Najlepši metroi na svetu – šta to ima magično u podzemnim lepoticama?

Ovih dana puno se priča o izgradnji metroa u Beogradu. Sa željom da dam svoj doprinos, predlažem par predloga ili mustri kako bi mogao da izgleda budući metro u našoj prestonici. Možda da kombinujemo više ideja, pa da zasenimo sve. Što da ne?

Valja se dobro osloniti o svoju hrabrost i ljubav, i plave slojeve nade. To vam je najprostiji način da pronađete sebe i domognete se mnogih nesvakidašnjih čuda – Mika Antić

Ima nešto fascinantno u metroima, što čoveka inspiriše, privlači, tera ga da se divi ljudskoj umešnosti. Posebno ako su ove briljantne građevine pretvorene u umetnička dela, kao što je slučaj sa metroima sa naše liste.

Pogledajte galeriju slika sa najlepšim podzemnim stanicama na svetu. Predstavljam vam sedam veličanstvenih!

  • Moskva - Komsomolskaja

Kakav nesvakidašnji ambijent za putnike koji se svakodnevno voze do posla ili vraćaju kući. Pomalo im zavidim. Koji je vaš izbor?

Prava umetnička remek-dela

Moskovski metro mi izgleda kao remek-delo. Više liči na dvorac, nego na podzemnu železnicu. Nadam se da ću imati priliku da se provozam njime i lično uverim u to.

Oduševio me i, priznajem, najprijatnije iznenadio, metro u Napulju, a i sećanje na njega mi je najsvežije…

Poželela sam da se vozim po ceo dan, obilazim stanice i uživam u oslikanim zidovima i fantastičnim instalacijama. Osećala sam se kao u poseti kakvom podzemnom muzeju, galeriji. Nema klaustrofobije, nestaje kao rukom odnesena. Zanesu vas prizori ispred vas…

Svaka stanica je priča za sebe, prava umetnička remek-dela… Dokaz da ljudska mašta može svašta! Bravo za talentovane umetnike, dizajnere, arhitekte!

Da li sam pristrasna ili ne, proverite u video-zapisu: https://www.youtube.com/watch?v=Oebj0RHgzPI

Fotografije: Vikimedija

Priredila: Rada Sević

Povezane objave