Logorska dolina  – jedna od najlepših alpskih ledničkih dolina

Logorska dolina pleni lepotom netaknute prirode i pravo je mesto za planinare, alpiniste, putnike istančanog ukusa, istinske ljubitelje prirode. Otkrivamo vam jedan od najlepših dragulja Slovenije, duboko skriven u srcu Savinjskih Alpi. 

Logorska dolina (Logarska dolina)

Logorska dolina (Logarska dolina) spada među najlepše alpske ledničke doline u Evropi.

Da li znate gde se nalazi?

Nalazi se na samom severu Slovenije, na oko dva sata vožnje od Ljubljane. Ovaj kraj se zove Solčava i predstavlja severnu stranu Savinjskih Alpa. Zove se još i Gornja savinjska dolina. U blizini se nalaze još dve prelepe doline, Rabanov kot i Matkov kot.

Šetnja po Logorskoj dolini je poseban doživljaj i prilika da se vidi planinsko cveće koje raste samo ovde. Preplitanje livada i šuma je još jedno bogatstvo ovog čudesnog predela.

vodopadDolina je poznata i po brojnim vodopadima. Najpoznatiji slap visok je 90 metara i zove se Rinka. Ovo je najveći slap u Sloveniji.

Pešačke staze su uređene i prolaze kroz netaknutu prirodu. Penjanjem po obroncima planina stižemo do većih nadmorskih visina. Na oko 1400 metara nalazi se vidikovac sa kojeg puca pogled na glečerske vrhove.

Većina žitelja ovog kraja živi na imanjima koja su smeštena na velikim nadmorskim visinama. Najviše naselje je na 1327 metara i zove se Bukovnik. Lokalno stanovništvo se bavi šumarstvom, stočarstvom, obradom vune i pravljenjem raznih specijaliteta od mesa, kao što je savinjska kobasica.

Domaći, ručno pravljeni sir zove se sirnek. Tu je i uvek sveže mleko, domaći hleb, med, maslac, džem, pečena jagnjetina, žganci – jelo od kukuruznog brašna, žlinkrofti – jelo od krompira i kobasica i još mnogo toga ukusnog.

Sa razlogom, Logorska dolina nosi atribut Evropska destinacija izvrsnosti i pripada mreži zaštićenih ekoloških područja Evropske unije, Natura 2000. Savršen je primer dobre prakse eko-turizma i održivog razvoja.

Čudesna Logorska dolina oduzima dah. Zasigurno je jedno od najlepših mesta u Sloveniji koje bi trebalo posetiti. Iskrena preporuka!

Autor: Bojana Lazarević

 

 

 

Povezane objave