Mis Lefkade i raj na zemlji  

Nakon susreta sa ovim ostrvom, poželećete da se nikada ne vratite kući!

Okruženo Jonskim morem nestvarno plave boje, okićeno plažama koje ostavljaju bez daha i bude avanturistički duh u vama čim zakoračite na njih (čak i kod onih koji su spavali čvrstim zimskim snom!) – ovo ostrvo vas nagoni na permanentno istraživanje najskrivenijih kutaka ovog magičnog i majušnog dela planete, još uvek neistraženog u potpunosti.

Lefkada biser Jonskog mora

Biser Jonskog mora ogrnut je zelenim kaputom i pleni svojim veličanstvenim plažama: Porto Kaziki, Egremni, Agiofili, Amouso, Megali Petra, Katisma, Miloši mnoge druge. Neprohodnost puteva koji vode do njih je samo dodatni izazov koji mami turiste, obećavajući višestruku nagradu. Veoma skroman autobuski prevoz, uzani, neasfaltirani putevi, zovu one najhrabrije da se otisnu u avanturu osvajanja čudesnih plaža.

Ono što plaže na zapadnoj strani ostrva čini posebno zanimljivim jesu ogromni, gigantski talasi i borba – vi protiv talasa, u kojoj ćete sigurno bar jednom izgubiti i naći se pod vodom. Drugo što morate obavezno uraditi dok ste na zapadu-doživite filmski zalazak sunca, na bilo kojoj od plaža.

Mi smo ga posmatrali na plaži Egialos. Krv crvena boja mora koje se presijava poput bisera i majušno sunce koje se stapa sa njim, prizor je koji romantične duše na ovom ostrvu jednostavno ne smeju da propuste.I naše pobednice se kriju upravo ovde…

Mis Lefkade

Definitivno, mis Lefkade je Porto Kaziki. Na putu do nje otkrivate čari i osećate adrenalin koji budi brdoviti predeo ostrva. Usput ćete biti dobrodošli u simpatične gradiće utkane u šumovite predele, koji odišu duhom i tradicijom Grčke, a možete kupiti i neke domaće proizvode ili zastati kod vidikovaca koji oduzimaju dah.

Pre nego što se spustite niz stepenice na samu plažu, zastanite iuživajte u čarima ove lepotice posmatrajući je sa interesantnog kamenog mostića i stene na kojoj ćete primetiti i jedno veoma neobično drvo, koje je sa razlogom postalo neverovatno popularno. Nema osobe koja je osvojila ovu plažu, a da se nije slikala sa njim, dok im pozadinu krasi naša Mis. Kako biste izbegli gužvu i brojne turiste i na miru uživali u ovim nestvarnim prizorima, savetujem vam da Porto Kaziki posetite u ranim jutarnjim satima.

Na zapadnom delu ostrva se nalazi i prva pratilja mis Lefkade – plaža Egremni, najveća na ovoj strani. Široka plaža sa tirkizno-plavom bojom vode. Do nje vodi 375 stepenika, a za nagradu kada ih savladate dobijate najukusniji giros, za svega 2,5 evra.

Najlošija plaža, ali ne i manje vredna za posetiti na ovoj strani ostrva je Egialos.

Na južnom delu nalazi se druga pratilja mis Lefkade – Agiofili. Do nje se dolazisamo nekim izdržljivim autom ili što je najsigurnije – snagom volje i želje i sopstvenim nogama. Dug i iscrpljujući put se isplati kada ugledate tu lepotu: prozirna, svetloplava boja vode u plićaku, koju delite samo vi i ribice. Stene različitih oblika stidljivo vire i poziraju iz tog plavetnila, spremne za nova druženja i fotkanja sa vama. A one velike i već, može se reći, iskusne stene koje vole da se hvale i pokazuju izvan vode, čekaju da ih oni odvažni isprobaju nekim novim skokom u magične dubine Jonskog mora.

Najuređenije plaže

Najuređenija plaža, do koje se može doći autobusom, jeste Katisma. Meni koja sam izgleda razvila opasan avanturistički duh dok sam bila tamo, ova plaža se nije naročito svidela, baš zbog te preterane uređenosti. Opet, to ne mora i ne treba da znači da se vama upravo ona neće svideti.

Iza malenog grada Agios Nikitasa i njegove duge popločane glavne ulice prepune belih kuća ukrašenih cvećem, kriju se stepenice koje vode do brda i puta koji nas dovodi do famozne plaže Miloš. Zašto se ona ističe u odnosu na druge takmičarke ovog konkursa? Zbog toga što postoje samo dva načina da se dođe do nje – morskim putem ili peške strmim puteljkom.

Još jedna posebnost: glavna ulica, koja se poput crvenog tepiha širi ka moru, ima jednu jedinu klupicu, na kojoj tačno mogu da se zamislim kako čitam neki stari klasik, ispijam vino i čekam spektakl zvani zalazak sunca.

Plaža Vasiliki je moja pobednica, koja je u potpunosti osvojila moje srce i to zbog činjenice da možete da prepešačite pola mora, trčite, igrate se, a da pritom tokom svih ovih aktivnosti gazite po mekanom pesku. Ovde, kao i u Nidriju, možete da se oprobate u vodenim sportovima.

Plaža u Nidriju je uzana, prenatrpana kafićima, poprilično udaljena od našeg apartmana, a uz to sam upravo ovde imala iskustvo plivanja sa meduzama, pa i ne treba da vas čudi što mise najmanje svidela. Međutim, kada odmaknete od gradske plaže i krenete ka plaži Periđali, otkrićete još jednu plažu koja je mnogo lepa. Ujutru je voda bistra, može da se pliva i ima dosta turista i vodenih atrakcija.

Mis fotogeničnosti i mis talenta

Na mene je veliki utisak ostavila i Paša, koju bez predomišljanja proglašavam za mis fotogeničnosti, posebno zbog jednog blago nagnutog drveta koje nam je pravilo divan hlad. Osećate se kao da ste na Maldivima, okruženi zelenilom, pogled u beskrajno plavo more, mir i tišina, osluškujete melodiju talasa koja vas opušta i hranite svoju energiju hipnotišućim i očaravajućim priobalnim mirisima i zvucima. Ukoliko ste propustili da se slikate sa stidljivim stenama u Agiofiliju, onda to možete uraditi i ovde.

Plaža Periđali se nadovezuje na Nidri i umnogome joj nalikuje. Sa druge strane, Desimi plaža zbog svoje usamljenosti stvara utisak da ste odvojeni od ostatka sveta, da ste tu samo vi i pučina, što je čini neverovatno privlačnom i egzotičnom.

Amouso i Afteli  liče na njihovu suparnicu Agiofilipo boji vode, ali ono što ih stavlja iza nje je ta njihova uređenost, zbog kafića, ležaljki, parkinga…Iako sam i do njih držala nokte zarivene u sedište i jedva čekala da stignemo, nijedan put se ne može meriti sa onim koji vodi do Agiofilija.

Mis talenta je jedinstvena plaža po imenu Kavalikefta, koja se ističe u odnosu na ostale zbog mini stenograda u vodi, zbog kog vam je zagarantovan skok adrenalina. Vi ste poput Indijane Džounsa koji prelazi sve te prepreke, zalazi, penje se i pliva oko njih, dok vam more i talasi bibere tu misiju i ne daju vam da izađete napolje.

Ja sam pronašla svoj raj na zemlji… Nakon susreta sa ovim ostrvom, poželećete da se nikada ne vratite kući!

Autor: Jovana Milovanović

 

Povezane objave