Muzeji mode u Toskani – hramovi vrhunskog dizajna

Jedan od najboljih načina da otkrijete prošlost i sadašnjost toskanske modne industrije je da posetite muzeje mode i lično doživite ove hramove vrhunskog dizajna.

Da li ste znali da je Toskana jedno od najvažnijih specijalizovanih područja u Evropi u tekstilnoj, kao i industriji obuće i aksesoara?

Firenca je zasigurno odlična turistička destinacija za sve ljubitelje mode i savršenog dizajna. Ovde se mogu naći ne samo svetski poznati dizajnerski brendovi, već i zanimljivi simboli onoga što Italiju čini tako posebnom: modni muzeji.

Galleria del Costume (Firenca)

Galerija kostima je jedini muzej posvećen istoriji mode u Italiji i jedan je od najvažnijih u svetu. Zbirka se sastoji od šest hiljada predmeta, uključujući kostime iz 16. do 20. veka, pozorišnih kostima i aksesoara.

Museo del Tessuto di Prato (Prato)

Muzej tekstila u gradu Prato je najveći italijanski centar posvećen istoriji i umetnosti tekstila. Sadrži veliki broj predmeta iz širokog spektra područja vezanog za tekstilnu industriju.

Otvoren je 1975. godine i započeo svoju kulturnu misiju pružajući zbirku predmeta koji svedoče o istoriji domaće proizvodnje tekstila od početka 12. veka.

Gucci Museum (Firenca)

Od 2011. godine, Gucci ima muzej u Firenci, na poznatoj Piazza della Signoria, na samo par koraka od Palazzo Vecchio i Mikelanđelovog  Davida. Ovaj prostor je zamišljen kao dinamičan a ne nostalgičan, sa mogućnošću slanja izložbe na turneju.

Ovde, u okviru stalnih izložbi, možete videti sve detalje nastanka ove modne imperije, od osnivanja i razvoja ovog istorijskog brenda, prateći tematski i vremenski raspored.

Muzej se rasprostire na gotovo 2000 metara četvornih, a složen je tematski – u podrumu su Guccijeve arhive, a razne sobe posvećene su putovanjima, nakitu, sportu, luksuzu, Guccijevu logu, modernim linijama i drugom.

Museo Ferragamo (Firenca)

Nekoliko koraka od firentinske Ponte Santa Trinita nalazi se Ferragamo muzej. Unutra, možete saznati sve o jednom od najpoznatijih italijanskih kretora cipela: Salvatore Ferragamo.

Muzej sadrži bezbroj modela cipela koje je stvorio Ferragamo, koje datiraju iz 1920, sve do njegove smrti 1960. godine. Zbirka sadrži i cipele dizajnirane za holivudske zvezde poput Marilyn Monroe, Greta Garbo i Audrey Hepburn.

Lanificio di Stia – Museo dell’arte della Lana (Stia, Arezzo)

Muzej posvećen umetnosti stvaranja proizvoda od vune, nalazi se u bivšem kompleksu za izradu ovih proizvoda. Osim što čuva istorijske uspomene na staru vunaru, muzej nudi posetiocima priliku da dodirnu, omirišu i probaju neke od aktivnosti koje su uključene u umetnost izrade proizvoda od vune.

Museo UNOAERRE (Arezzo)

UNOAERRE Muzej je prvi italijanski muzej posvećen umetnosti zlatarstva. Stalna postavka ima više od 2.000 radova nastalih u poslednjih 90 godina. Ovo je pravi raj za sve ljubitelje vrhunskog nakita.

Izvor: http://www.najboljeizitalije.rs/

O dolini kašmira u Umbriji, pisali smo u članku: 

http://pslanguagecafe.com/dolina-kasmira-modno-blago-umbrije/

 

 

 

Povezane objave