Najlepši dvorci Danske

Moja prva asocijacija na Dansku je čudesni pisac Andersen i njegove najlepše bajke: Mala sirena, Princeza na zrnu graška, Mala princeza, Ružno pače, Olovni vojnik, Carevo novo odelo

Tu gde su bajke, lepi prinčevi i prekrasne princeze,

tu su i čarobni dvorci.

Na severu Evrope nisam bila, ali sigurna sam da ću imati priliku da zavirim i upoznam lepote Skandinavije.

Do tada, uživaću u lepim pričama i fotografijama. Za početak, najlepši dvorci Danske…

Prekrasni Kronborg

Najpoznatiji zamak u Danskoj, mesto dešavanja slavnog Šekspirovog komada Hamlet, na listi je UNESKO kulturne baštine. Nalazi se na najužem delu između Danske i Švedske.

Danas Hamletov duh još uvek prolazi kroz hodnike u prekrasnom Kronborgu, a svakog leta možete da uživate u čuvenoj drami na otvorenoj sceni u prostranom dvorištu.

Kraljevski dvorac Rosenborg

Rosenborg Slot
Rosenborg

U veličanstvenom kompleksunekada je živela kraljevska porodica, a danas je ovaj dvorac istorijski muzej. Najveće atrakcije su Veliki salon sa prestolom za krunisanje, čuvene Rosenborg tapiserije, kao i tri riznice u kojima se čuvaju kruna i kraljevski dragulji.

Čudesni Rosenholm

Najstariji danski zamak u privatnom vlasništvu je čudesni Rosenholm. Okružen živopisnim parkom,svetsku slavu je stekao takođe zahvaljujući Hamletu. Naime, ovde je živeo Šekspirov junak Džordž Rozenkranc. I dan-danas Rosenholm je u posedu jedne od najplemenitijih porodica u Danskoj, porodice Rosenkranc.

Intrigantni Spøttrup

Nekadašnji odbrambeni zamak pretvoren je u Viborgsku eparhiju, da bi 120 godina kasnije prešao u vlasništvo kraljevske porodice. Danas je ovde smešten interesantan muzej.

Atraktivni Vordingborg

Najpoznatija je atrakcija grada Vordinborg, prepoznatljiv po svojoj 26 metara visokoj Kuli gusaka, jedinom delu zamka koji je očuvan.

Čarobni Egeskov zamak

Smešten na južnom ostrvu Funen, Egeskov je jedan od najboljeo čuvanih renesansnih evropskih zamkova okruženih vodom (prelepim jezerom koje mu daje bajkovitu notu). Legenda kaže da je za izgradnju ovog prekrasnog zdanja bila potrebna čitava hrastova šuma.

Božanstveni zamak Frederiksborg

Idealan je primer prefinjenog ukusa danske kraljevske porodice, a nesvakidašnjom lepotom plene privatna kapela i Valdemar soba. Posebno je interesantan za decu, jer u odeljenju naročito za njih osmišljenom deca mogu videti renesansne odežde napravljene za muzej, posetiti kreativnu radionicu, pisati perom i mastilom i napraviti crteže u boji sa inspiracijom iz istorijskih slika.

Idilični Voergaard

Idilični Voergaard dvorac, sagrađen u renesansnom stilu (kao i većina dvoraca u Danskoj), krasi bogata umetnička kolekcija, a nalazi se u idiličnom vodenom okruženju.

Spektakularna Kristijansborg tvrđava

Kristijansborg tvrđavajedno je od najlepših zdanja Kopenhagena i Danske. Jedinstvena palata danas je dom danskom parlamentu, kabinetu premijera, Vrhovnom sudu Danske. Neke delove palate koristi kraljevska porodica za razne prijeme i događaje.

  • Christiansborg palace

Fotografije: Vikimedija i Flickr

Priredila: Rada Sević

Povezane objave