Magična Kanjo Kristales – reka boje duge i najlepša reka na svetu

Da li ste čuli za magičnu reku Kanjo Kristales, čija voda menja boju, što je čini najlepšom rekom na svetu?

Magična Kanjo Kristales – jedinstvena reka boje duge

 

Da priroda ume da bude darovita i stvori najlepše prizore, pravi dokaz je magična reka Kanjo Kristales (Caño Cristales), koja teče kroz planine Seranija de la Makarena u Kolumbiji.

Foto: Pinterest

Ovu vanserijsku lepoticu nazivaju “reka pet boja”, “tečna duga”, reka koja je pobegla iz raja” i očekivano, “najlepša reka na svetu”.

Najvećim delom godine, ova jedinstvena reka je sasvim obična planinska reka sive boje, protkana tonovima zelene i plave boje.

No, zahvaljujući dodiru čarobnog štapića, vodenoj biljci Macarenia clavigera, pretvara se u impresionističku sliku sa paletama žute, zelene, plave, roze i jarkocrvene boje.

Ova endemska biljka cveta samo u drugoj polovini godine i u zavisnosti od određenog nivoa vode i prisustva sunčeve svetlosti dovodi do spektakularne pojave duginih boja.

Foto: Pinterest

Nažalost, tokom sušnog perioda, čarobnica se “smiruje” i čeka pravi trenutak da eksplozijom boja oživi svoju omiljenu reku, darujući joj roze i jarkocrvenu nijansu.

Šta joj još daje boju?

Iza topografije reke su praistorijski sedimenti stari 1,2 milijarde godina.

Fascinantan spektar boja formiraju praistorijski crni kvarc – jedna od najstarijih stena na svetu, zelena i žuta mahovina, kao i prirodno plava voda.

Mahovina, vodena flora i kristali, kao i crvene biljke, čvrsto se drže stena kroz rečno korito i stvaraju niz senki ispod vodene površine.

Nijanse crvene, plave, zelene, roze i žute čine da reka izgleda kao tečna duga, a lokalci kažu da se najjasnije boje vide posle oluje.
Rajskom izgledu doprinose neobični vodopadi i okrugli bazeni nastali od stena koje su vodene struje vremenom oblikovale.

Najlepša reka na svetu duga je nešto manje od 100 kilometara i široka 20-tak metara. Smeštena je na planini Makarena (Nacionalni park Serrania de la Macarena). Najlepši deo reke pet boja nalazi se u divljini džungle i do njega ne vodi put.

Najbliži grad je La Makarena (La Macarena), do kojeg se može doći avionom u organizaciji mnogih kolumbijskih turističkih agencija.

Iz grada se organizovano u turističkoj grupi kreće do reke. Zbog bezbednosti putnika nije preporučljivo obilaziti ovaj prirodni fenomen u sopstvenoj režiji, bez pratnje vodiča.

Da li je zasluženo nazivaju najlepšom rekom na svetu, procenite sami…

https://www.youtube.com/watch?v=PsUQrRzHcow

Foto:  Mario Carvajal – Vikimedija

 

 

Povezane objave