Knjiga kao najlepši božićni poklon, divna islandska tradicija

Najbolji božićni poklon na Islandu je knjiga i ta divna tradicija duga je decenijama. Island je mala ostrvska zemlja predivnih pejzaža, prepuna prirodnih lepota, velikih kontrasta.

Zemlja u kojoj prirodni elementi trajno plešu između iskonskih krajnosti vrućeg i hladnog, tokom zima bez svetlosti i leta bez noći.

Islandska kultura stvarana je u skladu sa drevnim nordijskim nasleđem i prirodnim uslovima u kojima su ljudi upućeni jedni na druge, a veze sa porodicom i prirodom izuzetno bliske.

Lep primer usaglašenosti tradicije i običaja sa modernim načinom života.

Island ima dugu književnu istoriju, još od srednjeg veka. Književno nasleđe je suština identiteta nacije, a narativna umetnost je najvažniji deo istorije kulture.

Island je zemlja sa 99% pismenih. Prema članku Bi-Bi-Sija, ova zemlja ima više pisaca i objavljenih i pročitanih knjiga po glavi stanovnika nego bilo koja druga država na svetu. Jedan od deset Islanđana objavi knjigu i vrlo su ponosni na svoje autore.

 

 

Knjiga – najbolji božićni poklon

Najbolji božićni poklon na Islandu je knjiga i tako je već decenijama.

Tradicija Jolabokafloda je nastala tokom Drugog svetskog rata, kada je uvoz bio ograničen, ali je papir bio jeftin, pa se knjiga pojavila kao odličan božićni izbor. Većina domaćinstava dobija besplatan godišnji katalog novih publikacija Bokatidindi ili Bilten knjiga, pa pažljivo razmatraju nove naslove birajući one koje žele da kupe.

Ovaj običaj je tako duboko ustaljen u kulturi da dovodi do Jolabokafloda Božićnog knjiškog marketa ili Božićne poplave knjiga, tokom koga se proda najveći broj knjiga.

Knjige poklanjaju jedni drugima na Badnje veče, a po tradiciji svi odmah čitaju knjige koje su dobili, često uz vruću čokoladu ili božićni koktel jolabland. Interesantna tradicija.

Uspomene jednog crtača

Knjiga je uvek lep poklon.

Ja verujem da svaka priča pronađe onoga kome je namenjena, poput poruke upućene iz dalekih vremena – reči su našeg kultnog pisca i slikara Momčila Mome Kapora, čiju vam knjigu Uspomene jednog crtača sa zadovoljstvom preporučujem.

“Vrhunac književnog stvaralaštva beogradskog pisca i slikara Moma Kapora. Knjiga u koju je utkano dugogodišnje bavljenje crtanjem i slikanjem, pretočeno u zanimljivu i uzbudljivu, gotovu pikarsku pripovest.

Po mnogo čemu zanimljiva i neobična knjiga, kombinacija više književnih rodova; dokumentarni roman autobiografskog karaktera, memoari i esejistika, uzbudljiva hronika o poslednjih pola veka naše umetnosti.

Ovo je, takođe, i knjiga sa mnoštvom biografija velikih i malih crtača i slikara koje je autor lično poznavao – istorija osvajanja nedostižnog velikog sveta i plemenitih neuspeha koje su pri tom pretrpeli mnogi naši poznati i nepoznati umetnici u svetu. Bogato ilustrovana crno-belim i kolor ilustracijama.”

Izdavač je Dereta, knjiga je objavljena 2004. godine.

U Uspomenama jednog crtača legendarni Moma Kapor je na fantastičan način približio svet umetnosti. Knjiga koja mi je prirasla za srce, proširila vidike i s vremena na vreme joj se iznova vraćam!

Otkrijte kakve nam to poruke umetnik šalje!

 

Izvor: laguna.rs

Priredila: Rada Sević

Povezane objave