Mistični Amalfi, harmonična interakcija čoveka i prirode

Naša avantura Amalfijskom obalom se nastavlja. Vodim vas u mistični Amalfi, izvanredan primer mediteranskog krajolika, sa izuzetnim kulturnim i slikovitim prirodnim vrednostima.

Magični Amalfi, između istorije i mita

Arapski putopisac, Ibn Hakal zapisao je, oko 977. godine da je Amalfi  najrazvijeniji lombardijski grad, najotmeniji, čuven po svom položaju, najimućniji i raskošan. Teritorija Amalfija se graniči sa teritorijom Napulja, koji je divan grad, ali manje važan od Amalfija.

Magični Amalfi je glavni akter mnogobrojnih priča koje se kreću između istorije i mita. Sigurno je najpoznatija ona koja govori o razornom zemljotresu iz novembra 1343. godine, nakon koga je Amalfi potopljen u moru. Ribari kažu da na otvorenom moru, još uvek nailaze na ruševine starih palata kao i fontanu iz koje teče slatka voda.

Postoje i druge legendarne priče koje su povezane sa verom i govore o Svetom apostolu Andreju, kao posredniku sa Bogom i zaštitniku Amalfitanaca od opasnih neprijateljskih napada.

U periodu od 8-12 veka grad je igrao važnu istorijsku ulogu, kao jedna od prvih italijanskih pomorskih republika i centara moći.

U celom svetu je bio poznat po prekrasnoj duždevoj palati, raskošnim vilama, trgovima i jednoj od najjačih pomorskih flota na Mediteranu. U to vreme u njemu je živelo preko 70 000 stanovnika.

Ovde je donet prvi Pomorski zakon, Tavole Amalfitane, kodeks koji su poštovali pomorci sve do kraja 16. veka.

Mistični Amalfi  na listi svetske prirodne i kulturne baštine

Sasvim se slažem sa onim što je UNESCO napisao izvanredan primer mediteranskog krajolika, sa izuzetnim kulturnim i slikovitim prirodnim vrednostima. Ne čudi, što oko 5 miliona ljudi godišnje poseti ovaj “čaroban i dramatičan komadić zemlje”.

Legendarni Amalfi, gradić po kome je cela obala dobila ime, zahvaljujući svom položaju na pola puta između Sorenta i Salerna, dobra je baza za izlete u Ravelo, na ostrvo Kapri ili manje gradove na istoku i zapadu.

Mesto ima za svakoga po nešto, interesantnu kulturu i istoriju, dugu šljunkovitu plažu, koja je na nekim delovima i peščana, i proteže se duž magistrale ka Atraniju, u neposrednoj blizini prometne luke i autobuske stanice.

Dopadljiv mediteranski gradić

Tipičan mediteranskih gradić, u spletu uskih ulica koje su prepune cveća, malih suvenirnica, radnjica sa tradicionalnim pastama, začinima, limončelom, lokalnim voćem i povrćem, ribarnica u kojima se prodaja sveža riba i morski plodovi.

Na glavnom trgu, ispred katedrale prepuno je turista koji sede u kafeterijama, poslastičarnicama i restoranima uživajući u ukusnoj hrani, osvežavajućim pićima i magičnom pogledu na katedralu posvećenu Svetom apostolu Andreju, čije se mošti ovde čuvaju. Do katedrale vodi široko, elegantno stepenište od 57 stepenika.

Izgrađena je u romaničkom stilu sa elementima arapske i normanske arhitekture a krase je pozlaćena freska Svetog Andreja i prekrasna bronzana vrata. Još uvek se prepričavaju mitovi o nekadašnjoj slavi pomorske republike iz srednjeg veka.

Ko zna kakve sve tajne o veličanstvenoj slavi Amalfija krije Tirensko more, a u Pomorskom muzeju čuvaju se makete brodova, razni modeli busola kao i Tavole Amalfitane.

U gradu se nalazi i Muzej papira, smešten u prvoj evropskoj fabrici za izradu papira. Za nekadašnji kapucinerski samostan a danas impresivan hotel na litici, i za Arsenal Republike, kamene hale sa lukovima i stubovima, koje su služile za izgradnju, popravku i smeštaj brodova nije bilo vremena. Pažnju i vreme su nam odvukle raskošne vile i bašte romantičnog Ravela.

Harmonična interakcija čoveka i prirode stvorila je izuzetan prizor

Dubok naklon i poštovanje zaslužuje veština da se od mora otme zemlja i da se na toj gomili kamena i stena svako dobije dom i vidi more, sunce i terase. Svaki komadić zemlje je obrađen, kultivisan, na liticama su podignute kuće, vile, hoteli, crkve, terase sa vinogradima, zasadima raznih vrsta limuna i citrusa, maslina, povrća.

Stereotipi o kulturi otvorenog prostora koja se razvija u blagoj klimi, o južnjacima kao lenjim, bučnim, previše razigranim ljudima koji se danonoćno smeju, padaju u vodu.

Ovaj krajolik oda je ljudskoj istrajnosti i marljivosti i pravi primer kako su harmonična interakcija čoveka i prirode stvorila je izuzetan prizor!

O Kampaniji i Napulju, možete pročitati više i u članku: http://pslanguagecafe.com/napulj-jedan-komad-neba-sto-je-pao-na-zemlju-un-pezzo-di-cielo-caduto-in-terra/

Autor: Rada Sević

Povezane objave