Makrinica – prekrasni balkon Peliona

Na zelenom Pilionu, među šumovitim krajolicima, Jason je predvodeći Argonaute pronašao zlatno runo, mitološka bića kentauri svoj dom. Grčka mitologija kaže da je ovo bila letnja rezidencija bogova sa drevnog Olimpa. 

Svi mi koji volimo Grčku, uživaćemo u skrivenom dragulju Grčke, Pilionu.

Zašto Pilion danas privlači savremene nomade?

Prekrasna, iskonska lepota prirode, fantastični vidikovci, ukusna hrana, ušuškane plaže, folkor i interesantni običaji koje neguju tradicionalna planinska sela, čine Pilion idealnom destinacijom za sva godišnja doba. Prekrasni balkon Volosa i Piliona, Makrinica (Makrinitsa) je bajkovito seoce u kome je vreme stalo.

Na padinama zelenog Piliona, obraslog kestenovim i hrastovim šumama, poput kaskada, udenule se bele elegantne kuće, autentične arhitekture, sa krovovima od svetlosivog kamena. Strme, kamene uličice krivudaju duž sela, posute pokojim opalim listom, ukrašene travom i mediteranskim biljem i cvećem.

Makrinitsa

 

 

 

 

 

 

Na malenoj, seoskoj crkvi ukrašenoj predivnim freskama, oglašavaju se zvona. U sred sela u senci prastarog platana, pored mermerne fontane sa besmrtnom vodom, ugneždena lokalna kafana, drvene stolice, na stolovima karirani stolnjaci, okupljeni meštani prepričavaju dešavanja u selu. Čuju se zvuci grčke muzike i žuborenje izvorske, planinske vode… Pravi, mali raj…

kafanaZadivljujući panoramski pogled pruža se na zaliv Pagasitikos sve do ljupkog Volosa, na okolne brežuljke, romantične plaže i skrovite uvale sa kristalno plavom vodom.

Prepuni trajekti hrle ka raskošnim Sporadama, kosmopolitskom Skijatosu, zelenom mama, mia Skopelosu i dalje ka netaknutom raju prirode, Alonisosu i ostrvu muzeju, Skirosu.

Neobično takmičenje

Vidikovac Makrinica, slikovito je mesto na Pilionu koje oduzima dah. Bez daha će vas ostaviti i neobično takmičenje magaraca i motora, koje se održava u aprilu mesecu.
Nesvakidašnji ugođaj i bez sumnje, fascinantna trka savremenih gladijatora na magarcima i na motorima, održava se na sokacima nekadašnjeg sela svile, danas terase i turističke atrakcije Piliona, pitoresknog sela Makrinica.

Pogledajte video: https://www.youtube.com/watch?v=BRAwDLnAgik

Fofografije: Flickr

Priredila: Rada Sević

Povezane objave