Lago di Carezza – legenda o jezeru duginih boja

Lago di Carezza, prekrasno planinsko jezero nalazi se u Dolomitima i lokalno je poznatije kao Lec de ergobando, što znači Dugino jezero.

 Udaljeno je 25 kilometara od grada Bolcano, u oblasti Južni Tirol i pravo je čudo prirode. 

Ime Dugino jezero zasluženo je dobilo zbog spektra čarobnih boja koje se mogu videti po njegovoj kristalno čistoj i mirnoj površini.

Lago di Carezza – legenda o jezeru duginih boja

Ovo prekrasno jezero generacijama prati interesantna legenda, koju lokalno stanovništvo prenosi s kolena na koleno.

Nekada davno, vodena nimfa izuzetne lepote zvala je ovo netaknuto jezero svojim domom. Jednog dana, dok je plela pletenice na obalama jezera, čarobnjak Masaré je čuo nimfu kako tiho peva.

Zaljubljen u nju, čarobnjak je zatražio pomoć od veštica kako bi osvojio njeno srce. One su ga posavetovale da se maskira u prodavca nakita i da stvori veliku dugu preko jezera.

Čarobnjak je zaboravio da se preruši, pa je nimfa brzo razotkrila njegove namere, zaronila je u jezero i od tog trenutka čarobnjak je više nikada nije video. Toliko je bio ljut da je zgrabio dugu s neba, razbio je i bacio je zajedno s draguljima u jezero.

Jezero i danas izgleda kao da je iz bajke. Posebno je lepo noću ili u ranim jutarnjim satima, kada se obližnja Latemar planina, zajedno sa čempresima, ogleda u kristalno čistim vodama ovog planinskog dragulja.

Lago di Carezza je jedno od najposećenijih turističkih destinacija u Južnom Tirolu i večita je inspiracija mnogim umetnicima širom Italije.

Izvor: http://www.najboljeizitalije.rs/

O Južnom Tirolu, regiji u severnoj Italiji, pisali smo u članku: http://pslanguagecafe.com/zima-u-juznom-tirolu-val-gardena/

Povezane objave