Kulinarski letopis iz Rusije: Sote Stroganov

Imate li ideju šta da pripremite danas za ručak? Predlažemo vam slavni Sote Stroganov, internacionalno jelo iz ruske kuhinje, koje je izmislio francuski kuvar.

Ko je porodica Stroganov?

Moćna ruska trgovačka porodica iz Novgoroda, u čijem se vlasništvu u 16. veku našla većina solana i železara na Uralu. O njihovom bogatstvu su se pripovedale razne legende. Krajem 18. veka bili su toliko bogati da su kovali svoj novac, a jedan od njihovih dužnika bio je i sam ruski car. Kako to obično biva, za njihove zasluge car im je lično dodelio titulu grofova.

Za sve one kojima se pruži prilika da posete fascinantni Sankt Peterburg, obavezno obiđite i elegantni dvorac Stroganov na Nevskom prospektu, koji je danas u sastavu Ruskog državnog muzeja.

Moja draga saradnica Bojana pisala je o prekrasnom Sankt Peterburgu u člancima:

http://pslanguagecafe.com/sankt-peterburg-dozivite-rusku-bajku-u-carskom-gradu-i-bozanstvenom-ermitazu/http://pslanguagecafe.com/carobni-ermitaz-i-francuski-impresionisti/.

Sote Stroganov istorija

Gastronomski stručnjaci tvrde da čuveno rusko jelo, nastalo u 19. veku, ima francuske korene. Kulinarski specijalitet od sočne govedine u savršeno kremastom sosu od kisele pavlake, osmislio je francuski kuvar Šarl Brijer, kuvar grofa Pavla Aleksandroviča Stroganova.

   

Vešti Brijer je francuski goveđi gulaš obogatio kiselom pavlakom i tako dobio raskošno jelo, koje je nazvao po svom poslodavcu – Sote Stroganov.  Porodica Stroganov u čitavom svetu osta zapamćena po jednom od najčuvenijih ruskih jela.

Poznato internacionalno jelo iz ruske kuhinje pravi je delikates, kremasto i sočno. Topi se u ustima. Savršeno za sve prilike.

Ne čudi što je svoje mesto našlo i u slavnim kulinarskim enciklopedijama: „Poklon za mlade domaćice“ Elene Molohovec, „L’ Art culinaire“ i „Larousse gastronomique”. 

Recept Vokija Kostića

Postoji nekoliko recepata za Sote Stroganov. Mi vam danas predstavljamo recept doajena kuhinje i muzike, pokojnog Vokija Kostića, čije su emisije “jedinstveni spoj kulinarstva, putopisa i autobiografije”.

U njegovoj biografiji na TV Kitchen piše:

Voki Kostić komponovao je originalnu i veoma bogatu simfoniju isprobanih recepata za pripremanje najgurmanskijih i najzdravijih jela.

Poznati kompozitor, pisac, feljtonista i javna ličnost široke kulture i osobenog šarma, ostvario se ne samo kao profesionalac u umetnosti, nego je stvorio i jedan način konverzacije, kulturni stil, u osobenim formama neposrednosti gradske kulture i njene mitologije.

Sote Stroganov

Potrebno je:

500 gr goveđeg mesa

1 glavica crnog luka

2 kisela krastavca

1 šolja bistre supe

50 gr maslaca

malo ulja

1 cela glavica crnog luka

so po ukusu

biber po ukusu                                                                                                       Foto: Vikimedija

1 kašika kapra

1 veza peršuna

200 gr kisele pavlake

 

Pripremanje specijaliteta i interesantnu priču, pogledajte u videu:

https://www.youtube.com/watch?v=4o0PT6Dhwm4

 

Prijatno!

Priredila: Rada Sević

Povezane objave