinstvenog Pinča mogu se napraviti najlepše fotografije Narodnog tra, jednog od najlepših trgova u Rimu.

Ovde, na terasi kasine “Valadier” sam se “susrela” sa Crnjanskim. Ovaj restoran u vreme boravka našeg pisca i diplomate, bio je restoran najvišeg renomea i njegovo najomiljenije mesto.

Tu je često provodio vreme i kontemplirao o kupoli na Bazilici Svetog Petra: „Kube Mikelanđelovo, u noći, nad Rimom, ima boju plavu, srebrnu, sferičnu. Kad zvezde počnu da trepere iznad nje, ona sa te terase izgleda kao da je sva u staklu i da će, na mesečini, zidovi da joj prsnu. Ja sedim kod “Valadiera”, satima, tako, zagledan u tu kupolu…“

Foto: http://www.hotelvaladier.com

Još jedna čarolija Rima, i danas je sve isto i danas se u hotelskom restoranu jedu čuveni kaneloni.

O neponovljivom Rimu sam pisala u članku: http://pslanguagecafe.com/ljubav-u-nezaboravnom-rimu/

Ove godine “Nedelja kulture” u Rimu obeležava se od 5. – 10. marta. Ukoliko boravite u tom periodu, iskoristite da besplatno obiđete neke rimske muzeje. Više informacija pročitajte u izvanrednom vodiču za Rim na: https://www.vodickrozrim.info/

Autor: Rada Sević

Foto: privatna arhiva i www.vodickrozrim.info 

Povezane objave