Ligurija vozom iliti železnicom od Ventimilje do La Specije

Ako volite putovanje vozom, obilazak Ligurije iliti železnicom od Ventimilje do La Specije, biće idealno putovanje za vas.

Ligurija

 

Ligurija je jedna od 20 italijanskih regija. Nalazi se u severozapadnom delu zemlje i poznata je po izuzetno lepoj rivijeri duž severnih obala Tirenskog mora.

 

Ligurijska rivijera proteže se od luke La Specija na jugu regije, na samoj granici sa Toskanom, pa sve do Ventimilje, na zapadu Italije, blizu granice sa Francuskom.

Glavni grad je veličanstvena Đenova. Istočno od Đenove pruža se Levantska rivijera ili Rivijera izlazećeg sunca, a zapadno Ponentska ili Rivijera zalazećeg sunca.

Vozovi u Italiji su komforni, uglavnom tačni i jeftini. Još ako se prijavite na sajt treniitalia i pratite popuste i akcije, trud će vam se itekako isplatiti!

Smeštaj možete pronaći u Đenovi ili u gradićima između Savone i San Rema, na Rivijeri zalazećeg sunca.

Ako imate dublji džep, preporučujem Rivijeru izlazećeg sunca na kojoj su kao dragulji nanizana slikovita mesta:  Kjavari, Rapalo, Santa Margerita Ligurijska, Portofino, Kamolji

Melodičnost italijanskog jezika čini da zvuče tajanstveno, romantično, kao poezija…

Pod okriljem Alpa i Mediterana

Moj izbor pao je na ljupku Pietra Ligure na Rivijeri palmi, na 1200 km od Beograda. Pietra Ligure je pravi primorski grad, karakteriše ga čisto, tirkizno more, pogodno za decu i neplivače, duga šljunkovito-peščana plaža, uređena promenada duž plaže oplemenjena palmama, cvećem, zelenilom. Posebno bih istakla fantastičnu klimu pod uticajem Alpa i Mediterana.

O Pietra Ligure sam pisala u člancima: http://pslanguagecafe.com/zanosna-rivijera-palmi-ljupka-pietra-ligure-i-vremesni-borgio-verezzi/ i http://pslanguagecafe.com/carobna-ligurija-pod-okriljem-alpa-i-mediterana/

Imam jednu neobičnu želju koju bih volela da ostvarim ove godine. Putovanje vozom po Liguriji, od granice sa Francuskom i slavnom Azurnom obalom, od šarmantne Ventimilje, preko znamenite Imperije i grada cveća i muzike San Rema do luke kruzera Savone.

Da nastavim dalje do kraljice mora Đenove, pa rivijerom Izlazećeg sunca, mondenskog Rapala, božanstvenog Portofina, živopisne Santa Margerite, sve do Sestri Levante ili La Specije, na granici sa Toskanom na putu za rajska sela Ćinkve tere...

Najbolje regionalnim, nešto kao naš putnički, koji staje na svakoj lokalnoj stanici. Jeste da putovanje traje duže, no imajte na umu da železnička pruga vodi pored Ligurijskog mora i da vas očekuje uživanje u idiličnim pejzažima.

Okolo štrče strme litice, bajkoviti gradići iliti sela šarenih boja i sve ušuškano u obilje esencija cveća i mirisa Mediterana.

Ranac na leđa i pravo u avanturu

A tek koliko bisera između ovih destinacija. Prosto čoveku dođe da kupi kartu, spakuje par stvari u ranac i krene u avanturu.  Bez plana puta.

Voz stane u stanici, bacim pogled kroz prozor, zadivljena onim što vidim donosim odluku da izađem. Nije da bi mi bilo prvi put. Učinila sam to u šarmantnom Červu, gradiću muzike…

Toliko silno sam želela da vidim ovaj volšebni gradić-selo, da kada je voz za San Remo zastao u Červu (stanica San Bartolomeo al Mare) da sačeka ukrštanje, drugarica i ja smo se samo pogledale i u istom trenutku uzviknule: „Izlazimo!“

Zbunjeni kondukter je krenuo za nama objašnjavajući da tu nije stanica, na šta smo rekle da znamo, ali da je naše odredište baš Červo. Verovatno je pomislio: Lude turistkinje i samo prozborio: „Buon viaggio“! (Srećan put)

Moja drugarica Jelena imala bi da ispriča još štošta o prizorima iz kupea, no nije baš za ovu rubriku. Na mene je izuzetan utisak ostavila arhitektura železničke stanice u San Remu. Bez sumnje, neobičan  poduhvat.

Putešestvije vozom iz Pietra Ligure do čudesnih sela Ćinkve tere

Sledeći dan smo opet krenule u avanturu – Putešestvije vozom iz Pietra Ligure do čudesnih sela Ćinkve tere. Prenosim vam utiske.

„Baš se vidi da volite Italiju“ – rekoše naši saputnici u vozu Ventimilja-Đenova.

„Da“, kažem ja. „Volim Dantea, Botičelija, Mikelanđela, Da Vinčija, Berninija i mnoge druge poznate Italijane koji su otišli u večnost. Volim italijansku hranu, jezik, kulturu, muziku, istoriju, umetnost, modu, dizajn, automobile…

Najviše volim vas, žive Italijane koje mogu da pitam za pravac, smernice šta da obiđem i vidim u ovoj lepoj zemlji. Bez vas Italija ne bi bila ono što jeste. Hvala vam!“

Bez Italijana naše putešestvije vozom iz Pietra Ligure do Pet zemalja teško bi bilo uspešno. Vrlo zanimljiva ruta Pietra Ligure-Đenova, Brinjole-Sestri Levante, Sestri Levante-Monteroso na moru-Vernaca-Manarola-Riomađore-Levanto-Đenova glavna stanica-Pietra Ligure.

Putovanje je praćeno štrajkom železnice, brojnim presedanjima, menjanjem perona sa kojih voz polazi 5 minuta pred polazak, kašnjenjem vozova, priključivanjem našem trojcu nekoliko zbunjenih američkih turista koji su kupili kartu iz Ventimilje do Vernace i očekivali da stignu do svog odredišta bez presedanja!

Na sajtu http://www.trenitalia.com  može se pogledati red vožnje vozova uz naznaku koliko ima presedanja i gde.

Pre ulaska u voz obavezno validirajte vašu kartu na automatima postavljenim na stanici. Ukoliko ne volite čekanje u redovima, na automatima možete  kupiti karte i platiti novcem ili karticom.

Priznajem da se nikada nisam više obradovala policiji kao na glavnoj stanici u Đenovi u kasnim večernjim satima dok su patrolirali peronima.

Ljubazni i predusretljivi. Ja sam se toliko zanela da sam prošla na crveno svetlo na semaforu ispred policijske stanice i gomile zgodnih policajaca.

Kada sam shvatila šta sam uradila samo sam se nasmešila i pogledala u svoje cipele. Dobro je što sam obula udobne, lepo dizajnirane italijanske cipele.

Izgleda da ima smisla stereotip koji kaže da će vam Italijani oprostiti sitan prekršaj ako nosite dobre cipele. U mom slučaju je upalilo, ali ne iskušavajte sreću!

Atmosfera iz voza

Komešavanje, negodovanje, glasni razgovori, protesti, atmosfera haosa pod kontrolom. Svuda se čuo ligurijski dijalekat, mešavina italijanskog i francuskog. Na engleskom jeziku turisti su pokušavali da se sporazumeju sa službenicima treniitalije u potrazi za razumnim objašnjenjima i nadoknadi štete zbog štrajka.

Naši saputnici u kupeu Italijani, behu pasionirani ljubitelji Engleske i kao svi Italijani koje smo sreli usput trudili su se da nam pomognu i daju prave smernice za put. Hvala im mnogo na tome. Pored nas dve američke porodice sa decom, turisti, pokušavaju da se domognu svog odredišta, Vernace, pitoresknog sela Pet zemalja.

Kao i svaki put do raja i njihov je bio trnovit. Upitaše da nam se pridruže i pokloniše puno poverenje mom skromnog znanju italijanskog i gestikulaciji. Kako god, uspešno stigosmo i obiđosmo pet božanstvenih sela. Poduhvat vredan truda!

Ako mislite da preterujem sa izazovom, upitajte šalterske službenike kakva im sve pitanja turisti sa raznih strana sveta postavljaju svakodnevno. Imali smo priliku da vidimo turiste koji su umesto u Milano stigli u La Speciju!

Bilo je zabavno i ponovila bih ovu avanturu!

Obišla bih Kornilju (za koju nam je ponestalo vremena; nama je sat/sat i po u jednom selu bilo premalo vremena), La SpecijuZaliv pesnika (tamo gde su se družili Bajron i Šeli), Portovenere, ostrva Palmaria, Tino i Tineto.

Na mom itinereru našla bi se živopisna mesta od Ventimilje do Savone: Imperija, Marina di Andora, Alasio, Albenga, Loano, Noli … Ako nam more dosadi, tu su Alpi ali i Mesečeva planine, brežuljkasti tereni tek da nas podsete da dolazimo sa brdovitog Balkana.

O putovanju u božanstvene Ćinkve tere, pročitajte više u članku: http://pslanguagecafe.com/bozanstvene-cinkve-tere-cinque-terre-pet-zemalja/

Odličan vodič za putovanje vozovima u Italiji, imate ovde: http://tripologia.com/europa/trenitalia-za-pocetnike-kako-online-kupiti-karte-za-talijanske-vlakove/

Koje je vaše najlepše putovanje vozom?

P. S. Ako ovo pismo dopre do nadležnih u treniitalia, molim Vas tri karte u jednom pravcu, za sanjara, romantika i ljubitelja prirode!

Autor: Rada Sević

Povezane objave