Moj dirljivi susret sa plemenitom porodicom Janulis sa Krfa

Neki ljudi vas iskreno dirnu, duboko, neki susreti ostave trag za ceo život. Takav je bio i moj susret sa plemenitom porodicom Janulis sa Krfa.

Istorijski Krf, ostrvo spasa

Predivno mediteransko ostrvo Krf, ostrvo spasa, uvek izaziva posebna osećanja u meni, deo je naše slavne istorije, naše časne borbe za slobodu, deo je naše duše.

Prateći tragove srpske istorije, sa pijetetom obišla sam simbole srpskog stradanja u Prvom svetskom ratu: spomen-muzej Srpsku kuću, setno ostrvo Vido i Plavu grobnicu, malenu luku Guviju, tamo gde se srpska vojska iskrcavala  od 6. januara do 5. aprila 1916. godine i pitoreskno selo Agios Mateos.

Agios Mateos – zavičaj porodice Janulis

U Agios Mateosu, preživeli borci Drinske divizije, 1916. godine su podigli spomenik poginulim saborcima. Na njemu su uklesani emotivni stihovi Vladimira Stanimirovića – Krfski epitaf.
“Na humkama u tuđini neće srpsko cveće nići. Poručite našoj deci, nećemo im nikad stići. Pozdravite otadžbinu, poljubite srpsku trubu, spomen borbe za slobodu neka ove humke budu”.

Spomen obeležje se nalazi na zemlji koja je nekada pripadala plemenitom Grku, Janisu Janulisu.
Iako ne naročito bogat, Janis je poklonio zemlju da se sahrane poginuli borci Drinske divizije i zavetovao se da Janulisi nikada više neće obrađivati tu zemlju, čega se potomci i dan danas pridržavaju.
U znak zahvalnosti, zemlja Srbija mu je podigla spomenik u njegovom rodnom selu.

Čudni su putevi Gospodnji

Slučaj je hteo da se na našem obilasku istorijskog ostrva, zaustavimo na jugu Krfa, u šarmantnoj Moraitici.
Na plaži, prilazi mi šarmantan momak i nudi izlet za Sivotu. Odmah kreće upoznavanje, komunikacija. Odakle ste? Kažem – iz Srbije. Grci se uvek otvoreno i srdačno obraduju gostima iz Srbije.
Iz kog grada? – nastavlja on i dodaje: Nemojte mi reći iz Beograda, svi to ovde kažu.
Ne, nisam iz Beograda. Živim u Valjevu, to Vam je 100 km jugozapadno od Beograda, a 60 – tak kilometara od granice sa Bosnom, od Drine.
Magična reč beše Drina, mladi Grk se iskreno nasmejao i rekao: Pođite sa mnom. Zbunjena, kažem evo idemo Olga i ja, samo da se javimo prijateljima.


Kreće čas istorije, priča o Prvom svetskom ratu, neustrašivim borcima Drinske divizije (među kojima je bio i moj pradeda). Nažalost, ne znamo da li je sahranjen ovde na Krfu, u Barleti, na jugu Italije ili je svoje kosti ostavio negde među planinama Albanije.


Pitam mog mladog poznanika kuda nas vodi. Kaže: Da vas upoznam sa deda Spirom i porodicom Janulis.
Oduševljena, pričam da smo posetili simpatično seoce Agios Mateos odakle potiče porodica, spomenik koji je srpska država podigla u znak zahvalnosti, kao i seosku crkvu.

Moj dirljivi susret

Stariji gospodin, sed, prilazi i rukuje se sa nama, tu su i drugi članovi porodice, osoblje restorana. Svi razdragani, nasmejani, kao da im je rodbina došla u posetu. Topla grčka dobrodošlica. Odmah nas nude pićem, pitaju šta ćemo da jedemo.
Imala sam utisak da sam u poseti kod rođaka. Jedva smo uspele da ih ubedimo, da popijemo kafu i uzo, bez ručka, jer nas čekaju prijatelji i idemo dalje, u obilazak prekrasnog ostrva Krf.

U razgovoru sa nama deda Spiro, jedno od šestoro dece Janisa Janulisa, prisetio se kako ga je otac vodio na njivu da pokaže gde su sahranjeni srpski vojnici.

Tako je i on vodio svoju decu i unuke i pričao im o hrabrim srpskim borcima. Pomenuo je pesmu koju je njegov otac naučio od srpskih vojnika, pesmu “Tamo daleko”, koja je uvek budila nežna osećanja i suze u očima.
Sentimentalan susret se završio fotografisanjem za uspomenu. Divna porodica. I mnogobrojna.

Plemenita porodica Janulis

Porodica Janulis vodi restoran Golden beach u mestu Moraitika, na plaži. Restoran je poznat po šou programu inspirisanom likom i delom Elvisa Prislija. Dragi Janulisovi nas ljubazno pozivaju da dođemo ponovo. Kad god želimo.
Po povratku u živopisnu Guviju, svraćamo u jedan od najlepših mediteranskih gradova, Krf. Ulazimo u zlataru da pogledamo poklone za najbliže i tom prilikom srećemo naše komšije iz vile. Ushićena, prepričavam nezaboravni susret sa porodicom Janulis.


Prijatna prodavačica, ujedno i vlasnica, obraća mi se na engleskom jeziku sa osmehom na licu: Vi ste nešto pričali o porodici moga muža, ni reč Vas nisam razumela ali sam po Vašim reakcijama i govoru tela, zaključila da ste mnogo lepo govorili. Uzmite šta želite iz radnje i dobićete popust 30%.
To važi i za Vaše prijatelje.

Grci me uvek prijatno iznenade i duboko dirnu!
Potomak Janisa Janulisa postao je počasni građanin niške opštine Pantelej, u kojoj je i ulica nazvana po grčkom patrioti.
Moja poseta desila se krajem juna 2011. godine. Uvek me gane ljudska plemenitost, uvek se obradujem kada upoznam časne ljude. Vraćaju veru u dobro, u čovečnost, u solidarnost.
Hvala im na tome, posebno hvala predivnoj porodici Janulis i nesebičnim Krfljanima za sve što su učinili za srpski narod.

Pogledajte dokumentarni film „Srbi na Krfu – sto godina od Albanske golgote“: https://www.youtube.com/watch?v=-gMd758zbnY

Autor: Rada Sević
Fotografije: Privatna arhiva, Vikimedija

Povezane objave