Manastir Ćelije – mesto gde bdi čudotvorac Ava Justin

Skriven u predivnom prirodnom okruženju šumovitih brežuljaka i volšebnog kanjona reke Gradac, umešten je manastir Ćelije, mesto gde bdi čudotvorac Ava Justin.

Burna istorija srpskog stradanja uticala je i na ulogu manastira

Narodno predanje govori da je ktitor ove velike svetinje kralj Dragutin Nemanjić (1282-1316). Manastir je posvećen Svetom arhanđelu Mihailu, a ispred ulaza nalazi se grob spomenik Iliji Birčaninu, srpskom knezu i vojskovođi, ubijenom 1804. godine u Seči knezova u Valjevu.

Često rušena i paljena od strane osvajača, bogomolju je pratila sudbina stradanja srpskog naroda.

Hram je spaljen i 1810. godine, a crkvu su obnovili građani Valjeva, poreklom Jermeni, što se vidi po kubetu crkve, sagrađenom u jermenskom stilu.

Manastir Ćelije, kao i svi srpski manastiri i crkve, bio je središte duhovnosti srpskog naroda, posebno u teškim vremenima, pod Turcima, u vreme ratova ali i u doba komunizma.

Devet godina u manastiru Ćelije bila je Karađorđeva vojna bolnica, a u oslobođenoj Srbiji u njemu je bila osnovna škola intendantskog tipa.

Sveti Ava Justin Popović – arhimandrit, duhovnik, bogoslov i filozof

U manastirskom dvorištu, s druge strane crkve, nalazi se grob velikog srpskog svetitelja, arhimandrita i duhovnika, bogoslova i filozofa Justina Popovića.

Jedan od najvećih umova, intelektualaca i mudraca svog vremena, u ovom manastiru našao je utočište od progona komunističkih vlasti u periodu od 1947. do 1979. godine, kao i svoje večno počivalište.

Rođen je na Blagovesti u Vranju, završio bogosloviju u Beogradu kod Nikolaja Velimirovića, studirao teologiju u Petrogradu i Oksfordu, doktorirao na Atinskom univerzitetu, službovao je u Prizrenskoj i Karlovačkoj bogosloviji, kao i u Čehoslovačkoj.

Pred Drugi svetski rat osnovao je Srpsko filozofsko društvo u Beogradu. Posle rata zatvaran je od vlasti, a bilo je planirano i njegovo streljanje.

Mudri i prostodušni Ava Justin napisao je 12 knjiga žitija svetih, na stotine članaka i manjih spisa i sve to štampano u 33 toma sabranih dela.

Više o velikom svetitelju i filozofu, pročitajte u žitiju: http://www.spc.rs/sr/zhitije_svetog_justina_tshelijskog

U manastir Ćelije, kod ovog čudotvorca, godinama su dolazili hodočasnici, naročito bolesni u potrazi za mirom, rešenjem problema i da ih svetac posavetuje i izleči. I dan-danas njegov grob mnogi posećuju i traže pomoć od prebodobnog Ave Justina.

U knjizi „Prepodobni Justin Novi Ćelijski“, koju je po blagoslovu episkopa valjevskog Milutina izdao manastir Ćelije, zapisano je niz čudesnih isceljenja vernika dok je Ave bio živ, ali i na njegovom grobu.

Arhimandrit Justin Popović umro je na dan svog rođenja na veliki pravoslavni praznik Blagovesti. Kažu da se nakon srčanog udara desetak dana pre upokojenja molio da umre baš na Blagovesti. Bog mu je molitvu uslišio.

Na svečanoj liturgiji u Hramu Svetog Save 2010. je kanonizovan novi svetitelj Justin Ćelijski. Liturgijski spomen Svetog Ave Justina slavi se 14. juna.

O manastirskoj crkvi, konacima i manastirskom imanju, sa ljubavlju i trudom, posvećeno vodi brigu sestrinstvo koje predvodi mudra igumanija Glikerija Janjić.

Manastir Ćelije – novi hram

O životu i delu Justina Popovića đakon Nenad Ilić snimio je dokumentarno-igrani film „Ava Justin“: https://www.youtube.com/watch?v=c7sOWwLY8fs

Igumanija Glikerija rešila je da sa prihodima od filma u manastirskom kompleksu izgradi novi hram. Radovi na enterijeru novog hrama su u toku. Kao i u većini srpskih manastira, zabranjeno je fotografisanje i snimanje, a pristojno oblačenje se podrazumeva. Sveta liturgija je nedeljom i praznikom sa početkom u 8.30 časova, a dnevni odmor između 13 i 14 časova.

O veličini svakog čoveka, govore njegova dela.

Negde sam pročitala: Oca Justina volim da čitam jer su njegove knjige ne samo pisane iskustveno, nego su i molitvene… Često puta nešto ne razumem, ali ostavi dobar utisak u meni. Ostavlja trag na srcu i dovodi do spoznaje pojedinih istina vere upravo u srcu i budi ljubav prema Gospodu. 

Sveti Justin se lako prepozna, taj žar sa kojim je pisao se odmah oseti, pun je blagodatne revnosti i ljubavi prema Gospodu, odiše posebnom snagom.

Posebnom snagom i energijom odiše i manastir Ćelije, mesto nad kojim bdi čudotvorac Ava Justin. Svako ovu svetinju doživi na svoj način. Treba doći, osetiti i poneti divnu energiju i blagoslov velikog duhovnika. To se ne može prepričati, može se samo osetiti.

Više o manastiru pročitaje na sajtu: http://www.celije.org.rs/

Pogledajte divnu emisiju novinara Mije Stojkanovića u kojoj mati Glikerija besedi o manastiru: https://www.youtube.com/watch?v=2ZeHW6Nk16A

https://www.youtube.com/watch?v=4I0cADBVuRo

O predivnom kanjonu reke Gradac, moja draga prijateljica i saradnica Brana, pisala je u članku:

http://pslanguagecafe.com/valjevska-avantura-velicanstveni-kanjon-reke-gradac-i-cuveni-valjevski-manastiri/

Priredila: Rada Sević

Foto: celije.org.rs, spc.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezane objave