Krivo je more – žalbe turista širom meridijana

Nekada su žalbe turista na usluge turističkih agencija opravdane, a nekada zvuče kao da je u pitanju skrivena kamera. Na šta se sve turisti širom sveta žale, čitajte u članku koji sledi.

Šta kažu, na šta se sve turisti žale sa različitih meridijana?

„Nismo mogli da uživamo u organizovanoj turi jer je vodič bio previše ružan. Ne možete očekivati da se neko divi prekrasnom pogledu kada morate da gledate u lice poput njegovog!“

 

Pitam se šta u slučaju ako je vodič mnogo lep? Da li se žaliti, što ne možete da razgledate okolinu, jer gledate u vodiča?

Bilo je raznih frustracija i kompleksa

„Na plaži je bilo previše debelih ljudi. Bilo je grozno!“

Može da bude i drugačije. „Lokalne žene su bile prelepe. Ja sam se zbog toga osećala jako loše!“

„Sunčanje bez gornjeg dela treba zabraniti. Odmor mi je propao jer je moj muž provodio ceo dan gledajući druge žene.“

Jedan turista je tražio nadoknadu od agencije jer je tvrdio da više nije u stanju da ima normalan seksualni život pošto mu je sobarica ušla u sobu dok je vodio ljubav i kikotala se zbog njegovog izgleda dok je napuštala sobu.

Bilo je i problema sa životinjama

Turista koji je otputovao u Afriku ugledao je u jednom momentu vidno uzbuđenog slona i žalio se agenciji da mu je ovaj prizor uništio medeni mesec jer se osetio „neadekvatnim“.

„Životinje u zoološkom vrtu su izgledale veoma tužno što je rasplakalo našu decu. Zar oni ne mogu da ih izdresiraju da se smeškaju?“

„Proveo sam celu nedelju na safariju i nisam video nijednu dobru životinju. Bila je samo gomila antilopa.“

Jedan turista je uputio žalbu Disneyworld-u navodeći da je razočaran jer je zabavni park previše turistički!

Jezičke barijere

Tokom boravka u Italiji, jedna poznanica se stalno čudila kako to da Italijani ne govore španski. Bilo je i drugih jezičkih barijera.

“Nazivi ulica nisu bili na engleskom. Ja stvarno ne razumem kako onda bilo ko može da se snađe?!?“

„Nigde nije bilo upozorenja da ne bi trebalo da letite balonom ukoliko se plašite visine!“

Ne znam kako bi temperamentni Napolitanci koji žive u podnožju Vezuva ili brda Some, reagovali na ovaj komentar: „Rekli ste da je grad odmah pored vulkana, ali mi smo bili tamo i nismo videli lavu! Poprilično sam siguran da je to samo planina i da ste nas lagali!“

Ponekad je krivo more

Turista koji je otišao na letnje krstarenje oko Aljaske žalio se da vreme nije bilo tako toplo kao što je očekivao.

Gospođa koja je krstarila Mediteranom žalila se da je more bilo prebučno i predložila je da bi kabine trebalo da budu bolje zvučno izolovane kako se ne bi čuo zvuk mora.

„Niko nam nije rekao da će biti ribica u moru. Deca su bila prestravljena!“

„Plaža je bila previše peščana.“
„Pesak na plaži nije bio kao pesak u vašoj brošuri. U brošuri je izgledao žućkasto, a bio je zapravo beo!“

Jedna članica na forumu, o krstarenju oko ostrva Sivote i poseti čuvenoj Pisini ili Plavoj laguni prenosi svoja iskustva: “Izlet je bio organizovan kao grupa od tri brodića (uz tri vodiča) puna naših turista i jedna manja grupa vratila se nazad za sat vremena.

Bila je plima, plaža im se činila uskom i da „nije to ta boja mora“.
Bili su u pravu svakako, tada to nije bila „ta“ boja, ali samo nekoliko sati kasnije, kada je sunce izašlo iza stijena, to je bila sasvim druga priča. Pojavila se i ta dugo očekivana smaragdna boja”.

Još malo bisera

Jedna žena je pretila da će pozvati policiju nakon tvrdnje da ju je osoblje zaključalo u sobi. Zapravo, ona je protumačila „ne uznemiravaj“ znak okačen na vratima kao upozorenje da ostane u sobi!

Jedan gost se požalio hotelu Novotel u Australiji da mu je supa previše gusta i jaka. Ispostavilo se da je gost greškom posrkao preliv umesto supe.

„U brošuri piše da u hotelu nema frizera. Ja učim za frizera pa me zanima da li smem tu da odsednem?“

O turističkom bontonu Italije pisala sam u članku: http://pslanguagecafe.com/turisticki-bonton-italije-uvazavanje-gastronomske-kulture/

Izvor: travelmagazin.rs

Priredila: Rada Sević

Povezane objave