Kako sam upoznala Leonarda daVinčija iliti iz pera državnog službenika

Leonardo daVinči na info pultu jedne gradske opštine u Srbiji. Kako vam ovo zvuči?  Danas vam pričam kako sam upoznala Leonarda daVinčija.

Čak i da sretnete slavnog umetnika, na šalteru jedne gradske uprave u Srbiji. Došao čovek lično da uzme uverenje za državljanstvo. Srpsko državljanstvo. Ne, ne šalim se. Događaj se zaista desio.

Priča/anegdota ide ovako…

Prilazi čovek u srednjim godinama šalteru za informacije i kaže: Dobar dan, treba mi državljanstvo.

 

Ljubazna službenica sa druge strane pulta pruža mu prazan obrazac i objašnjava: Popunite ovaj obrazac, uplatite taksu na šalteru pored i javite se u kancelariju br. (nisam zapamtila, primedba autora).

Klijent se snishodljivo, sniženim tonom obraća: Znate, gospođo, ja ne znam ćirilicu. Možete li vi da popunite ovaj papir?

Službenica strpljivo baca pogled, vidi nema nikoga da čeka i misli bolje da popunim nego da se objašnjavam sa ovim pola sata. Mirno reče: U redu, dajte mi formular.

Službenica, zvaničnim tonom: Recite mi Vaše ime i prezime.

Klijent, sada već sav važan odgovara: Leonardo da Vinči.

Službenica (sigurna da nije dobro čula, ponavlja pitanje): Molim, šta ste rekli? Kako se zovete?

Klijent, sa ponosom u glasu odgovora: Leonardo da Vinči.

Službenica se trudi da ostane pribrana, pita: Vi se šalite sa mnom?

Klijent sada već iznenađen i istovremeno šokiran nepoznavanjem opšte kulture opštinskog osoblja, nadmeno odgovara: Znate, Leonardo da Vinči je slavni umetnik, italijanski slikar. Ceo svet je čuo za njega.

Klijent začuđen, odmahuje glavom u neverici i dodaje: Kako niste čuli za Leonarda da Vinčija?

Službenica, sada već vidno nervozna, kazuje: Znam ja ko je Leonardo da Vinči. Nego ko ste Vi? Slavni umetnik, kako da ne! Dajte mi ličnu kartu!

Klijent dodaje ličnu kartu i tu tajna biva razotkrivena.

Naime, naš sugrađanin, koji trenutno živi u Beču iliti Wienu nije reinkarnacija genijalnog umetnika. Čovek je samo promenio svoje ime i prezime.

Legalno podneo zahtev da se zove Leonardo da Vinči. No, naravno, nije mogao dobiti dozvolu za to. Ali mu je odobreno da se zove Leonardo daVinči (nije pravopisna greška, već prezime).

I od tada redovno zbunjuje ali i zasmejava službenike širom Evrope.

Originalno, nema šta!

 

Povezane objave