Културно памћење тршћанских Срба

Промоција књиге Културно памћење тршћанских Срба, др Миле Михајловић, одржаће се у Свечаној сали Ваљевске гимназије, у четвртак, 24. октобра са почетком у 19.00 часова.

Књига је награђена као најбоље прозно дело 2017. године и добитник је Повеље „Растко Петровић“ за 2017, коју додељује Матица исељеника Србије и Срба у региону.

До сада је представљена у 6 држава (Република Србија, Република Српска, Црна Гора, Италија, Аустрија и Мађарска) са 14 промоција у 13 градова, у више десетина радио и ТВ емисија и приказа у писаним и електронским медијима,у Србији и иностранству.

Културно памћење тршћанских Срба

Културно памћење тршћанских Срба је научна студија универзалног значаја, јер на јединственом примеру тршћанских Срба разматра тематику разлога асимилације, односно, у каквим условима једна мањинска заједница, другачијег језика, културе и вере од већине која је окружује, може да сачува властити идентитет, своје различитости и специфичности и колико дуго може да опстане.

Какве јој околности погодују, а какве неумољиво воде у асимилацију у већинско друштво, што значи утапање и губљење идентитета; докле иду границе интеграције?

Kада и зашто се она неприметно претвара у асимилацију; да ли су споменици културе одиста толико снажан епицентар културног памћења у стању да, у кризним ситуацијама губљења везе са матицом, буду стожер очувања културног идентитета мањине?

Истраживање културног памћења на примеру тршћанских Срба омогућава научну критику и усавршавање досадашњеих научних сазнања о актуелним системима очувања националног идентитета, као и њихову имплементацију у научну теорију и праксу.

Објављивање ове књиге омогућила је Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

Уз подршку Министарства за културу и информисање Републике Србије и Министарства спољних послова, Управа за односе са дијаспором и Србима у региону Републике Србије, 2018. године је преведена на италијански језик.

Покровитељ књиге је Њ.К.В. престолонаследник Александар II Карађорђевић.

Др Мила Михајловић

Др МилаМихајловић – рођена Зрењанинка, уметник, римски ђак, комуниколог, историчар, новинар, преводилац, књижевник. Члан је УКС, УНС, Историјске секције Српског лекарског друштва. Одлуком Матичног одбора Министарства просвете Републике Србије, стекла је звање научног сарадника за историју.

Аутор је осам научних књига од којих су неке преведене на стране језике.

Њена докторска дисертација под менторством проф. др Миливоја Павловића на тему „Културно памћење тршћанских Срба“, први је свеобухватни научни приступ и истраживање културолошких специфичности Срба у Трсту, са друштвеним циљем формулисања јединственог софистицираног концептуалног модела вредновања и управљања националним културним наслеђем ван граница Србије.

Свечаним представљањем њене књиге „За српску војску – једна заборављена прича“ у издању италијанског Генералштаба оружаних снага, Италија је званично отворила обележавање стогодишњице од почетка Првог светског рата.

У издању Медија центра „Одбрана“  ова књига је објављена на српском и на енглеском језику.

Награде и признања

Истакнута личност Срба у свету, била је почасни гост јубиларног 50. Српског дана на Нијагаринима водопадима на позив Српске народне одбране у Канади. Добитник је Награде Града Зрењанина за 2012, Специјалне награде жирија италијанске књижевне награде „Черуљо“ за 2014, те признања УКС „Благодарје“ за 2014. и Златне значке Културно-просветне заједнице Србије за 2017.

О Трсту смо писали у чланцима: http://pslanguagecafe.com/mitski-trst-plemeniti-tragovi-srpske-istorije-i-kulture/

и http://pslanguagecafe.com/trst-grad-multikulturalnosti-mozaik-razlicitih-veroispovesti-i-nacionalnosti/

Рада Севић

Povezane objave