Koliko para poneti na put?

Naša draga Jovana savetuje kako da se organizujete i odredite koliko para poneti na put.

Ovo pitanje predstavlja večitu dilemu. Jako nam je teško da odredimo koliko para da ponesemo na putovanje, tj. koliko nam je potrebno da skupimo za troškove za put.

Nije potrebno da budete ekonomista da biste uživali u putovanju i skinuli brigu o novcu sa vrata (brojali svako veče koliko para vam je ostalo, preračunavali se i ostalo). Šta obavezno uraditi?

Poneti i nešto dinara

Obavezno je potrebno da u novčaniku imamo i nešto našeg novca jer je prva pauza koju pravimo upravo pred našu granicu.

A novac nam treba za WC (sitan novac obavezno) ili da kupimo nešto od hrane (ako vam se baš nešto specijalno jede, a nemate već među zalihama). Ili ako hoćete da popijete kafu (ovo uglavnom u porvratku u jutarnjim časovima).

Razmišljajte o tome da je ovo stajalište i pauza i u povratku, pa nemojte da se zalećete.

Ukoliko ste putovanje uplatili iz nekih malih mesta i potrebno je odvojiti novac da dođete do grada iz kog zapravo krećete na put (npr. Beograd).

Razmislite unapred o prevozu (šta je to što vam se najviše isplati?), da li ćete vozom, autobusom ili, ako vas ide više, kolima pa ćete podeliti troškove.

Informisati se o cenama hrane i pića

Pre nego što krenete na sam put poželjno je da iščitate što više o predviđenim destinacijama i o cenama, da biste znali okvirno koliko vam je potrebno novca na dnevnoj osnovi za hranu i piće.

Ukoliko idete u apartmanski smeštaj i sami nosite hranu, onda vas ovi troškovi i ne zanimaju toliko (osim pića, naravno).

Informisati se o cenama izleta

Kada ste uplatili aranžman i videli koje izlete nudi vaša agencija, krećete u čitanje komentara ljudi koji su već bili na toj destinaciji i kako su oni prošli što se izleta tiče (jer su izleti jeftiniji preko lokalnih agencija) i kakvi su im utisci.

Nakon što ste okvirno odredili šta ćete posetiti, dobili ste cifru koju okvirno želite da izdvojite za upoznavanje okoline mesta gde ste se uputili.

Isto tako, ukoliko ste pretragom došli do nekog zanimljivog muzeja, galerije ili nečega sličnog, obavezno tražite kako najjeftinije možete da prođete što se ulaznica tiče i koliko će to da vas košta (postoje razne promocije za različite vrste poseta).

Planirati kupovinu suvenira, poklona, razglednica

Pre nego što krenete na put, uglavnom uvek znate koliko njih treba da kupite neki poklon/uspomenu iz tog mesta.

Potrebno je da isplanirate koliko novca ćete da odvojite za poklone i da se prema tome upravljate kada budete tamo. Takođe, uračunajte i sebe pod ovu tačku jer sam sigurna da svako od nas voli da ima neku uspomenu iz mesta u kom je bio (npr. ja skupljam zastavice za svoj radni sto).

Neko voli da donosi i razne slatkiše, hranu, piće za poklon, pa možete da proverite po forumima koliko su neki tradicionalni slatkiši, hrana, piće. Ovde spadaju i razglednice, ukoliko to još neko šalje.

Planirati noćni život i dodatne hirove

Ne možete a da ne izađete u provod i ne osetite čari noćnog života tog mesta. Računajte da je noćni izlazak svuda dosta skuplji nego kod nas.

Možete da se raspitate kada dođete u svoju lokaciju po afinitetu klubova/barova/kafana/restorana i slično, šta je ono što odgovara vašem novčaniku i onome što ste izdvojili za ovu tačku troškova.

Dodatni hirovi su tipa želite da se oprobate u nekom vodenom sportu, iskačete iz helihoptera ili nešto slično što otkrijete slučajno na svom putovanju, a zagolica vam maštu.

Uvek tu – „neplanirani“ šoping i neplanirani troškovi

Mi, žene, jednostavno ne možemo da odolimo šopingu. Posebno ako se radi o nekoj destinaciji koja nudi povoljnu i zanimljivu robu (nama je uvek sve lepše i povoljnije nego u našim buticima).

Ovu stavku obavezno uključite u vašu računicu jer ćete verovatno za nju izdvojiti najviše para.

Neplanirani troškovi su tipa pokradu vas i slično ili se  razbolite pa su vam potrebni lekovi (ako vam osiguranje ne pokriva).

U neplanirane troškove svrstavate sve ono što može da vam se desi na putovanju, a da niste u mogućnosti da na to utičete (takva vam je sudbina, šta ćete).

Viza kartica za “spas”

Za ovu vrstu krupnijih neplaniranih troškova je uvek bolje imati nešto para na kartici da ne brinete.

Kada sve stavite na papir i saberete, dobićete okvirnu cifru koju je potrebno poneti da biste uživali na svom putovanju (uvek ponesite malo više od tog iznosa, za svaki slučaj).

Nadam se da sam vam malo pomogla kako da se organizujete što se novca tiče jer je novac  uvek glavna briga svih nas!

Autor: Jovana Milovanović

Povezane objave